+
-+ Tulosta

Tosivaikuttaja -muistomerkki

 • Suunnitellut Radoslaw Gryta, s. 1955
 • Materiaali graniitti
 • Paikka Seitsemän männyn puisto
 • Kouvolan liike-elämän Tosivaikuttaja -muistomerkin paljastus- ja luovutusjuhla Kouvolan kaupungille pidettiin 13.8.1999. Muistomerkillä kouvolalaiset yrittäjät ja yritysjohtajat halusivat muistaa ja kunnioittaa niita ensimmäisiä Kouvolan tosivaikuttajiksi valittuja yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä, joiden merkitys Kouvolan nousulle Pohjois-Kymenlaakson kaupan, liikenteen ja sivistyksen keskukseksi on ollut ratkaisevan tärkeä. Muistomerkin sijoituspaikkana on ns. Seitsemän männyn puistoon kivetty aukio, paikka ja nimi periytyvät Kouvolan historiasta.

  Aloitteen "Tosivaikuttaja" -patsashankkeen toteuttamiseksi on tehnyt Kouvolan Liikemiesyhdistyksen veteraanikilta. Seitsemänneksi Tosivaikuttajaksi nimetty Kouvolan Liikemiesyhdistys ry vietti 4.11.2005 ansiokasta 90 -vuotispäiväänsä, jolloin se sai myös oman graniittipaateensa perunurkan jatkeeksi.
  Patsastoimikunta, jonka puheenjohtajana toimi Heikki Luomanperä, aloitti toimintansa 1994. Koska kaupungilta odotettiin myötävaikuttamista ja panostusta valmistelevaan toimikuntaan, kutsuttiin myös kaupungin edustajaksi Erkki Korhonen. Korhosen tehtävänä oli ensisijaisesti integroida hanke kaupungin toteutusohjelmiin ja löytää teokselle sopiva ja edustava paikka.

  Nykyisessä muistomerkissä on nimetty seitsemän tosivaikuttajaa: Valtionrautatiet, Kymmene Aktiebolag, Kouvolan Sanomat, Oskari Ahti, Kouvolan varuskunta, Kouvolan Lyseo ja Kouvolan Liikemiesyhdistys.
  Muistomerkki tulee vuosikymmenien, jopa vuosisatojen aikana saamaan uusia, tarkkojen valintaperusteiden mukaan nimettyjä Tosivaikuttajia ja näin kasvamaan ajan mukana.

  Muistomerkin suunnittelijan sanoma: "Perusnurkka" -veistos kasvaa kuin rakennus tai kaupunki, jota rakennetaan vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja.
  Suunnitelma perustuu ajatukseen, että niin talojen kuin kaupunkienkin rakentaminen alkaa maasta johon tarkkojen suunnitelmien pohjalta tehdään perustustyöt ja kivijalka.

  Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

  Tietosuojaselosteemme