+
-+ Tulosta
 • Suunnitellut Pauli Koskinen (1921-2003)
 • Materiaali pronssi
 • Korkeus noin 1,9 m, jalustan korkeus noin 0,7 m
 • Paikka Kouvolan Lyseon lukion piha
 • Kun nykyisen Kouvolan Urheilupuiston koulun rakennus, silloinen Kouvolan lyseo, valmistui vuonna 1961, oli sen pihamaa karu ja autio. Siellä oli vain muutama puu, jotka nekin pian kuolivat ilmeisesti rakennustöiden yhteydessä tehtyjen kaivutöiden vaurioittamina. Pihamaata elävöitettiin istuttamalla sinne viherkasvillisuutta, ja samassa yhteydessä rehtori Helvi Hongan mieleen tuli ajatus myös sinne pystytettävästä patsaasta.

  Niihin aikoihin rakennettiin Suomeen niin sanottuja palapelitaloja sotainvalidien asumisen tukemiseksi. Hankkeen puuhamiehenä oli kuuluisa radiotoimittaja Niilo Tarvajärvi. Yksi tällainen talo tuli Kouvolaan, ja siihen muutti asumaan kuvanveistäjä Pauli Koskinen. Helvi Honka tutustui Koskisten perheeseen ja vieraillessaan heidän kodissaan tuli tietysti myös patsashaave esille keskusteluissa Pauli Koskisen kanssa. Jossakin yhteydessä Helvi Honka oli kertonut Koskiselle myös lyseostaan, joka oli siihen aikaan poikakoulu. Honka oli hieman surumielisesti todennut, että ylioppilasjuhliin tai keskikoulun päättymiseen liittyi aina myös haikeutta, sillä se oli hänelle eron hetki ”pojistaan”.

  Pauli Koskinen ryhtyi kehittelemään ajatusta ja tuloksena oli ”koulun puistikossa oleva poika, joka ei koskaan lähde pois”. Patsas sai nimen Tiedonpuu, ja sen paljastus tapahtui marraskuun 27. päivänä 1965.

  ”Syksy oli ollut lämmin ja maa vihreä vielä marraskuussa, mutta patsaan paljastuspäivänä, adventtilauantaina, tuli ankara lumituisku. Ei se kuitenkaan haitannut juhlaamme”, kertoi Helvi Honka.

  Tiedonpuu-patsas on nykyisin Kouvolan Lyseon lukion pääportaiden edustalla.

  Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

  Tietosuojaselosteemme