+
-+ Tulosta
 • Suunnitellut Panu Patomäki
 • Materiaali pronssi ja graniitti
 • Korkeus n. 2,5 m
 • Paikka kaupunginkirjaston edusta
 • Kouluneuvos Helvi Hongan patsaan paljastustilaisuus pidettiin Kouvolan kirjaston edustalla 6.10.2007. Avauspuheen piti Hongan oppilaskatraaseen kuulunut rehtori Sakari Viinikainen. Helvi Hongan patsaan paljasti Heikki Ojanen. Kouvolan kaupunginjohtaja Aimo Ahti totesi patsaan olevan historiallinen, koska naispedagogeille ei ole juurikaan Suomessa patsaita pystytelty.

  Kouvolan Lyseon pitkäaikainen rehtori Helvi Honka (1903-1993) oli suosittu ja kunnioitettu kasvattaja oppilaidensa keskuudessa. Häntä kuvailtiin hennoksi hengen jättiläiseksi, hänen auktoriteettinsa perustui henkiseen vahvuuteen. Hänessä olivat vahvasti läsnä nöyryys ja vaatimattomuus, kuten kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne sanoi.
  Hänet valittiin Kouvolan Lyseon rehtorin virkaan vuonna 1948. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1968 ja kyseisenä vuonna hän sai myös kouluneuvoksen arvonimen.

  Patsas -hanke lähti aikoinaan liikkeelle kaupunginjohtaja Aimo Ahdin aloitteesta Lyseon 100 -vuotisjuhlassa. Idea sai heti kannatusta. Patsastoimikunta, johon kuului 9 henkeä, aloitti vasta kaksi vuotta myöhemmin. Patsasrahasto alkoi karttua toimikunnan puheenjohtataja-sihteeri Sakari Viinikaisen aktiivisuudella. Kokoon saatiin patsaaseen tarvittavien 50 000 euron lisäksi Se oli Honkaa -kirjarahat.

  Patsaan valmistajaksi valittiin heinolalainen kuvanveistäjä Panu Patomäki. Hän kertoi työnsä olleen varsin selväpiirteinen, koska patsastoimikunta kertoi hänelle Helvi Hongan persoonasta ja toimitti runsaasti aineistoa. Patomäen mielestä kyseessä on ihmisläheinen näköispatsas. Se on sijoitettu matalalle jalustalle, jolloin se tulee entistä lähemmäksi katsojaansa.

  Jalustaan on hakattu teksti "Vain nöyrä voi olla voimakas. Vain voimakas voi olla lempeä".

  Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

  Tietosuojaselosteemme