+
-+ Tulosta
Kouvolan museotoimen julkaisuja

Chanelin vitonen ja sotilaiden ruuti

Hajumuistoja lapsuudesta - hajut palauttavat lapsuuden

Chanelin vitonen ja sotilaiden ruuti esittelee 30 entisen tai nykyisen kouvolalaisen hajumuistoa lapsuudesta. Muistelijoina on niin lapsia kuin myös sellaisia, joiden lapsuudesta on rapiat seitsemän vuosikymmentä. Edustettuina on miehiä ja naisia, isiä ja poikia, sisarukset, muista maista Kouvolaan asettuneita, enemmän tai vähemmän tunnettuja oman lapsuudenhajunsa asiantuntijoita.

Näyttelijä Pirjo Lonka muistelee maalivahti-isänsä pelikassia, jonka makeaa ja pistävää tuoksua hän haisteli kömmittyään kassin sisälle. Lumilautailija Roope Tonterille jäi lapsuudesta mieleen äidin eteerisen öljyn tuoksu, jota hän luuli nenäsumutteeksi ja suihkutti sieraimeensa. Professori Peter Tigerstedt sai poikasena sotilailta ruutia ja teki sillä kavereidensa kanssa kokeiluja, joista jäi joillekin muistoksi vammoja ja toisille tuoksuja.

Moni muistelija haikaili kodin ruoantuoksuja. Ja aika monelle palautuu lapsuus mieleen, kun sieraimet ottavat vastaan tutun hajun vuosikymmenten takaa: oli se sitten vastaleivotun pullan tuoksu tai sonnan lemahdus maatilan ohi ajaessa. Toiselle sama tuoksu on ihana ja toiselle kauhistus. Esimerkiksi Chanel No. 5 voi pökerryttää palauttamalla mieleen puistattavan muiston lapsuudesta.

Kirjan hajumuistot keräsi kirjailija Jukka Behm ja muistelijat kuvasi valokuvaaja Johannes Wiehn. Lisäksi kirjassa on lapsuuskuvia menneiltä ajoilta ja Kouvolan museoiden kokoelmista. Niiden kuvatoimituksen on tehnyt kirjailija ja Lapsen tähden -näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen.

“Karkin haju oli maailman ihanin asia, ja saatoin hengittää sitä tuntikaupalla."
Näyttelijä Lotta Lehtikari

Toimituskunta: Anna Kortelainen, Johanna Vuolasto, Anu Kasnio, Kimmo Seppänen
Haastattelut: Jukka Behm
Kuvat: Johannes Wiehn
Arkistokuvien kuvatoimitus: Anna Kortelainen
Arkistokuvien kuvatekstit: Kimmo Seppänen
Graafinen suunnittelu ja kuvankäsittely: Nina Halmetoja

Kouvolan kaupunginmuseon julkaisuja 4
Kopijyvä, 2013
ISBN 978-951-8990-23-2
ISSN 1798-5056
EAN 9789518990232

Hinta 20 €, sis. ALV 10 %

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme