+
-+ Tulosta
Kouvolan museotoimen julkaisuja

Anu Pentik ja Suku Park

Vuoropuhelu/Dialogue

Anu Pentik ja Suku Park, Vuoropuhelu/Dialogue -julkaisu
Suku Parkia kiehtoo Suomen puhdas Lappi, Anu Pentikiä Aasian värit ja elämä. Suku on kotimaassaan niin tunnettu, että joukko kollegoita ja oppilaita on seurannut häntä Posiolle. Perheyritys on puolestaan tehnyt Anusta niin kuuluisan, että hänen taiteellaan ja tuotteillaan on laaja joukko kansainvälisiä ihailijoita.

Vuosituhannen vaihteessa Suku kutsuttiin Soulin yliopistoon professoriksi. Runsaat kaksikymmentä vuotta myöhemmin Anun ja Sukun tiet kohtasivat Anun matkustaessa Etelä-Koreaan. Hän sai Sukun houkuteltua jälleen Posiolle. Sukulle kutsu oli mieluisa kotiinpaluu – kiireinen ja täpötäysi Soul vaihtui hiljaiseen Posioon. Myös Anun tilanne oli muuttunut. Päävastuu yrityksestä oli siirtynyt pojalle ja omalle taiteelliselle tuotannolle oli nyt aikaa.

Viimeisten vuosien kuluessa Anu on luonut keramiikkataiteeseen ennennäkemättömän värimaailman. Hänen kädenjälkensä on herkkää kuin elävien kasvien lehtiruodot. Anun taiteessa hehkuvat kiinanpionit ja Intian värikkäät kadut. Aistikkaat viivat kylpevät värien voimassa, keramiikka muuntuu paperiksi, kasveiksi, toteemihahmoiksi ja viidakoksi. Mittakaavat vaihtelevat mikroskooppisen pienistä yksityiskohdista usean metrin laajuisiin installaatioihin.

Sukun taiteessa näkyvät lumen ja pohjoisen valon vaikutukset. Värit ja muodot on pelkistetty ja lopputulos on höystetty huumorilla. Veistosten muoto saattaa muistuttaa vaikkapa kannua, mutta teos onkin nimeltään Sade. Kannun ja nokan välissä on pieni pilvi ja pintaa koristaa minimalistisen harkittu sinisten pilkkujen joukko. Värien ja muotojen maailma on niukka ja sävykäs kuin Lapin kaamos. Mitään ei ole liikaa eikä mitään puutu.

Suku Park on IAC:n (International Academy Of Ceramic) jäsen ja Anu Pentik Lapin yliopiston kunniatohtori.

Tekstit: kulttuurineuvos Eero Niinikoski ja museonjohtaja Johanna Vuolasto
Kuvat: Johannes Wiehn, Iiris Pentikäinen, Karoliina Ek
Taitto: Nina Rokka
Sivuja: 84, kuvia 41

Kouvolan taidemuseon julkaisuja/Kouvola Art Museum publications 22
ISBN 978-951-8990-26-3
ISSN 0786-9134
EAN 9789518990263
Hinta 25 €, sis. ALV 10 %

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme