+
-+ Tulosta
Kouvolan uudet kaupunkipyörät loistavat kilpaa auringon kanssa

Kouvolan alueella on loistavat mahdollisuudet pyöräilyyn niin hyöty- kuin harrasteliikunnan merkeissä. Pyörätiet kulkevat vaihtelevissa maisemissa paikoin Kymijoen mutkia seuraten. Heinäkuussa katukuvaan ilmestyvät myös uudet kaupunkipyörät!

Kaupunkipyörät Kouvolaan

Kouvolan ja Kotkan kaupungit ovat valinneet KaaKau Oy:n operoimaan kaupunkien yhteistä kaupunkipyöräkokeilua. Kokeilu aloitetaan meripäiväviikolla heinäkuussa, jolloin molempiin kaupunkeihin tulee 35 kaupunkipyörää. Kokeilun päämääränä on luoda Kouvolaan ja Kotkaan pohja kestävälle kaupunkipyöräjärjestelmälle. Kokeilukausi kestää ainakin syyskuun loppuun asti ja mahdollisesti myös pidempään.

Uusi palvelu asettuu perinteisen pyöränvuokraamisen ja uuden jakamistalouden välimaastoon. Pyörät saa käyttöön avaamalla älylukon puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Käytön jälkeen käyttäjä palauttaa pyörän valitsemalleen pysäkille palvelualueen sisällä. Pysäkit sijoittuvat kokeilukaudella Kouvolassa keskustan seudulle ja Kotkassa Kotkansaarelle. Vuokrausaika on puolesta tunnista vuorokauteen. Vuokra pyritään pitämään matalana, jotta mahdollisimman monella olisi kokeilun aikana mahdollisuus testata palvelua.

Rohkeaa pilotointia paikallisesti kehitetyn konseptin voimin

Kaupungit selvittivät kevään aikana yhteishankkeena eri mahdollisuuksia kaupunkipyöräkokeilun toteuttamiseksi. Euroopan suurkaupungeissa toimivat kaupunkipyöräoperaattorit eivät selvityksen mukaan nähneet Kymenlaaksoa houkuttelevana kohteena laajentumiselle. Selvityksen perusteella korostui paikallisten yhteistyökuvioiden ja palveluiden merkitys pyöräjärjestelmän toimivuuden ja kannattavuuden kannalta.

Operaattoriksi valittu KaaKau Oy on uusi kymenlaaksolainen yritys, joka yhteistyössä kaupunkien ja paikallisten toimijoiden kanssa on kehittänyt Kymenlaaksoon sopivan palvelumallin. KaaKaulle kaupunkipyörät toimittaa tanskalainen Donkey Republic, jonka järjestelmä on käytössä jo useissa kymmenissä kaupungeissa ympäri Eurooppaa. Myös tänä kesänä Poriin asuntomessujen ajaksi tuleva kaupunkipyöräkokeilu käyttää Donkey Republicin älylukkoja ja sovellusta. Kouvolaan ja Kotkaan tuleva järjestelmä on Poria laajempi ja tähtää pysyvään kaupunkipyöräjärjestelmään kaupungeissa.

Helpompaa liikkumista ja vetovoimaa molempiin kaupunkeihin

Kaupunkipyörät ovat jo suurissa kaupungeissa arkipäivää. "Pyöriä kysytään myös Kotkassa, ja sen vuoksi kaupunki haluaa tarjota mahdollisuuden tutustua kaupunkiin pyöräillen", kertoo asemakaava-arkkitehti Marja Kukkonen Kotkan kaupungilta.

Ympäristöasiantuntija Timo Martikainen Kouvolan kaupungilta pitää kokeilun tärkeänä tavoitteena lisätä pyöräilyn käyttöä lyhyillä matkoilla. "Molemmissa kokeilukaupungeissa keskusta-alue on suppea ja palvelut lähellä. On myös kiinnostavaa nähdä, miten kaupunkipyöräjärjestelmä otetaan vastaan pienemmissä kaupungeissa."

Myös Pyöräliiton erityisasiantuntija Martti Tulenheimo sanoo Pyöräliiton odottavan innolla Kotkasta ja Kouvolasta saatavia kokemuksia. "Erityisen kiinnostavana pidämme, miten muut suomalaiset kaupungit omaksuvat vastaavat palvelut. Uusi palvelumalli tarjoaa kustannustehokkaan tavan pyörien yhteiskäytölle muuallakin kuin kaikkein suurimmissa kaupungeissa."

Kaupunkipyöräkokeilun odotetaan innostavan molempien kaupunkien asukkaita ja matkailijoita päästöttömän liikkumisen pariin, tarjoavan uusia elämyksiä sekä lisäävän kaupunkien vetovoimaa. Kaupunkipyöräkokeilu toteuttaa molempien kaupunkien uusia kaupunkistrategioiden tavoitteita kestävän liikkumisen tukemisessa sekä kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamisessa.

Selvityksistä vankka tausta kokeilulle

Kouvolassa kaupunkipyöräkokeilun suunnittelu alkoi syksyllä 2017, jolloin mm. järjestettiin kouvolalaisille ja täällä opiskeleville sekä työssäkäyville suunnattu kysely. Kyselyllä kartoittiin vastaajien kokemuksia ja näkemyksiä kaupunkipyöristä ja -pyöräilystä, tarvetta kaupunkipyörille ja selvitettiin, millainen järjestelmä täällä olisi vastaajien mielestä toimivin.

Tämän lisäksi tehtiin selvitys eri kaupunkipyöräjärjestelmistä ja suunnitelmaehdotus kaupunkipyöräkokeilusta. Kouvolan kaupunkipyöräselvitys - Verkkokyselyn ja haastatteluiden analysointi, kaupunkipyöräjärjestelmien vertailu ja ehdotus kokeilun toimintamalliksi on luettavissa tästä. [pdf, 2 MB]. (Tiivistelmä [pdf, 71 KB])

Selvityksen laati palvelumuotoilija ja pyöräaktiivi Antti Lääperi. Työn on tilannut Kouvolan kaupungin Viisaan Liikkumisen hanketta pyörittävä työryhmä VILKAS, jonka tehtävänä on lisätä joukko- ja kevyenliikenteen houkuttelevuutta ja kannustaa niiden käyttöön.

VILKAS-hanke sekä Kouvolan ja Kotkan kaupunkien yhteinen Kaupunkipyöräkokeiluhanke saavat rahoitusta Liikenneviraston Liikkumisen Ohjauksen valtionavustuksesta. Hankkeessa ovat mukana lisäksi Cursor Oy sekä Pyöräliitto. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun asemattomia kaupunkipyöriä päästään testaamaan Suomessa hankintamenettelyn kautta. Hankinnassa on sovellettu Liikenneviraston uusia ohjeita asemattomista kaupunkipyöristä.

Lisätietoja:

Kaupunkipyöräkokeilun tausta ja tavoitteet: Kouvolan kaupungin ympäristöasiantuntija Timo Martikainen, p. 020 615 6755, timo.martikainen(at)kouvola.fi

Kaupunkipyöräselvitys, palvelun toteutus, pyöräjärjestelmän tekniset kysymykset: Antti Lääperi, projektikoordinaattori, p. 040 562 2154, laaperinantti@gmail.com

Palvelun toteutus, pyöräjärjestelmän tekniset kysymykset: Aleksanteri Repo, toimitusjohtaja, KaaKau Oy, p.0400 757150, aleksanteri.repo@nohevaluova.fi

Työmatkapyöräilykampanja

Työmatkapyöräilykampanja on käynnissä12.5.-31.10.2018. Kampanja on avoin kaikille työyhteisöille ja muille työmatkansa pyöräileville. Kampanjassa palkitaan eniten kilometrejä kerännyt työyhteisö. Lisäksi arvotaan 10 palkintoa kaikkien kampanjaan osallistuneiden kesken.

Ilmoita työyhteisösi mukaan pe 11.5.2018 mennessä marja.puolakka(at)kouvola.fi
Kilometrejä työmatkalta voit alkaa keräämään 12.5. alkaen, mutta mukaan ehtii toki myöhemminkin. Onnea kisaan!

Kouvolan pyörävaellus starttasi 12.5.2018

Perinteinen Kouvolan pyörävaellus käynnistyi tuttuun tapaan Kouvola-päivänä toukokuussa. Uusia pyörävaelluskortteja on saatavilla Kouvolan kaupungin uimahalleilta sekä sen voi tulostaa tämän sivun oikeasta laidasta.

Kampanjan aikana voit kerätä leimoja eri puolilta Kouvolaa leimauspisteiltä, jotka löydät 2018 pyörävaelluksen kortista. Kampanjassa on uusia leimauspisteitä. Kampanjan päätyttyä palautetut kortit osallistuvat pyöräilyaiheisten palkintojen arvontaan. Tarkemmat ohjeet löytyvät pyörävaelluskortista.

Hae ilmainen pyöräilykartta!

Kouvolassa on 375 km pyörätietä taajamissa ja niiden välillä. Pyöräilykartasta [pdf, 12 MB] näet pyörätiet ja voit suunnitella reittejä. Kartalle on lisäksi merkitty matkailu- yms. kohteita. Kartan mittakaava on 1:30 000. Pyöräilyreittikarttoja saa kirjastoista, kaupungintalon yhteispalvelupisteestä sekä matkailu- ja liikuntatoimistosta.

Pyörätiet karttapalvelussa

Kouvolan karttapalvelussa näet Kouvolan pyörätiet ja voit suunnitella reittejä. Valitse palvelun valikosta Reitit ja ruksaa kohta Pyörätiet. Pyörätiet ilmestyvät sinisinä linjoina kartalle.

#fillarikouvola Instagramissa

#fillarikouvola-arvonta Instagramissa

Missä polkupyöräsi seikkailee? Löysitkö mukavia pyöräilyreittejä? Näitkö kivoja maisemia? Kerro pyöräsi seikkailusta ja kuvaa se reissun päällä Kouvolassa. Julkaise kuva pyörästäsi hashtagilla #fillarikouvola. Nostamme kuvia mahdollisesti Kouvola.fi ja Liikkuvakouvola.fi-sivuille.

Kouvolan Unelmat liikkeelle -sivustolle

Yhteystiedot

Terveyden edistäminen

Liikuntakoordinaattori
Marika Peltonen
puh. 020 615 8436

Liikennealueet ja kunnossapito

Liikenneinsinööri
Antti Tamminen
puh. 020 615 4934

Katupäällikkö
Erkki Immonen
puh. 020 615 8262


Sähköposti
etunimi.sukunimi(at)kouvola.fi

Liitteet

Pyöräilykartta [pdf, 12 MB] Pyoravaelluskortti2018_003.pdf [pdf, 2 MB]

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme