+
-+ Tulosta
perhe pyöräilemässä

Kouvolan alueella on loistavat mahdollisuudet pyöräilyyn niin hyöty- kuin harrasteliikunnan merkeissä. Pyörätiet kulkevat vaihtelevissa maisemissa paikoin Kymijoen mutkia seuraten.

Kaupunkipyörät Kouvolaan

Onko Kouvolassa tarvetta kaupunkipyörille? Millaiset kaupunkipyörät toimisivat Kouvolassa? Millaisia kokemuksia sinulla on kaupunkipyöristä? Minkälainen kaupunkipyöräilijä olet? Mistä haluaisit kaupunkipyörän käyttöösi ja mitä reittiä ajaisit?

Muun muassa näitä kysyttiin marraskuun ajan kyselyssä, jolla kartoittiin kouvolalaisten ja täällä opiskelevien sekä työssäkäyvien kokemuksia ja näkemyksiä kaupunkipyöristä ja –pyöräilystä.

Kysley on päättynyt, kiitos kaikille vastauksista! Yhteenveto vastauksista julkaistaan vuoden alussa.

Kouvolan kaupunki tavoittelee kaupunkipyöräjärjestelmän testausta ensi kesäksi yhdessä Kotkan kanssa. Marraskuun ajan auki olevalla kyselyllä kartoitetaan tarvetta kaupunkipyörille ja selvitetään, millainen järjestelmä täällä olisi toimivin.

Kyselyn tuloksia käytetään kesälle 2018 tähdätyn, kaikille avoimen kaupunkipyöräpilotin suunnitteluun ja toteutukseen. Pilotoinnista saaduilla kokemuksilla selviää, millaisen kaupunkipyöräjärjestelmän Kouvolaan voisi tulevina vuosina rakentaa.

Kouvolan kaupunki tekee selvityksissä ja suunnittelussa yhteistyötä Kotkan kaupungin kanssa, sillä kaupungeilla on samansuuntaiset intressit ja aikataulutoiveet projektille. On myös selvää, ettei Helsingin mallin mukainen pysyviin pyöräasemiin perustuva kaupunkipyöräjärjestelmä voi tulla kysymykseen kummassakaan kaupungissa, vaan tilalle on kehitettävä ketterämpi, esimerkiksi älypuhelinteknologiaa hyödyntävä pyörien paikannus- ja lukkojärjestelmä.

Kouvolan tavoitteena on saada suunnitelma valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Päätökset pilotoinnista ja sen laajuudesta tehdään alkutalvesta 2018.

Kyselyn, selvityksen järjestelmistä ja suunnitelman kaupunkipyöräkokeilusta tekee palvelumuotoilija ja pyöräaktiivi Antti Lääperi. Työn on tilannut Kouvolan kaupungin Viisaan Liikkumisen hanketta pyörittävä työryhmä, jonka tehtävänä on lisätä joukko- ja kevyenliikenteen houkuttelevuutta ja kannustaa niiden käyttöön. VILKAS-hanke saa rahoitusta Liikennevirastolta.

Kaupunkipyöräjärjestelmät ovat viime vuosina olleet menestystarinoita ympäri maailmaa ja esimerkiksi Helsingissä 2016 käynnistetty järjestelmä on ylittänyt kaikki odotukset. Myös useat muut suomalaiskaupungit selvittävät tällä hetkellä mahdollisuuksia toteuttaa omat kaupunkipyöräjärjestelmänsä. Ensi kesäksi järjestelmät ovat tulossa ainakin Turkuun ja Espooseen ja Kouvola haluaa olla edelläkävijöiden joukossa. Erilaisten kaupunkipyöräjärjestelmien kehitys on ollut nopeaa ja saatavilla on useita erilaisia teknisiä ratkaisuja, jotka sopivat myös Kouvolan kaltaisille kaupungeille.

Lisätietoja:
Kyselyn ja selvityksen laatija: palvelumuotoilija Antti Lääperi, p. 040 5622 154, antti.laaperi(at)edu.xamk.fi

Tilaaja: ympäristöasiantuntija Timo Martikainen, p. 020 615 6755, timo.martikainen(at)kouvola.fi

Työmatkapyöräilykampanja liikutti satoja

Kampanja päättyi lokakuun lopussa. Lisätietoa tulossa pian.

Kouvolan pyörävaellus on päättynyt tältä kesältä

Perinteinen Kouvolan pyörävaellus käynnistyi tuttuun tapaan Kouvola-päivänä toukokuussa. Kampanja on nyt päättynyt. 8.9.2017 osallistumiskorttinsa palauttaneiden kesken suoritetaan arvonta. Arvon suoritetaan 20.9.2017 ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Hae ilmaiseksi pyöräilykartta!

Kouvolassa on 375 km pyörätietä taajamissa ja niiden välillä. Pyöräilykartasta [pdf, 12 MB] näet pyörätiet ja voit suunnitella reittejä. Kartalle on lisäksi merkitty matkailu- yms. kohteita. Kartan mittakaava on 1:30 000. Pyöräilyreittikarttoja saa kirjastoista, kaupungintalon yhteispalvelupisteestä sekä matkailu- ja liikuntatoimistosta.

Pyörätiet karttapalvelussa

Kouvolan karttapalvelussa näet Kouvolan pyörätiet ja voit suunnitella reittejä. Valitse palvelun valikosta Reitit ja ruksaa kohta Pyörätiet. Pyörätiet ilmestyvät sinisinä linjoina kartalle.

#fillarikouvola Instagramissa

#fillarikouvola-arvonta Instagramissa
Missä polkupyöräsi seikkailee? Kerro pyöräsi seikkailusta ja kuvaa se reissun päällä Kouvolassa. Julkaise kuva pyörästäsi hashtagilla #fillarikouvola 10.9.2017 mennessä. Nostamme kuvia mahdollisesti Kouvola.fi ja Liikkuvakouvola.fi-sivuille. Kuvia julkaisseiden kesken arvotaan action-kamera (arvo n. 300 euroa) liikkujan viikolla 16.–22.9.2017. Tutustu arvonnan sääntöihin [pdf, 145 KB].

Yhteystiedot

Terveyden ja liikunnan edistäminen

Liikuntakoordinaattori
Marika Peltonen
puh. 020 615 8436

Liikennealueet ja kunnossapito

Liikenneinsinööri
Jyrki Ojanen
puh. 020 615 8290

Katupäällikkö
Erkki Immonen
puh. 020 615 8262


Sähköposti
etunimi.sukunimi(at)kouvola.fi