+
-+ Tulosta
Kouvolan uudet kaupunkipyörät loistavat kilpaa auringon kanssa

Kouvolan alueella on loistavat mahdollisuudet pyöräilyyn niin hyöty- kuin harrasteliikunnan merkeissä. Pyörätiet kulkevat vaihtelevissa maisemissa paikoin Kymijoen mutkia seuraten. Katukuvassa näkyvät myös oranssit kaupunkipyörät!

Kaupunkipyörät Kouvolassa

Iloisen oranssit kaupunkipyörät ilmestyivät Kouvolan ja Kotkan katukuvaan Meripäivien alla 27.7.2018 ja Kouvolan ja Kotkan kaupunkien osittain rahoittama kokeilu päättyi lokakuun loppuun. Molemmissa kaupungeissa oli yhteensä 35 kaupunkipyörää.

Kaakau Oy:n operoima kokeilu oli antoisa, sillä lyhyestä kaudesta huolimatta käyttäjiä oli lähes 1400. Etenkin elo- ja syyskuun pyöräilijämäärät antoivat positiivista signaalia kokeilun onnistumisesta.

Kokemuksia kaupunkipyöristä kerätään kyselyllä

Onnistuneen kauden päätteeksi on syytä kerätä kaupunkipyöriin liittyvät muistot ja –kokemukset talteen nyt, kun ne vielä ovat tuoreena mielessä.

Vastaa kyselyyn tästä ja vaikuta tulevan pyöräilykauden suunnitteluun!

Kaikille avoimeen kaupunkipyöräkyselyyn voi vastata, vaikka kaupunkipyörät eivät olisikaan tuttuja, sillä myös se tieto on arvokasta mm. markkinoinnin ja viestinnän onnistumisen analysoinnin kannalta. Kyselyn tuloksia käytetään arvioitaessa kaupunkipyörien tarpeellisuutta jatkossa sekä kehitettäessä palvelua paremmaksi.

Kaupunkipyöräkysely on auki 14.11.-2.12.2018.

Pyörät pyörivät talvellakin

Vaikka kaupunkien pilotti päättyi lokakuun lopussa, jatkaa KaaKau toimintaansa ja siirtyy marraskuun aikana talvikauden järjestelmään. Talvikaudella Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK on pyörien pääyhteistyökumppani, tarjoten järjestelmän Kouvolaan ja Kotkaan. Kaupunkipyöriä voivat edelleen käyttää kaikki, mutta pyörien määrä vähenee ja pysäkit sijoitetaan XAMK:in tarpeiden mukaan. Talvikaudella myös hinnoittelu on edullisempaa; puoli tuntia voi polkea alle eurolla ja päivävuokrakin on vain 6 €.

Rohkeaa pilotointia paikallisesti kehitetyn konseptin voimin

Kouvolassa ja Kotkassa kaupunkpyöräoperaattorina toimii KaaKau Oy. Kyseessö on nuori kymenlaaksolainen yritys, joka yhteistyössä kaupunkien ja paikallisten toimijoiden kanssa on kehittänyt Kymenlaaksoon sopivan palvelumallin.

KaaKaulle kaupunkipyörät toimittaa tanskalainen Donkey Republic, jonka järjestelmä on käytössä jo useissa kymmenissä kaupungeissa ympäri Eurooppaa. Yritys tähtää pysyvään kaupunkipyöräjärjestelmään sekä Kouvolassa että Kotkassa.

Näin se toimii!

Pyörien vuokraus toimii älypuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla. Sovelluksen kautta voit paikallistaa vapaan pyörän sekä avata ja sulkea pyörän lukon. Vuokrausaika on puolesta tunnista vuorokauteen. Lue lisää pyörien käytöstä.

Selvityksistä vankka tausta kokeilulle

Kouvolassa kaupunkipyöräkokeilun suunnittelu alkoi syksyllä 2017, jolloin mm. järjestettiin kouvolalaisille ja täällä opiskeleville sekä työssäkäyville suunnattu kysely. Kyselyllä kartoittiin vastaajien kokemuksia ja näkemyksiä kaupunkipyöristä ja -pyöräilystä, tarvetta kaupunkipyörille ja selvitettiin, millainen järjestelmä täällä olisi vastaajien mielestä toimivin.

Tämän lisäksi tehtiin selvitys eri kaupunkipyöräjärjestelmistä ja suunnitelmaehdotus kaupunkipyöräkokeilusta. Kouvolan kaupunkipyöräselvitys - Verkkokyselyn ja haastatteluiden analysointi, kaupunkipyöräjärjestelmien vertailu ja ehdotus kokeilun toimintamalliksi on luettavissa tästä. [pdf, 2 MB]. (Tiivistelmä [pdf, 71 KB])

Selvityksen laati palvelumuotoilija ja pyöräaktiivi Antti Lääperi. Työn on tilannut Kouvolan kaupungin Viisaan Liikkumisen hanketta pyörittävä työryhmä VILKAS, jonka tehtävänä on lisätä joukko- ja kevyenliikenteen houkuttelevuutta ja kannustaa niiden käyttöön.

Kouvolan ja Kotkan kaupunkien yhteinen Kaupunkipyöräkokeiluhanke sai rahoitusta Liikenneviraston Liikkumisen Ohjauksen valtionavustuksesta. Hankkeessa olivat mukana lisäksi Cursor Oy sekä Pyöräliitto. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun asemattomia kaupunkipyöriä päästään testaamaan Suomessa hankintamenettelyn kautta. Hankinnassa sovellettiin Liikenneviraston uusia ohjeita asemattomista kaupunkipyöristä.

Lisätietoa kaupunkipyöräkokeilusta

Kaupunkipyöräkokeilun tausta ja tavoitteet: Kouvolan kaupungin ympäristöasiantuntija Timo Martikainen, p. 020 615 6755, timo.martikainen(at)kouvola.fi

Kaupunkipyöräselvitys, palvelun toteutus, pyöräjärjestelmän tekniset kysymykset: Antti Lääperi, projektikoordinaattori, p. 040 562 2154, laaperinantti@gmail.com

Palvelun toteutus, pyöräjärjestelmän tekniset kysymykset: Aleksanteri Repo, toimitusjohtaja, KaaKau Oy, p.0400 757150, aleksanteri.repo@nohevaluova.fi

Työmatkapyöräilykampanja

Työmatkapyöräilykampanja on käynnissä12.5.-31.10.2018. Kampanja on avoin kaikille työyhteisöille ja muille työmatkansa pyöräileville. Kampanjassa palkitaan eniten kilometrejä kerännyt työyhteisö. Lisäksi arvotaan 10 palkintoa kaikkien kampanjaan osallistuneiden kesken.

Ilmoita työyhteisösi mukaan pe 11.5.2018 mennessä marja.puolakka(at)kouvola.fi
Kilometrejä työmatkalta voit alkaa keräämään 12.5. alkaen, mutta mukaan ehtii toki myöhemminkin. Onnea kisaan!

Kouvolan pyörävaellus 2018 on päättynyt 30.8.!

Perinteinen Kouvolan pyörävaellus käynnistyi tuttuun tapaan Kouvola-päivänä toukokuussa. Arvontaan osallistuvia leimauskortteja palautui määräaikaan mennessä 160 kpl. Pyöräilyaiheisten palkintojen voittajat on arvottu ja voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti!

Hae ilmainen pyöräilykartta!

Kouvolassa on 375 km pyörätietä taajamissa ja niiden välillä. Pyöräilykartasta [pdf, 12 MB] näet pyörätiet ja voit suunnitella reittejä. Kartalle on lisäksi merkitty matkailu- yms. kohteita. Kartan mittakaava on 1:30 000. Pyöräilyreittikarttoja saa kirjastoista, kaupungintalon yhteispalvelupisteestä sekä matkailu- ja liikuntatoimistosta.

Pyörätiet karttapalvelussa

Kouvolan karttapalvelussa näet Kouvolan pyörätiet ja voit suunnitella reittejä. Valitse palvelun valikosta Reitit ja ruksaa kohta Pyörätiet. Pyörätiet ilmestyvät sinisinä linjoina kartalle.

#fillarikouvola Instagramissa

#fillarikouvola-arvonta Instagramissa

Missä polkupyöräsi seikkailee? Löysitkö mukavia pyöräilyreittejä? Näitkö kivoja maisemia? Kerro pyöräsi seikkailusta ja kuvaa se reissun päällä Kouvolassa. Julkaise kuva pyörästäsi hashtagilla #fillarikouvola. Nostamme kuvia mahdollisesti Kouvola.fi ja Liikkuvakouvola.fi-sivuille.

Kouvolan Unelmat liikkeelle -sivustolle

Yhteystiedot

Terveyden edistäminen

Liikuntakoordinaattori
Marika Peltonen
puh. 020 615 8436

Liikennealueet ja kunnossapito

Liikenneinsinööri
Antti Tamminen
puh. 020 615 4934

Katupäällikkö
Erkki Immonen
puh. 020 615 8262


Sähköposti
etunimi.sukunimi(at)kouvola.fi

Liitteet

Pyöräilykartta [pdf, 12 MB] Pyoravaelluskortti2018_003.pdf [pdf, 2 MB]

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme