+
-+ Tulosta

Kuvataitelijapalkinto

Kouvolan kuvataiteilijaksi 2017–2019 on valittu Sirkka-Liisa Lonka (s. 1943). Hän on pitkän uran tehnyt kuvataiteilija. Hän on luonut uraa eri puolilla maailmaa, mutta syntynyt hän on Kouvolassa ja asunut nuoruutensa Korialla.

Vuonna 2009 Kouvolan Sanomille antamassaan haastattelussa hän kertoo Kouvolan tyttölyseon kuvataideopetuksen olleen taiteilijan uralle päätymisen kannalta tärkeää. Tosin hän jo 6-vuotiaana ilmoitti ryhtyvänsä taiteilijaksi. Merkittäviä innoittajia olivat myös Kouvolan taideseuran opettajat Ulla Rantanen ja Esko Tirronen. Taiteilijaopinnot Lonka suoritti Kuvataideakatemiassa 1960-luvulla. Eurooppa, Aasia, Afrikka ja Latinalainen Amerikka ovat hänelle tuttuja niin matkakohteina, inspiraation lähteinä kuin opiskelu- ja työskentely-ympäristöinä.

Sirkka-Liisa Lonka on saanut useita tunnustuksia kotimaassa ja ulkomailla ja hän on parhaillaan valtion taiteilijaeläkkeellä. Hän on pitänyt kymmeniä yksityisnäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla sekä osallistunut lukemattomiin yhteisnäyttelyihin – yli kahteensataan jo yksin kotimaassa. Peru on noussut hänelle tärkeäksi kohteeksi niin näyttelyiden kuin taiteellisen inspiraation kohteena. Hänet tunnetaan esimerkiksi näyttävistä, viidakkoympäristön inspiroimista kissa- ja kukka-aiheisista maalauksistaan, mutta myös grafiikasta ja muista paperiteoksista. Longan teoksia on lukuisissa kokoelmissa ja julkisissa tiloissa.

Kouvolan kuvataiteilijan valinnan tarkoituksena on lisätä Kouvolan kaupungin ja sen kuvataide-elämän tunnettuutta ja arvostusta paikallisesti ja valtakunnallisesti nostamalla esille seutukuntaan kytköksissä olevia merkittäviä kuvataiteilijoita.

Kouvolan kuvataiteilija on valittu neljättä kertaa. Valinta tapahtuu hakemusten perusteella. Ehdokkaaksi voivat ilmoittautua Kouvolasta kotoisin olevat tai Kouvolassa vakituisesti asuvat kuvataiteilijat. Määräaikaan mennessä hakemuksia saapui kolmetoista.

Kouvolan kuvataiteilija -työryhmään kuuluivat museonjohtaja Elina Bonelius (puheenjohtaja), aikuisväestön lautakunnan edustaja Jouko Leppänen sekä asiantuntijat museoneuvos Anneli Ilmonen ja taidehistorioitsija Katja Villemonteix. Työryhmän sihteerinä toimi kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.

Lisätietoja

  • www.lonka.fi
  • Poikilo-museot
    Museonjohtaja Elina Bonelius
    puh. 020 615 8332
    elina.bonelius(at)kouvola.fi


Yhteystiedot

Kulttuurikasvatus-
koordinaattori

Jaana Vuorio-Palmumaa
puh. 020 615 8591

etunimi.sukunimi@kouvola.fi