+
-+ Tulosta

MIKSI KIELIÄ ? -julistekilpailun satoa

Vuoden alussa peruskoululaisille julistettiin piirustuskilpailu, jossa haettiin kannustavia ja kielten opiskeluun innostavia kielimainoksia.Kilpailun tuotoksia oli nähtävillää Kouvolan pääkirjaston eteisaulassa huhtikuussa 2012.

Julistekilpailu

Vuoden 2012 alussa julistettiin kaikille peruskoululaisille julistekilpailu. Kilpailun teemana oli Miksi kieliä? eli tarkoituksena oli kannustaa oppilaita vieraiden kielten opiskeluun julisteiden avulla. Alakoulu ja yläkoulu kilpailivat eri sarjassa. Teoksia saatiin runsaasti n. 170 kappaletta. Työryhmä oli erittäin tyytyväinen kilpailun tuotoksiin, ja monet työt olivat taitavasti tehtyjä sekä innostavia.

Hienoista töistä oli vaikea valita parhaat, mutta lopulta työryhmä päätyi seuraavaan lopputulokseen. Alakoulusarjassa voittajaksi selviytyi Juulia Siimos Tuohikotin koulusta. Lisäksi palkittiin Inka Seppälä Tähteen koulusta sekä Julia Lantta Tuohikotin koulusta. Yläkoulusarjassa voittajaksi valittiin Ilona Mynttinen. Hänen lisäkseen palkittiin Minka Järnvall sekä Juulia Suikula, kaikki Urheilupuiston koulusta. Palkitut saivat lahjakortit Suomalaiseen kirjakauppaan.

A2-valintaesite

Työryhmä on tehnyt kuntaan yhteisen, positiivisen ja kannustavan A2-kielen esitteen kolmosluokkalaisille ja heidän vanhemmilleen. Paperiversion lisäksi esite löytyy myös sähköisessä muodossa. Vuoden 2011 valintaesitteet toimitetaan kouluille ajoissa ennen valintoja. Mahdollisuuksien mukaan työryhmän edustaja(t) voi tarvittaessa vierailla vanhempainilloissa kertomassa valinnaiskielen opiskelusta.

Tänä syksynä aloitti 15 A2-kielen ryhmää (yhteensä 198 oppilasta), mikä on huomattava parannus viime vuoteen.

Kieltenopettajien täydennyskoulutus

Kielihankkeen puitteissa paikkakunnan kieltenopettajille on tarjolla täydennyskoulutusta. Ensimmäinen koulutus oli kaupungin vesopäivänä 13.2.. Silloin keskusteltiin mm. arvioinnista ja sosiaalisesta mediasta. Kielihanketyöryhmä pääsi lisäksi esittelemään kielihanketta.

Työryhmä on osallistunut 4x2 päivän hankekoulutukseen Kuopiossa. Paikkoja olisi ollut myös useammalle osallistujalle.

Helmikuussa on tulossa vesopäivä kaikille kieltenopettajille sekä erityisopettajille. Aiheena koulutuksessa on erilaiset kielenoppijat ja kouluttajana Kari Moilanen.

Hanke voi kustantaa (osallistumismaksu, matkakulut, sijaiskulut) opettajien osallistumisen erilaisiin täydennyskoulutuksiin, jotka liittyvät muihin kuin englannin kieleen. Asiasta saa lisätietoja koordinaattorilta.


Aloite A2-venäjä

Ohjausryhmä aikoo tehdä aloitteen sivistystoimen johtokunnalle venäjän lisäämisestä A2-kieleksi. Tällä hetkellä kaupungin kieliohjelmassa on tarjolla A2-kielenä ruotsia, saksaa ja ranskaa. Monessa yhteydessä on tullut esille venäjän kielen tarpeellisuus, ja kielitapahtumassakin useassa puheenvuorossa toivottiin lisää venäjän kielen osaajia.

Kielisuihkut

Viime keväänä toteutettiin kielisuihkuja kahdelle esikouluryhmälle Kouvolassa ja Valkealassa. Tänä syksynä esikoululaisten ruotsin suihkutukset jatkuvat. Suihkuja voisi pitää myös alakouluissa esim. siten, että yläkoululaiset olisivat apuna. Toiminta vaatii yhteistyötä eri kouluasteiden välillä.


Kielihankeilta kieltenopettajille ja rehtoreille

Viime keskiviikkona 13.10. järjestettiin Kouvolan Upseerikerholla kielihanke-esittely. Työryhmä esitteli hankkeen toimintaa ja tulevia tapahtumia. Lisäksi kuultiin Maija Saksan terveiset koulutoimen puolelta sekä Reijo Vaurulan kuulumiset YES-hankkeen tiimoilta. Virallisen osuuden jälkeen pääsimme nauttimaan maittavasta illallisesta. Paikalla oli noin 30 henkeä.

Kevätjuhlaraha

Viime keväänä jaoimme 50 euroa kevätjuhlarahaa valinnaiskielten ryhmille (6., 7. ja 8. luokkalaisille). Tarkoituksena oli kannustaa oppilaita valinnaiskielten opiskeluun ja tarjota opettajalle mahdollisuus ostaa esim. dvd tai jotakin herkkuja ryhmilleen.

9.-luokkalaisten A2-opiskelijoiden palkitseminen

Viime keväänä palkitsimme lahjakortilla yhden yhdeksäsluokkalaisen A2-kielen opiskelijan jokaisesta yläkoulusta. Halusimme siten muistaa myönteisiä ja ahkeria kieltenopiskelijoita sekä kannustaa jatkamaan kieliopintoja seuraavalla kouluasteella.


Kansainvälisen toiminnan tukeminen

Yhtenä hankkeen toimintamuotona on kansainvälisen toiminnan tukeminen. Viime lukuvuonna kaksi oppilasryhmää teki opintomatkan Saksaan, ja heitä avustettiin 200 eurolla. Vastavuoroisesti oppilaat tuottivat matkakertomuksen sanoin ja kuvin hankkeen nettisivuille. Tänä syksynä hanke on tukenut yhtä koulua, joka on vastaanottanut pohjoismaisia vieraita kouluunsa. Ohjausryhmä päätti, että myönnettävän avustuksen suuruus on 300-500 euroa ryhmän koosta riippuen. Anomuksia avustuksen saamiseksi voi tehdä jatkuvasti ohjausryhmälle. Vapaamuotoisiin hakemuksiin tarvitaan oppilasmäärä, avustuksen tarkoitus esim. matkaohjelma ja ajankohta.


B2-esite seitsemäsluokkalaisille

Kunnan yhteinen B2-kielen esite seitsemäsluokkalaisille on valmis, ja esite on jaettu yläkouluihin tammikuun alussa. Esitteessä kerrotaan kielten opiskelusta sekä tarjolla olevista valinnaiskielistä (ranska, saksa, venäjä). Mikäli koulut tarvitsevat lisää esitteitä, kannattaa ottaa yhteys Valkealan kunnantalon postitukseen.


Kielimainos-DVD

Kielimainos-DVD on valmistunut. Levyllä on mm. oppilaskommentteja, natiivien puhenäytteitä sekä faktaa valinnaiskielistä. DVD:n ensiesitys oli Kielitempauksessa 24.11., ja levy on jaettu kaikkiin Kouvolan peruskouluihin. Kieli-DVD on tarkoitettu opettajien apuvälineeksi valinnaiskielten esittelyssä, ja sitä voi käyttää esim. vanhempainilloissa tai oppitunneilla.


Kieliradat 3.luokkalaisille

Tammi-helmikuussa 2011 sekä 2012 työryhmä vieraili 10 alakoululla ja järjesti kolmosluokkalaisille kieliratoja. Ratojen tarkoituksena oli tutustuttaa alakoululaiset tarjolla oleviin A2-valinnaiskieliin (ranska, ruotsi, saksa). Toiminnallisten pisteiden kautta oppilaat saivat käsityksen kunkin maan kielestä ja oppivat muutamia fraaseja. Kolmosluokkalaiset osallistuivat innokkaasti sanojen opetteluun ja täydensivät ahkerasti kielipassiaan. Lopuksi saatu kielitarra oli kiva yllätys monelle.

Miksi kieliä? –DVD

Humoristinen teatteriesitys kielitaidon eduista nähtiin ensimmäisen kerran jo kielitempauksessa marraskuussa 2010. Hieman muunneltu versio samasta esityksestä nähtiin Taiteiden yö –tapahtumassa ja silloin esitys videoitiin. Esityksestä painatettiin DVD, joka on jaettu kaikkiin Kouvolan peruskouluihin. DVD:tä voi näyttää oppilaille esim. ennen kielivalintoja.

Element path = Kouvola.Www.BlockEditor.Kuvagalleria

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme