+
-+ Tulosta

Vauhtia ja piruettien pyörrettä

Taitoluistelu on vauhdikkainta paikan päällä. Suomen huippuja näkee Kouvolan jäähallissa, kun KooKoon Jäätaiturit järjestävät taitoluistelun SM-kisat joulukuussa.

teksti Jukka Behm, kuvat: Antti Lehto ja Sari Niskanen

Viikonlopun mittainen tapahtuma järjestetään 15.–16.12.2018 Kouvolan jäähallissa.

"Lauantaina kilpaillaan lyhytohjelmassa ja rytmitanssissa. Sunnuntaina nähdään vapaaohjelmat", sanoo kilpailujohtaja Piia Niemi.

Kaukalo on kovassa käytössä perjantaista alkaen, silloin alkavat harjoitukset. Kaikki kilpailulta liikenevä aika on pyhitetty luistelijoille, jotta he voivat harjoitella seuraavaa kilpailuohjelmaansa.

Mukana ovat niin miehet ja naiset kuin seniorit kuin juniorit. Seniorin raja kulkee taitoluistelussa täysi-ikäisyyden kynnyksellä.

Viime vuoden SM-kisoissa Vantaalla myytiin 900 lippua. Samaa tavoitellaan Kouvolassa.

"Itseasiassa toiveena on, että yleisöä olisi enemmän. Näytetään koko Suomelle, että Kouvola on urheilukaupunki."

Kouvolalaisia kilpailijoita ei kisoissa ole. Viimeksi Jäätaitureilla oli kisaedustus vuonna 2017: senioreissa Olivia Tuuva ja junioreissa Emma Salo sekä Jannika Paajanen. Vuotta aikaisemmin junioreissa kisaili Arina Klinovitskaya, joka edusti myös nuorten maajoukkueessa.

"Suomen huipuista paikalle odotetaan Viveca Lindforsia sekä Emmi Peltosta. Ainakin Emmi vinkkasi tulevansa eräässä haastattelussa", Niemi sanoo.

Peltonen tulee jääkiekko- ja taitoluistelusuvusta. Hänen äitinsä ja isoäitinsä olivat SM-tason taitoluistelijoita ja pikkusisko harrastaa muodostelmaluistelua. Veljet pelaavat jääkiekkoa, ja niin teki myös isoisä Esa Peltonen ja isä Ville Peltonen, molemmat maajoukkuekiekkoilijoita.

Viveca Lindfros jäälläTaitoluistelulupaus Viveca Linfors nähdään luultavasti Kouvolan kisoissa.

Kun Jäätaiturit esitteli taitoluistelua KooKoon kauden starttitapahtumassa, muutama herra tuli kommentoimaan Niemelle, että vauhti on kovempi kuin mitä tv:stä seuratessa voisi päätellä.

"Telkkarista ei myöskään näe, kuinka korkeita hypyt oikeasti on ja kuinka nopeasti piruetissa pyöritään", Niemi sanoo.

Hallissa parhaat paikat yleisölle ovat tuomareiden takana, sillä luistelijat esiintyvät heille. Kouvolan jäähallissa tuomaristo istuu jääkiekkoilijoiden vaihtoaitiossa.

Tuomareita on seitsemän. Lisäksi on viiden hengen tekninen tuomaristo, joka tutkii videolta hypyt, askelsarjat ja hidastukset ja arvioivat näkemänsä perusteella, meneekö suoritus lähtöpistetason ali vai yli. Muu tuomaristo arvioi ohjelman kokonaisuutta ja musiikin tulkintaa.

Niemi vinkkaa, että pikkujouluaikaan sijoittuvia kisoja voi seurata vaikka Orpe-ravintolasta. Samalla voi nauttia tarjoiluista.

"Kulttuurista kiinnostuneille taitoluistelukisat on kiinnostava tapahtuma, sillä musiikki ja sen tulkinta ovat vahvasti läsnä."

Taitoluistelun_SM_2019_mainos


SM-taitoluistelukilpailut Kouvolan jäähallissa 15.–16.12. Aikuisten tapahtumalippu 25 €, lapset 5–15 v. 15 €. Päiväliput 15 €/10 €.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme