+
-+ Tulosta

Painiturnauksen juhlavuosi

Kansainvälinen Herman Kare -turnaus viettää Kouvolassa nelikymppisiään 12.1.2019.

teksti: Jukka Behm kuva: Tuomo Tulokas

Painijat tatamilla

Antiikin olympialaisissa painittiin, ja niin painitaan myös Kouvolassa. Kreikkalais-roomalaisen painiin erikoistunut Herman Kare -turnaus pidetään Mansikka-ahon urheiluhallissa tammikuussa.

”Juhlavuosi, neljäskymmenes turnaus”, sanoo Kouvolan painijoiden puheenjohtaja Timo Pahkala.

Vuodesta 1980 lähtien kilpailu on nimetty Herman Karen mukaan. Hän oli SM-pronssin paininut pitkän linjan seuratoimija, joka oli 30 vuotta Kouvolan painijoiden puheenjohtajana. Sitä ennen Kouvolassa painittiin Loppiaispaineja usean vuosikymmenen ajan.

”Nimenmuutoksen myötä turnauksesta tuli kansainvälinen. Tänäkin vuonna painijoita odotetaan kymmenestä eri maasta.”

Kreikkalais-roomalaisessa painissa vastustajasta ei oteta otetta lantion alapuolelta niin kuin vapaapainissa. Lajia harrastavat huipputasolla vain miehet.

Yksipäiväisessä Herman Kare -turnauksessa on kahdeksan sarjaa ja mukana on arviolta 80–90 painijaa.

Ottelu kestää 2 kertaa 3 minuuttia, ellei se pääty selätykseen tai 8 pisteen ylivoimaiseen pistevoittoon. Yleisö näkee keskipäivän taukoa lukuunottamatta painia nonstoppina Mansikka-ahon urheiluhallin kahdella painimatolla.

”Keskisarjoissa – 67 ja 77 kg – on eniten osallistujia. Turnaus on tärkeä kisa monille, näyttö arvokisoihin”, Pahkala sanoo.

Paikallisväriä tuovat Teemu Laurila Voikkaan Urheilu-Veikoista ja kotkalainen Arttu-Petteri Klami. Vielä ei ole tietoa, ovatko kouvolalaiset reilut parikymppiset veljekset Vili Sillanpää ja Eero Sillanpää tulikasteessa.

”Ehkä, jos heillä ei ole vapaapainin kisoja.”

Katsojia turnaus kerää yleensä 300–500. Juhlavuoden vuoksi suunnitteilla on erikoisohjelmaa kuten elävää musiikkia turnauksen avaukseen.

”Ensikertalainen katsoja saa kokemuksen siitä, kuinka vaativa laji on. Sen näkee jo kilpailijoiden atleettisuudesta”, Pahkala toteaa.

Tarkkailla kannattaa näyttäviä suorituksia ja hienoja heittoja, ja miksei myös sitä, kuinka kilpailijat lämmittelevät ja valmistautuvat otteluun ja millaisia rutiineja he suorittavat.

”Paikalla on Suomen ykköspainijat. Finaaliin asti etenevä painii kolmesta viiteen ottelua. Keho on kovilla, ja sen pitää palautua tunnin sisällä seuraavaan otteluun.”

Pahkalan oma painiura keskisarjalaisena vei maajoukkuetasolle. Hän aloitti 5-vuotiaana ja lopetti 25-vuotiaana.

”Olin viitenä vuotena itsekin Herman Kare -turnauksissa. Sain tuntea EM-hopeamitalistin ja MM-pronssimitalisti Sergei Kovalenkon heitot, mutta tuli minulle voittojakin.”Kansainvälinen Herman Kare -turnaus 12.1.2019. Koko päivän lippu 20 €.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme