+
-+ Tulosta

Alvariinsa Aaltoa

Perjantaina 11.9.2015 järjestettiin Inkeroisissa Alvariinsa Aaltoa -kulttuuritapahtuma, jossa tutustuttiin Alvar Aallon arkkitehtuuriin Inkeroisissa. Alvar Aalto -seminaareja on järjestetty myös aiemmin, edellisen kerran vuonna 2006.

Luulenpa, että aika moni kouvolalainen ei tiedä miten hieno kokonaisuus Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia sijaitsee Inkeroisten Tehtaanmäellä. Alueeseen soisi kaikkien kouvolalaisten tutustuvan, sillä miljöö on aivan ainutlaatuinen. Rantalinja, Tervalinja, Aravat ja Insinööritalot ovat kaikki omalla tavallaan hienoja. Kaikki rakennukset ovat Tampella Oy:n rakennuttamia ja edelleenkin nykyisen Stora Enson omistamia vuokra-asuntoja lukuun ottamatta Aravia.

Tampella tilasi jo 1930-luvulla Alvar Aallon suunnittelemaan ja rakennutti Inkeroisiin runsaasti taloja, jotta hyvät asunnot houkuttelisivat tehtaalle töihin ja asumaan paikkakunnalle. Asuntoja rakennettiin sekä johtajille, mestareille että työntekijöille. Moni Aallon rakennuksista oli aikaansa edellä ja millään ei uskoisi, että osa taloista on rakennettu jo 1930-luvulla – kuten esimerkiksi Insinööritalot ja Rantalinjan talot, joista viime mainitut sijaitsevat hienolla paikalla Kymijoen ja Ankkapurhan äärellä. Aallon suunnittelemista rakennuksista Inkeroisissa on viimeisimpänä rakennettu Karhunkankaan omakotialue 1950-luvun lopulla.

Tehtaanmäen koulu

Alvariinsa Aaltoa -tapahtuma alkoi Tehtaanmäen koulun esittelyllä. Rakennuksesta kertoi arkkitehti Tapani Mustonen, joka vastasi vuosina 2002-2003 koulussa tehdystä peruskorjauksesta. Mustosen esityksen jälkeen koulua kierreltiin ryhmissä, jolloin koulun oppilaat kertoivat eri kohdissa koulun arkkitehtuurista ja nykyisestä toiminnasta. On hienoa, että koululaisetkin oppivat miten upeassa rakennuksessa he saavat käydä koulua. Tehtaanmäen koulu on ainoa koulurakennus, jonka Alvar Aalto on suunnitellut ja siksikin rakennus on ainutlaatuinen. Koulu valmistui vuonna 1940. Rakennuksen soisi jatkavan toimintaa kouluna mahdollisimman pitkään, koska siihen se on suunniteltu ja toimii siinä tarkoituksessa erinomaisesti.


Aravat

Seminaariin osallistuneet pääsivät tutustumaan myös Aallon suunnittelemien talojen asuntoihin sisälle matkailuopas Tarja Peltola-Welinin johdolla. Ensin käytiin 1950-luvulla rakennetun Aravatalon neljän huoneen ja keittiön asunnossa. Vaikka asunnon jotkut huoneet ovat melko pieniä, niin asunnossa on hyvin toimiva pohjaratkaisu ja yllättävän paljon säilytystilaa. Kolme Aravaa ovat säilyttäneet nimensä vaikka arava-lainoitusjärjestelmä ei enää olekaan käytössä.

Arava

Rantalinjan Mestaritalot

Rantalinjan kahden perheen Mestaritaloihin ei valitettavasti päästy sisälle tutustumaan, mutta viiden talon rivistö näytti komealta aurinkoisessa syyssäässä. Talojen takana olevan rinteen alapuolella virtaa Kymijoki kohti Ankkapurhan koskea ja voimalaitosta. Rantalinjan talojen eräs mielenkiintoinen yksityiskohta on yläkerran yksi pieni makuuhuone, jossa ei ole ollenkaan ikkunaa. Se on tarkoitettu vuorotyötä tekevän makuuhuoneeksi, johon päivä ei paista kirkkaanakaan kesäpäivänä ja nukkuminen onnistuu silloinkin helposti.

Rantalinja


Tervalinja

Rantalinjalta jatkettiin sitten tutustumiskierrosta Tervalinjan nimensä mukaisesti tervanvärisille puutaloille. Rakennukset ovat neljän asunnon taloja, joiden yhteen kaksioon kävimme tutustumassa.

Tervalinja


Kyseisessä asunnossa asuva rouva oli viihtynyt asunnossaan yli 30 vuotta! Yksi Tervalinjan taloista on Stora Enson työterveyshuollon käytössä.Myös moni muu Tehtaanmäen rakennuksista on Stora Enson eri toimistojen tai osastojen käytössä. Aallon talot ovat kuitenkin kaikki asuinkäytössä lukuun ottamatta tuota työterveyshuollon rakennusta.


Insinööritalot

Kierroksen lopuksi tutustuimme Tehtaanmäen rinteessä oleviin Insinööritaloihin. Kävimme sisällä sekä asumiskäytössä olevassa talossa että Mäntylä-nimisessä talossa, joka toimii nykyisin Stora Enson edustustilana. Talo on silloin tällöin myös tehtaan vieraiden majoituspaikkana, koska talon yläkerrassa on useita huoneita. Talon edelleen tyylikkäät keittiön kaapit ovat alkuperäiset, siis vuodelta 1937!

Mäntylän keittiökaappeja

Insinööritalo Mäntylä

Erityistä kaikissa yläkerran huoneissa on se, että kussakin on oma lavuaari ja runsaasti säilytystilaa kuten myös talon kellarikerroksessa.

Seminaarin päätteeksi iltaa jatkettiin kahvin ja iltapalan merkeissä Mäntylässä. Kuulimme vielä Kouvolan kaupungin lasten ja nuorten palvelujen johtajan Ismo Korhosen puheenvuoron, jossa hän kertoi peruskoulujen ajankohtaisista asioista. Hän vakuutti, että ainakin tällä hetkellä Tehtaanmäen koulu saa jatkaa toimintaansa edelleen eikä ole suunnitelmia koulutoiminnan loppumisesta kyseisessä rakennuksessa. Pari vuotta sittenhän lopetusuhka oli olemassa. Tämän uutisen paikalla ollut yleisö otti huojentuneena vastaan. Kahvittelun lomassa paikalla olijat saivat kuulla vielä Aino Niemen kaunista laulua Markku Seppälän säestämänä.

Alvariinsa Aaltoa -kulttuuritapahtumaan liittyi vielä Kymenlaakson opistossa 17.9. pidetty Aalto & matkailu -ilta, jossa kerrottiin siitä miten Aallon arkkitehtuuria voitaisiin hyödyntää matkailun kannalta. Lisäksi Alvar Aallon arkkitehtuuriin oli mahdollisuus tutustua pyöräillen keskiviikkoiltana 23.9. Tuolloin retkeen sisältyi myös Aallon suunnittelema Karhunkankaan omakotialue.

Kymenlaakson opistossa oli 7. 9. - 17.9.2015 esillä Hugh Clackin valokuvia Alvar Aallon rakennuksista, joita on paljon myös Kotkan Sunilassa. Kouvolassa asuva, englannista kotoisin oleva valokuvaaja Hugh Clack on tehnyt äskettäin kirjan nimeltä The Living Spirit of Alvar Aalto in Kymenlaakso, jota suosittelen lämpimästi.


Käy ihmeessä Inkeroisten Tehtaanmäellä tutustumassa Alvar Aallon arkkitehtuuriin ja hämmästy.


Myös Inkeroisten kirkko on tutustumisen arvoinen kaunis jugend-tyylinen rakennus.

Inkeroisten kirkko

Sen on Inkeroisten paperitehdas
rakennuttanut vuosina 1909 – 1910 arkkitehti Birger Federleyn suunnitelmien mukaan


Niina Heikkilä
tiedottaja
Alvar Aallon arkkitehtuurin ihailija

85

Kommentoi

Nimi / Nimimerkki

Kommenttiteksti:
 

Kommentit

23.09.2015 12:15
Kauniita rakennuksia ja ainutlaatuinen miljöö. Kiitos Niina mielenkiintoisesta kirjoituksesta.
Heli Veripää

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme