+
-+ Tulosta
Suomi 100 -tunnus

Suomi 100 vuotta -juhlavuosi Kouvolassa

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa vietetään valtakunnallisesti vuonna 2017 teemalla "Yhdessä". Juhlavuotta on jo vietetty monin tapahtumin, mutta runsaasti mielenkiintoista ohjelmaa on vielä tulossa. Valmisteluja on koordinoinut monialainen Suomi 100 -työryhmä.

Tapahtumat ja hankkeet on koottu yhteenvedoksi koko vuoden ajalta.
Suomi 100 -ohjelmaa Kouvolassa [pdf, 670 KB]

Suomi 100 -juhlavuosi näkyy ja kuuluu Kouvolan kesässä.

Kesän aikana on mahdollisuus juhlia 100-vuotiasta Suomea eri puolilla Kouvolaa. Ohjelmassa on näyttelyjä, konsertteja, retkiä, kyläjuhlia, ja näytelmiä ja monenlaisia ulkoilmatapahtumia – tarjontaa riittää jokaiseen makuun.

Taide-elämyksiä näyttelyissä

Ainutlaatuinen Kymijoki Suomen taiteessa -juhlanäyttely Kuusankoskitalon galleriassa on avoinna heinäkuun loppuun asti. Esillä ovat mm. Victor Westerholm, Magnus ja Ferdinand von Wright, Gunnar Berndtson, Hugo Simberg, Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Verner Thomé ja A.W.Finch. Taideaarteitaan lainaavat mm. Ateneum, Turun, Lappeenrannan ja Serlachiuksen taidemuseot sekä UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö.Kymijoki Suomen taiteessa 3.6. – 30.7.2017
Kuusankoskitalon galleria, Kymenlaaksonkatu 1, 45700 Kuusankoski
Näyttely avoinna: ma – pe klo 11 – 19 ja
la – su klo 12 – 18.
Lipun hinta: 5€ alle 18-v. ilmaiseksi
Opastusvaraukset puh. 020 615 4058

Ars Sippola tarjoaa monipuolisen ja kiinnostavan kattauksen nykytaidetta osana Vonteenin valssin 20-vuotisjuhlan ohjelmaa. Tapahtuman keskiössä ovatTaidekeskus Antareksen näyttelytilat, puisto ja entisen meijerin rauniot Sippolassa.

Kymijoesta uutta voimaa -juhlakesän näyttely oheistapahtumineen on Taideruukin patoklubilla heinäkuun loppuun asti.

Suomen puotimuseossa Valkealassa on esillä kaksi näyttelyä 13.8. asti: Ahkerat kädet, Naiskotiteollisuuskoulun sekä Marttojen toimintaa 100 vuoden ajalta kotiseudulla. Pellavahuoneessa on tilaisuus tutustua pellavan käsittelyn eri vaiheisiin. Kasvoja Kymenlaaksosta esittelee henkilöitä, joilla on kytkös 1900-luvun Kymenlaaksoon.

Kaupunginmuseo Poikilossa on esillä Kilpakenttien sankarit –näyttely vielä 6.10. asti sekä Taidemuseo Poikilossa Kuutti Lavosen näyttely ja Hypnos ja Thanatos 20.8. asti.

Musiikkia korville

Ilta Kuutinlahdella tarjoaa 29.7.2017 Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan konsertin "Suomi soi" Repoveden kansallispuistossa.

Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertueella 11.8.2017 Rykmentinpuistossa Kasarminmäellä Rakuunasoittokunnan Big Bandin kanssa esiintyy Sakari Kuosmanen. Konsertin yhteydessä on kalustonäyttely sekä esittelypisteitä.

Ahvion Soittokunta järjestää yhteistyössä Suomen puhallinorkesteriliiton kanssa "Ankkapurhan töräys" -puhallinmusiikki-leirin Nuorisokeskus Anjalassa. Osallistujia on ympäri Suomea eri puhallinorkestereista. Päätöskonsertti pidetään 20.8.2017. Ahvion soittokuntaa voi kuulla myös Kymijokipäivänä 12.8. Susikoskella.

InkJazz -konsertissa Ankkapurhan teollisuusmuseossa Inkeroisissa 1.9.2017 Aili Ikonen yhtyeineen esittää uutta suomenkielistä jazzia amerikkalaisten jazzstandardien ja suomalaisen jazziskelmäperinteen hengessä. Yhtyeen solistina vierailee klarinetisti ja saksofonisti Antti Sarpila.

Elokuun päätteeksi saadaan nauttia puhallinmusiikista 30.8. Kuusankoskitalossa ja 31.8. Kouvola-talossa. Koskien kohinaa on Sorsakosken soittokunnan ja Kuusankosken Wanhat Jääkärit -puhallinorkesterin yhteishanke, jossa tarjotaan suomalaista viihdemusiikkia 1920-luvulta 2000-luvulle 30-henkisen orkesterin voimin. Laulusolisteina ovat Kristiina Brask ja Markku Seppälä. Lisäksi tarkastellaan koskipaikkakuntien ja koko Suomen historiaa ja paikkakunnille ominaisia piirteitä juonnoin ja kuvin.

Yleisötapahtumia, juhlia ja luontoelämyksiä

Yhdistykset ja muut toimijat ovat järjestäneet ohjelmatarjontaa ympäri laajaa kaupunkia:
Entisten nuorten messut 8.7. Tirvan lavalla
Lastenjuhla Jaalan Liikasenmäellä 30.7.
Kymijoki-päivä 12.8 12.8. mm. Rantapukin Kievarimuseolla Anjalassa
Reijo Pajamon ja Martti Turtolan luennot "100 vuotta suomalaista musiikkia ja historiaa Orilammella" 13.8.

Vaikea tie vapauteen -näytelmä 100 vuoden takaisista tapahtumista Hartolan Pienviljelijäyhdistyksen talolla 1.-2.7. ja 8.-9.7.

Viipurintien markkinat Kouvolan Kasarminmäellä 5.-6.8 on koko perheen tapahtuma, jossa on mukana esiintymisryhmiä useilta eri vuosisadoilta. Upeat sotilaspuvut, mamsellien päivänvarjot, pitsit ja röyhelöt, mahtavat tykit ja kanuunat, kauniit suomenhevoset, komeat miehet ja näyttävät muodostelmat tulevat ihastuttamaan yleisöä. Ritariturnajaiset ovat myös ohjelmassa. Keskiaikatorilla voi tehdä ostoksia ja nauttia irlantilaisesta kansanmusiikista. Pienoisnäytelmä Hevosen sotaan otto, nurkkatanssit ja korviketarjoilu tuo muistoja pintaan. Lapsille on tarjolla viikinkiheppasatu, kotieläinpiha, pehmomiekkailua ja talutustaisteluratsastusta.

Iloitsemme itsenäisyydestä – Suomi 100 vuotta 26.-27.8 Kettumäen kansanpuistossa Kuusankoskella kokoaa kaikenikäiset iloitsemaan 100-vuotiaasta Suomesta, sen kulttuurista ja luonnosta. Lauantaina on tarjolla suomalaista ruokaa, musiikkia ja luonnossa liikkumista yösuunnistuksineen. Päätteeksi Koskirentukoiden näytelmä "Ilo pintaa, vaiks syrän märkänis". Sunnuntaina esitetään nuorten tekemä näytelmä, jossa nidotaan yhteen vanhanaikainen ja nykyaikainen koulunkäynti. Mukana on musiikkiluokkien esityksiä, nuorisotaikuutta ym. Tapahtumassa tarjotaan vanhanajan puuroruokaa mehukeittoineen.

Kesäyön kudelma – kun luonto puhuu ihmisen tunteilla 21.-29.7. Kesäinen yö metsän keskellä. Mitä luonto, ihminen ja aika haluavat kertoa meille? Kaiku Korporaation esitykset tapahtuvat Heisanharjun luonnonsuojelualueella ja niissä korostetaan luonnon, taiteen ja yhteisöllisyyden merkitystä. Läheisyydessä sijaitsee kota ja nuotiopaikka, jonne esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollista istahtaa, nauttia omia eväitä - jakaa ajatuksia esityksestä ja kuunnella ja haistella luonnon kesäyötä.

Kymijoki-antologia eli bussimatka Kouvolan ja Iitin kyliin elokuussa. Kymijoki antologia on Voimateatterin järjestämämustan huumorin, Kymijoen ja paikallishistorian innoittamana koostettu bussimatka. Tarjolla on kolme eri sisältöistä retkeä Kouvolan ja Iitin kyliin. Retkiä järjestetään yhteensä kymmenen. Bussissa mukana kuppareita, kylähulluja ja kansanparantajia sekä muita paikkakuntien persoonallisuuksia eri aikakausilta. Lähtöpiste on Kuusankosken Taideruukki. Ensimmäinen retki vie Enäjärvelle, Sippolaan, Elimäelle ja Korialle. Toinen retki Oravalan kautta Jaalan Hartolaan ja Huhdasjärvelle, ja sieltä Hillosensalmelle ja Jokelaan. Kolmas retki kohdistuu Iittiin; Myllylän vanhalle koululle jonka jälkeen Mankalaan tukkilaiselokuva-romantiikan äärelle ja lopuksi Iitin kirkonkylän kautta takaisin Taideruukille. Matkojen kesto on 5 tuntia ja lipunhintaan kuuluu soppalounas sekä kahvit. Hinta 35 €/ hlö.

Suomen luonnon päivää 26.8. teemalla "Juhli luontoa" voi viettää Kymenlaakson Sydänpiirin järjestämällä retkellä Repoveden kansallispuistossa, jossa ohjelmassa on luontoliikuntaa, ilmaiskonsertti Kuutinlahdella ja juhlallista retkitarjottavaa. Retkelle järjestetään bussikuljetus Kouvolan matkakeskuksesta.


Tarkemmat tiedot tapahtumista

Tapahtumista saa tarkempaa tietoa

ohjelmien yhteydessä olevista linkeistä
Ohjelmakoosteesta [pdf, 670 KB]https://kymenlaaksonyt.fi/
ohjelmien järjestäjiltä (yhteystiedot ohjelmakoosteessa).


Koko Suomi Tanssii - katso Kouvolan tanssivide - vastaus tanssihaasteeseen.

Kouvola on mukana valtakunnallisessa Liikunnan unelmavuodessa 2017, joka on osa Suomi 100- juhlavuoden ohjelmaa.liikkuvakouvola.fi -sivusto kokoaa yhteen Kouvolan aktiiviset liikuntatoimijat ja esittelee Kouvolan liikuntamahdollisuuksia sekä jakaa uusia ideoita liikunnan lisäämiseksi. Kaupungin "Aina löytyy syitä liikkua"-kampanja kulkee juhlavuoden teeman rinnalla.

Suomi 100 – juhlavuoden yhteisöavustukset

Kouvolan Suomi 100 -yhteisöavustukset olivat haettavina toisen kerran 1.3.-30.4.2017. Hakemuksia oli 70, joista avustusta myönnettiin 62 hakijalle yhteensä 54 900 euroa.

Ensimmäisessä haussa 15.9.-15.11.2016 hakemuksia oli 33, joista 25 hakijalle jaettiin avustusta yhteensä 36.400 euroa.

Tutustu avustuskriteereihin ja hakuohjeisiin kaupungin nettisivuilla: www.kouvola.fi/suomi100.