+
-+ Tulosta

Vierailu Lappeenrantaan uusia kouluja ihmettelemään

Kouvolassa on menossa merkittävä kehittämishanke. Se on perusopetuksen kehittäminen. Asian ympärillä toimii laaja virkamiesten, asiantuntijoiden ja luottamushenkilöiden joukko. On ollut hienoa huomata, että sekä poliittinen-, että virkamiesjohto näkevät asian tärkeyden.

Nyt käynnissä olevan perusopetuksen kehittämishankkeen yksi kulmakivistä on terveet- ja toimivat koulurakennukset. Nyt kokonaisuus on kuitenkin paljon enemmän kuin ainoastaan rakennukset. Kouvolassa pyritään toden teolla vastaamaan uuden opetussuunnitelman luomiin tavoitteisiin. Tämä tulee vaatimaan runsaasti henkilökunnan, erityisesti opettajien koulutusta.

Perusopetuksen ohjausryhmä kävi vierailemassa Lappeenrannassa kahteen uuteen kouluun, sekä niiden toimintaan. Havainnot olivat erittäin myönteisiä ja kiinnostavia. Koulurakennus ei ole enää käytäviä, joiden varrella on luokkahuoneita, vaan se on paljon enemmän. Tilat ovat helposti muokattavissa yksilöiden ja erilaisten ryhmien tarpeisiin. Kouluissa oli siirrettäviä seiniä, rauhoittumistiloja, sekä hyvät mahdollisuudet taukoliikuntaan. Sosiaalisten taitojen kehittyminen korostuu, kun oppilaita opiskelee oppimissoluissa eri luokka-asteilta. Meille kerrottiin, että vanhemmat oppilaat saavat kokemusta nuorempien oppilaiden neuvomisesta. Mieleeni juolahti, että juuri toiselle ihmiselle neuvottaessa myös neuvojan oma ymmärrys asiaa kohtaan syventyy. Vaikka koulussa oli useita satoja oppilaita, opiskeli soluissa noin 80 oppilasta kussakin. Kuin monta "kyläkoulua" yksien ulkoseinien sisällä – ajattelin.

Oppilasmäärät kouluissa oli mitoitettu siten, että se mahdollistaa kaikkien tukitoimen keskittämisen koulun yhteyteen. Konkretiassa tämä tarkoittaa esimerkiksi koulupsykologin ja kuraattorin välitöntä läheisyyttä.

On hienoa, että Kouvola haluaa uudistaa perusopetustaan. Onhan Kouvola lasten ja perheiden kaupunki.

Juha Huhtala

28

Kommentoi

Nimi / Nimimerkki

Kommenttiteksti:
 

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme