+
-+ Tulosta

Valtuustoon liittyvää pohdintaa

Tein viime valtuustokaudella havaintoja ja muistiinpanoja valtuustotyöskentelyn kehittämistarpeista. Listasta tuli aika pitkä. Olen ne ensinnäkin laittanut muistiinpanoihini ja lisäksi keskustellut niistä lukuisissa tilanteissa. Kouvolan Sanomissa julkaisin niistä osan keväällä 2017 ja osan toin esiin valtuuston avauspuheessani 12.6.2017.

Nyt kun noista mietteistä alkaa olla vuosi, on ne hyvä palauttaa muistiin. Pikkuhiljaa alan seuraamaan ja arvioimaan näiden toteutumista ja sitä kautta omaa toimintaanikin. Voisin seurantaa toteuttaa harvakseltaan näissä kaupungin blogeissakin.

Valtuuston avauspuheessa esitin

 1. Avoimutta ja läpinäkyvyyttä on lisättävä joka taholle. Toisaalta entistä tarkemmin tunnistettava asiat, joita ei vielä ole syytä levitellä. Esimerkiksi asian esittäminen julkisesti totuutena, vaikka siitä ei ole päätetty.
 2. Virkamiesten ja valtuutettujen työnjako ja rajapinta kirkastettava.
 3. Valtuuston oman tietoisuuden lisääminen siitä, että se on ylin vallankäyttäjä. Osattava vaatia informaatiota. Mahdollisimman laaja ja varhainen tieto valtuutetuille asioiden valmistelusta.
 4. Uusien toimintatapojen käyttöönotto, mm. seminaarikäytännön laajentaminen ja syvällistäminen.
 5. Kouvolan eri alueiden ja asukkaiden tasapuolinen kohtelu. Muistettava, että usein asiat ovat tärkeämmät sen perusteella, miltä ne näyttävät, kuin ne jonkun teorian perusteella ovat.
 6. Yrittäjyyden edellytysten voimakas parantaminen.
 7. Arvonanto kaikille valtuustoryhmille. Siltojen rakentaminen ja yhteisen sovun ja kompromissien löytäminen ryhmien kesken.
 8. Tuhlailun välttäminen ja tarkka, mutta ei epäinhimillinen taloudenpito. Muistetaan, että ollaan yhteisellä rahapussilla.
 9. Osuva työvoimapolitiikka.

Kouvolan Sanomissa oli näiden lisäksi: Konsulttien käytön vähentäminen. Meillä on omiakin ammattilaisia juuri asioiden valmistelua varten palkattuina.

Muistiinpanoissani oli vielä nämäkin:

 1. Turhat kokoukset pois. Ylipitkät puheenvuorot, jaarittelut ja asioiden toistot pois.
 2. Asioiden valmistelu perusteellisemmaksi. Aloitteisiin annettava vastaus siihen mitä esitetään. Valtuutetuille annettava enemmän aikaa perehtyä päätettävään materiaaliin. Rohkaistava toimielimiä asioiden uudelleen valmisteluun tai pöydälle panoon, mikäli em. seikat eivät ole olleet riittäviä. Tätä korosti mm. edellinen oikeuskansleri Jonkkakin aikanaan.
 3. Herkkä ja tarkka informoiminen vertikaalisesti ja horisontaalisesti kaikille tahoille, joille voisi kuvitella informaation kuuluvan ja toisaalta jos informoimiseen ei ole estettä. Valtuutettujen jatkuva keskinäinen yhteydenpito s-postilla, per puh, kasvokkain, SOME:ssa jne.
 4. Virkamiehiltä edellytettävä selkokielen käyttöä teksteissään ja kaikkien ymmärrettäviä talouslukuja. Huolimattomuutta vältettävä ja se kokonaan poistettava esittelyteksteissä.
 5. Laaja ja jatkuva koulutus valtuutetuille pienissä ja suurissa asioissa.
 6. Virkamies- ja toimielinpäätösten oikea-aikainen ja selkeä saattaminen tiedoksi vastuutoimielimelle ajatellen mahdollista otto-oikeutta ja sen aikarajoja.
 7. Tarkka rajanveto, minkä verran kaupungin on syytä olla omistajana ja mukana bisneksessä.

Jouko Leppänen
Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

38

Kommentoi

Nimi / Nimimerkki

Kommenttiteksti:
 

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme