+
-+ Tulosta

Muovista kestävämpiin vaihtoehtoihin

Maailman suuret meret, Amsterdamin kanaali ja Itämeri. Näitä kaikkia vesistöjä yhdistää yhä paheneva muovijätteen määrää. Muovia kalastetaan ammattimaisesti pois vesistöistä joka puolella maailmaa. Valtamerissä arvioidaan olevan yhteensä jo 275 miljoonaa tonnia muovia. Hiljattain on myös uutisoitu, että merissä on pian enemmän muovijätettä kuin kalaa. Suomessa muovijätettä syntyy reilut 140 000 tonnia vuodessa. Pakkausjäte muodostaa puolet kaikesta muovijätteestä.

Pinja Seppäsen mielipidekirjoitus Kouvolan Sanomissa 29.1.2018: Muovia pitää välttää, osuu asian ytimeen. Asian ydin on kuluttajien vastuu. Seppäsen kirjoitus on osoitettu kaikille meille. Miten ja millä keinoilla voimme vähentää muovinkulutusta omassa arjessamme. Muoville vaihtoehtoa etsivät kuumeisesti nyt kaikki. Isot yritykset, kansalliset valtiot ja yksittäiset kunnat ja kaupungit kiikaroivat parhaillaan vaihtoehtoja muoville. Esimerkiksi Kymenlaaksossa toimiva Kotka Mills on vastannut haasteeseen ja tuotekehitellyt muovitonta kierrätettävää kahvikuppia. VTT:n muoviton elintarvikepakkaus voitti hiljattain palkinnon kilpailussa, jossa etsittiin uusia ratkaisuja maailman muovijäteongelmaan.

Kouvolassa on käytössä useampi kotitalouksien muovipakkausten jätekeruupiste. Tämä on hyvä alku, mutta järeämpiä otteita tarvitaan myös kuntien ja kaupunkien toimintaan. Kuntien tekemissä hankinnoissa on syytä pohtia, milloin kertakulutustuotteet voidaan korvata tuotteilla, joiden elinkaari on pidempi. Kotikaupunkimme pitkät perinteet metsäteollisuuden parissa ovat vahvoilla myös muovittomassa maailmassa. Kotimaiset biopohjaiset tuotteet ovat uskottava vaihtoehto muovituotteille. Puhumattakaan uusien tuotteiden työllisyyttä edistävistä vaikutuksista.

Kestävää luontosuhde ei saa olla sanahelinää Kouvolassa. Olemme saaneet elää puhtaiden ja kauniiden vesistöjen ympäröimänä. Meidän tulee huolehtia, että myös seuraavalla sukupolvella on tähän mahdollisuus. EU on asettanut tiukat tavoitteet muoviroskan vähentämiseksi. Meistä jokainen voi osallistua näihin tavoitteisiin pienillä arkipäivän teoilla. Matka muovikassista kestokassiin on pieni, mutta sitäkin merkittävämpi.

Topi Seppälä

31

Kommentoi

Nimi / Nimimerkki

Kommenttiteksti:
 

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme