+
-+ Tulosta

Kouvolassa merkittävä terveysongelma ovat tapaturmat, jotka aiheuttavat paljon inhimillistä kärsimystä ja kustannuksia vuosittain. Tapaturmia voi kuitenkin ehkäistä.

Kouvolassa tapaturmia seurataan

Kouvolassa tapaturmia on seurattu järjestelmällisesti jo vuodesta 2004 lähtien. Tieto tapaturmista ja niihin vaikuttaneista tekijöistä on välttämätöntä, jotta tapaturmia voitaisiin ehkäistä tehokkaasti.

Tapaturmia seurataan terveydenhuollon yhteispäivystyksessä ja terveysasemilla. Lisäksi tapaturmia seurataan päiväkodeissa, kouluissa, sairaalan ja terveyskeskuksen osastohoidossa, vanhusten ja mielenterveys- ja päihdekuntoutujien koti-, avo- ja laitoshoidossa sekä vanhusten kotihoidon turvapalveluissa ja omaishoidossa.

Kahden vuoden aikana Kouvolassa erkoissairaanhoidon päivystykseen tuli tapaturman vuoksi yli 5500 potilasta. Yli puolet näistä tapauksista oli kaatumisia ja putoamisia. Tapaturman syynä oli usein myös liikenne, pahoinpitely tai itsensä vahingoittaminen. Arkisin joka neljäs ja viikonloppuisin joka toinen oli alkoholin vaikutuksen alaisena hoitoon tullessaan.

Inhimillinen kärsimys ja suuret kustannukset ehkäistävissä

Inhimillisen kärsimyksen lisäksi tapaturmista syntyy valtavia kustannuksia. Esimerkiksi pyöräilytapaturmat aiheuttavat Kouvolalle kustannuksia 800 000 euroa vuodessa ja lonkkamurtumista koituu Kouvolassa kustannuksia 3,8 miljoonaa euroa joka vuosi.

Tapaturmat ovat kuitenkin ehkäistävissä. Vain järjestelmällinen tapaturmien seuranta mahdollistaa niiden tehokkaan ehkäisyn.

START-keskuksen hankkeiden tavoitteena on ehkäistä tapaturmia


Yhteystiedot


Lisää yhteystietoja

Julkaisut

Väkivallan uhrit aluesairaalan päivystyspoliklinikassa [pdf, 174 KB] Tapaturmien ensikäynnit Kuusankosken aluesairaalassa [pdf, 105 KB] Tapaturmakäyntien tilastointi paljastaa riskiryhmät [pdf, 605 KB]

START-keskus on Kouvolan kaupungin tapaturmien ja väkivallan ehkäisyhanke, joka tuottaa tapaturmista tietoa tapaturmien ehkäisyä varten.

START-keskus on osa Etelä-Suomen alueella toimivaa ESTER-hanketta (Etelä-Suomen terveys- ja hyvinvointierojen kaventamisen hanke).

START-keskuksen toiminta tukee Kouvolan kaupungin Safe Community/Turvallinen kunta -työtä.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme