+
-+ Tulosta

START-keskuksen vetämän VAKAAT-työryhmän tehtävänä on ikäihmisten kaatumistapaturmien ehkäisy.

Suurin osa ikäihmisten tapaturmista on kaatumisia

Iäkkäiden kaatumistapaturmien ehkäisemistä varten on perustettu VAKAAT-työryhmä (Vanhusten kaatumistapaturmien ehkäisytyöryhmä), joka koostuu ikäihmisten hyvinvoinnin asiantuntijoista ja ikäihmisten edustajasta. Tavoitteena on, että kaatumisten ehkäisy otetaan osaksi ikäihmisten hyvinvointipalveluiden toimintaa.

Kouvolassa ikäihmisten koti-, laitos- ja osastohoidossa sekä asumispalveluissa sattuneista tapaturmista 70 % on erilaisia kaatumistapaturmia. Suurin syy kaatumisiin on henkilön tasapainon ja/tai voimien pettäminen. Myös ulkoisilla tekijöillä kuten liukkaalla tai epätasaisella lattialla ja matoilla on yhteys kaatumisiin.

Kaatumistapaturmia voi ehkäistä

Kaatumistapaturmien ehkäisyyn tarvitaan tietoa tapaturmista. Tapaturmien määrää ja tapaturmiin vaikuttaneita tekijöitä seurataan TAPE-ohjelman ja potilastietojärjestelmän avulla. Tiedon avulla kehitetään parhaimmat keinot ehkäistä tapaturmia. Kaatumisten ehkäisy pyritään saamaan osaksi jokaisen ikäihmisen arkea.

Ikäihmisten kaatumisiin vaikuttaa moni asia, joihin muutoksia tekemällä kaatumisia voidaan ehkäistä:


VAKAAT-työryhmä kokoontuu säännöllisesti. Viimeisimmän kokouksen muistioon voit tutustua alla olevasta linkistä:


VAKAAT-työryhmän kokouksen muistio 22.11.2012 [pdf, 46 KB]Liite 1 [pdf, 966 KB]Yhteystiedot


Lisää yhteystietoja

START-keskus on Kouvolan kaupungin tapaturmien ja väkivallan ehkäisyhanke, joka tuottaa tapaturmista tietoa tapaturmien ehkäisyä varten.

START-keskus on osa Etelä-Suomen alueella toimivaa ESTER-hanketta (Etelä-Suomen terveys- ja hyvinvointierojen kaventamisen hanke).

START-keskuksen toiminta tukee Kouvolan kaupungin Safe Community/Turvallinen kunta -työtä.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme