+
-+ Tulosta

Länsi-Kymen Kulttuuritie

30 kilometrin kesäreitti vie kulkijat vanhan rajaseudun läpi Kymijoen Ahvenkoskelta ja Strömforsin ruukilta Elimäen kartanoille. Kulttuuritien tapahtumista täyttyvää avajaisviikonloppua vietetään 8.-9.6.2013 koko tien pituudella.

Kouvolan Elimäen ja Loviisan Ruotsinpyhtään yhdistävän vanhan maantievarren kulttuurihistorialliset nähtävyys- ja puutarhakohteet, taidenäyttelyt, musiikkijuhlat, kesäteatterit, käsityöpajat ja -myymälät sekä joukko lähiruokateemaisia palvelukohteita ovat yhdessä matkailumajoittajiensa kanssa aloittaneet tammikuussa keskinäisen yhteistyön.

Yhteistyöhön osallistuu 12 yritystä, yhdistystä ja säätiötä Elimäeltä, ja 22 yritystä ja yhdistystä Ruotsinpyhtäältä yhdessä Kouvolan ja Loviisan kaupunkien kahden kotiseutumuseon kanssa. Samalla käynnistetään maakuntarajan ylittävä matkailuyhteistyö Kouvolan ja Loviisan välille ja suoritetaan tämän reittituotteen pilottitestaus mahdollisena osuutena myöhempää, tavoitteellisesti läpi Kaakkois-Suomen yltävää kulttuurimatkailureitistöä varten.

Asfaltoidun tiereitin kokonaispituus Elimäeltä Ratulan, Ruotsinkylän ja Strömforsin ruukin kautta Kymijoen Ahvenkoskelle meren rantaan on noin 30 kilometriä. Keväästä alkaen reittiä aletaan markkinoida Länsi-Kymen Kulttuuritien nimellä.

Taidetta, työkoneita, paraateja, kukkia, runoja – ja mehiläisiä

Reittituotteen sisältö rakentuu suoraan sen oman alueellisen kulttuurihistorian vahvuu-desta, viime vuosina reitin varteen kehittyneestä poikkeuksellisen runsaasta taide- ja muiden kulttuuritapahtumien tarjonnasta sekä osaavien käsityöläisten monilukuisuudesta.

Monikieliseen markkinointiin valmisteltavan reittituotteen varteen sijoittuu mm. Pohjois-Euroopan merkittävin arboretum, kuusi museota, seitsemän taidenäyttelytilaa, kaksi kesäteatteria ja puukirkkoa, 11 käsityömyymälää ja -pajaa, kaksi musiikkifestivaalia, konsertteja ja Eino Leinon runopäivä.

Lisäksi reitiltä löytyy useita lähiruoka kohteita sekä lähiruoka- ja puutarhatapahtumia, kylämarkkinoita, vanhojen maatalouskoneiden työnäytöksiä, traktoriparaateja, vanhojen autojen kokoontumisajoja ja 1960-luvun Gulf-huoltoasema.

Kaikkiaan reitin varressa järjestettävissä tapahtumissa ja yhteistyöhön ryhtyvissä palve-lukohteissa käy kesäkaudella noin 130 000 asiakasta. Osa ohjelmistosta sekä tarkkaavaisuutta ja tietojen keräämistä vaativista tehtävistä suunnataan lapsille.

Reitin tärkeimpiä arkkitehtonisia nähtävyyksiä ovat 315 vuotta sitten perustettu, raken-nuskannaltaan ja miljööltään pääosin 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alkuvuosikym-menten asussa säilynyt Strömforsin ruukkikylä Ruotsinpyhtäällä, Elimäen puinen risti-kirkko 1600-luvulta ja Carl Ludvig Engelin suunnittelema, v. 1820 valmistunut Moision kartanon päärakennus Elimäen kirkonkylän itälaidalla.

Lisäksi Länsi-Kymen Kulttuuritien rooliopastuksilla ja mm. tievarren infotauluilla tuodaan esiin Kymijoen länsirannan historian värikkäitä vaiheita 1200-luvulta alkaen. Niissä kerrotaan myös Venäjän ja Ruotsin välisistä rajasodista sekä Kymijoen rajaseudun elämää v. 1743-1812 suuresti muuttaneista tapahtumista.

Hankkeen suunnittelun ja alkuvalmistelun on tehnyt Kouvolan kaupungin Elinkeinopalvelut.

Yhteystiedot

Pekka Hyvärinen, suunnittelija
p. 020 615 8801


Kouvolan kaupunki
Elinkeinopalvelut
Torikatu 10 (PL 85)
45101 Kouvola
p. 020 61 511

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme