+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Kouvolan matka- ja tapahtumakeskuksen valmistelu etenee

17.11.2017

Kouvolan matka- ja tapahtumakeskuksen valmistelu etenee. Neuvottelut hotellioperaattoreiden ja sijoittajien sekä toimistotaloon tulevien vuokralaisten kanssa ovat parhaillaan käynnissä. Kokous- ja tapahtumapalveluja tarjoavan monitoimiareenan toimintakonseptia on kirkastettu.

Kouvolan kaupungin ja Jatke Oy:n tavoitteena on rakentaa yhteistyössä matka- ja tapahtumakeskus nykyisen kaukoliikenteen bussiterminaalin ja pysäköintialueen paikalle. Keskukseen on suunniteltu monitoimiareenaa, toimistotiloja, liiketiloja, kokous- ja kongressitiloja sekä hotelli. Matkakeskuksen on tarkoitus valmistua keväällä 2020.

Kouvolan kaupunki vastaa monitoimiareenan kokonaiskustannuksista. Kokonaiskustannusten laskenta on menossa ja siihen vaikuttavat mm. koko, tekniikka ja varustelutaso. Keskuksen yhteyteen rakennetaan parkkihalli, joka tulee tarjoamaan 185 yleistä maksullista parkkipaikkaa sekä 107 parkkipaikkaa keskuksen vuokralaisten ja toimijoiden käyttöön. Jatke Oy:n vastuulla ovat toimistotilat, liiketilat sekä hotelli.

Kiinnostus uusia tiloja kohtaan suurta

Jatke Oy käy parhaillaan toimistotalon tulevien vuokralaisten kanssa neuvotteluja, joiden pohjalta suunnittelutyö etenee. Kiinnostus uusia tiloja kohtaan on ollut suurta. Toimistotaloon on tarkoitus saada paikallisten toimijoiden lisäksi myös yrityksiä Kouvolan ulkopuolelta.

Hotellioperaattoreiden ja sijoittajien haku on tehty laajalla otannalla niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. "Neuvottelut jatkuvat muutaman operaattorin ja sijoittajan kanssa. Voimme tiedottaa asiasta tarkemmin, kun saamme sopimukset allekirjoitettua", sanoo Jatkeen aluejohtaja Jari Salonen.

Asemanseudun katuinfraa kehitetään

Kouvolan aseman ympäristöä ja katuinfrastruktuuria kehitetään Matkakeskuksen rakentamista silmälläpitäen. Suunnittelun alla ovat uusi linja-autoterminaali nykyisen matkakeskuksen ja virastotalon väliin, uusi liityntäpysäköintialue Kiskokadun varteen radan eteläpuolelle sekä asema-aukion uudistus.

Keskusta-alueen liikkumista sujuvoitetaan aseman nykyistä liityntäpysäköinnin kapasiteettia lisäämällä. Väliaikaisen liityntäparkkialueen rakentaminen Halkotorille on aloitettu ja parkkialue valmistuu marraskuun lopussa. Ensi keväänä aloitetaan Hallituskadun ja Kauppamiehenkadun sekä Kouvolankadun ja Liikemiehenkadun kaksisuuntaistaminen.

Tapahtumatoimialan kasvu jatkuu

Monitoimiareena nostaa Kouvolan tapahtumakaupunkien sarjaan ja tukee matkailupalveluiden kysyntää sekä matkailun ympärivuotisuutta. Tapahtuma-ala on kasvanut tasaisesti ja se tarjoaa uusia työpaikkoja. Kokoukset, konserttikiertueet ja muut tapahtumat ovat omaa liikevaihtoaan huomattavasti suurempia kokonaisuuksia, koska ne tukevat mm. ravintola-alan, hotellien, kuljetusyritysten, laitetoimittajien ja tapahtumatilojen taloutta alueella.

Kouvolan Areenalla voidaan toteuttaa 3500 - 5000 hengen kotimaisia ja kansainvälisiä isoja tapahtumia kuten messut, kongressit, konsertit sekä mestaruustason urheilutapahtumat. Potentiaalisina markkinoina nähdään oman seutukunnan lisäksi Pietari sekä pääkaupunkiseutu. Vuotuinen kävijämäärä ensimmäisinä vuosina on arviolta runsaat 130 000 ja tapahtumien määrä 300-400.

Merkittävä vaikutus aluetalouteen

Monitoimiareenalla ja kongressitiloilla on merkittävät taloudelliset vaikutukset sekä rakennusaikana että toimintavaiheessa. Selvityksen mukaan rakentamisvaiheessa tapahtumatilat aikaansaa 152 henkilötyövuoden suoran työllisyysvaikutuksen Kouvolalle. Areenan potentiaalisia palvelukumppaneita ovat mm. ravintola- ja tekniikka- ja tukipalveluja sekä messurakenteita tuottavat yritykset.

Koko matka- ja tapahtumakeskuskokonaisuuden vaikutus aluetalouteen on monikertaiset areenaan verrattuna. Rakentamisen aikainen suora työllisyysvaikutus on noin 823 henkilötyövuotta ja toiminnan arvioidaan tuovan 900 henkilötyövuoden vuosilisäyksen työllisyyteen.

Lisätiedot:
Kouvolan kaupunki:
Tekninen johtaja Hannu Tylli 020 615 8570, hannu.tylli(a)kouvola.fi
Toimitilajohtaja Timo Oksanen 020 615 8260, timo.oksanen(a)kouvola.fi
Jatke Oy:
Aluejohtaja Jari Salonen, 0400 814 039, jari.salonen@jatke.fiMatkakeskus ja Kouvolan aseman seudun kehittäminen ovat seudun tärkein kaupunki-imagoon vaikuttava hanke lähivuosina. Hanke tukee Kouvolan ainutlaatuista logistista asemaa Suomessa ja tuo siihen uusia ulottuvuuksia.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme