+
-+ Tulosta

Virtuaaliset elintarvikehuoneistot

Virtuaalihuoneistolla tarkoitetaan elintarvikehuoneistoa, jossa ei fyysisesti käsitellä elintarvikkeita. Tällaisia ovat esimerkiksi agentuuriliikkeet, jotka harjoittavat elintarvikkeiden vienti- ja tuontikauppaa sekä sellaiset toimijat, jotka vastaanottavat, välittävät tai luovuttavat elintarvikkeita esimerkiksi puhelimen tai internetin välityksellä tehtyjen tilausten perusteella ilman, että elintarvikkeet varsinaisesti ovat koskaan toimijan itsensä hallussa.

Ilmoitus virtuaalisesta elintarvikehuoneistosta tai siinä tapahtuva toiminnan olennaisesta muuttamisesta on lähetettävä Kouvolan terveysvalvontaan neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai suunniteltua muutosta. Ilmoituksesta ei tehdä erillistä päätöstä, mutta Kouvolan terveysvalvonta antaa elintarvikealan toimijalle todistuksen ilmoituksen käsittelystä. Ilmoituksen käsittelystä peritään Kouvolan kaupungin hyväksymän taksan mukainen maksu. Kouvolan terveysvalvonta voi pyytää toimijalta muita ilmoituksen käsittelemiseksi tarpeellisia selvityksiä.

Toimijan tekemän ilmoituksen virtuaalisesta elintarvikehuoneistosta käsittelee elintarvikehuoneiston sijaintikunnan tai toimijan kotikunnan valvontaviranomainen. Ilmoitus tehdään toimijan kotikunnan valvontaviranomaiselle mm. siinä tapauksessa, kun virtuaalihuoneisto on käytännössä pelkkä tietokone. Virtuaalihuoneiston tekninen ylläpitäjä ei ole elintarvikealan toimija, eikä siten ole velvollinen tekemään elintarvikehuoneistoilmoitusta.

Virtuaalisen elintarvikehuoneiston toimija vastaa myymistään tai markkinoille saattamistaan tuotteista ja on vastuussa mm. siitä, että nettisivuilla annettavat elintarvikkeita koskevat tiedot ovat lainsäädännön mukaisia. Toimijalla on velvollisuus:

  • tuntea toimintaansa koskeva lainsäädäntö
  • tietää myymiensä elintarvikkeiden ominaisuudet ja mahdolliset riskit
  • toimia yhteistyössä viranomaisen kanssa
  • ilmoittaa viranomaiselle omavalvonnassa tai muulla tavoin tietoon tulleista terveysvaaroista tai terveysvaaraan viittaavista epäilyistä

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme