+
-+ Tulosta
juhlava ruokapöytä

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytysepidemiasta puhutaan, jos sairastuneita on enemmän kuin kaksi henkilöä. Yhden tai kahden henkilön sairastumistapausta käsitellään ruokamyrkytysepäilynä.

Ruokamyrkytyksen oireet alkavat useimmiten 24 tunnin kuluttua pilaantuneen ruuan tai veden nauttimisesta. Ruokamyrkytykset menevät yleensä melko nopeasti ohi, mutta ne voivat joskus aiheuttaa vakavia ja pitkäaikaisia sairauksia tai seurauksia, etenkin riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Riskiryhmiä ovat mm. alle kouluikäiset lapset, raskaana olevat tai imettävät naiset, vanhukset ja sellaiset henkilöt, joiden vastuskyky on vakavan sairauden vuoksi heikentynyt. Voimakkaiden ja pitkään kestävien oireiden johdosta on syytä hakeutua lääkärihoitoon.

Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten mikrobeja (bakteereita tai viruksia) tai mikrobin tuottamia toksiineja. Yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttaja on ollut ruokien riittämätön kypsennys ja puutteelliset kuljetus- ja säilytysolosuhteet. Toiseksi yleisin syy ovat valmistuspaikan olosuhteet ja mahdolliset elintarvikkeissa olevat myrkyt, joita ei edes riittävä lämpökäsittely poista.

Jos epäilet itsesi tai läheisesi nauttineen pilaantunutta ruokaa tai vettä ja saaneesi siitä oireita, ota yhteys Kouvolan kaupungin keskukseen ja pyydä yhdistämään terveysvalvontaan, puh. 020 615 11 tai sähköpostilla ymparistopalvelut(a)kouvola.fi.

On toivottavaa, että tieto ruokamyrkytysepäilystä saataisiin mahdollisimman nopeasti, koska mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vaikeampaa ruokamyrkytyksen selvittäminen on.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme