+
-+ Tulosta

Sellaisenaan syötävien lihavalmisteiden listeriaprojekti 2014

Eviran koordinoimassa projektissa tutkittiin Listeria monocytogenes -bakteerin esiintymistä sellaisenaan syötävissä leikkeletyyppisissä lihavalmisteissa. Kouvolan kaupungin terveysvalvonta toteutti vuosien 2013 ja 2014 aikana Valtakunnallisen elintarvikevalvontaohjelman (EVO) mukaisen lihavalmisteiden listeriaprojektin. Näytteet (17 kpl) otettiin sattumanvaraisesti Kouvolan ja Iitin alueen vähittäismyyntipaikoista. Näytteiksi otettiin kotimaisia suurten valmistajien tuotteita. Tuotteista mitattiin lämpötila näytteenottopaikalla. Näytteiden tutkimustulokset ja taustatiedot raportoitiin Eviraan.

Listeria monocytogenes on Suomessa merkittävä elintarvikepatogeeni. Tarkoituksena oli kerätä lisää tietoa listerioosin, eli L. monocytogenes –bakteerin aiheuttaman sairauden, tartuntalähteiden kartoittamista varten. Listerioositapauksiin liittyvistä elintarvikelähteistä ja sairastumisiin johtaneista syistä ei ole saatu riittävästi tietoa. Viime vuosina on saatu viitteitä siitä, että Suomessa kulutetuissa sellaisenaan syötävissä lihatuotteissa on esiintynyt Listeria monocytogenes -bakteeria. L. mo-nocytogenes tuhoutuu lihavalmisteiden valmistukseen kuuluvassa kuumennuskäsittelyssä, mutta tuotteet voivat jälkisaastua kuumennuksen jälkeisissä käsittelyissä. Tuotteet kontaminoituvat usein pinnoilta, joiden kanssa ne ovat kosketuksissa. L. monocytogenes voi myös muodostaa pysyviä laitoskantoja tuotantotiloihin, ja se pystyy lisääntymään tyhjiö- ja suojakaasupakkauksissa ja jääkaappilämpötiloissa.

Kouvolan valvonta-alueelta otetuista näytteistä ei löytynyt yhtään positiivista Listeria monocytogenes -tulosta. Evira tiedottaa myöhemmin valtakunnallisesti projektin tuloksista.

Lisätietoja:
Ympäristöterveyspäällikkö Taru Pyötsiä, p. 020 615 7914, taru.pyotsia(a)kouvola.fi
Vastaava terveystarkastaja Saija Lassila, p. 020 615 5519, saija.lassila(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme