+
-+ Tulosta
porkkanat

Porkkanoiden yersiniaprojekti 2010

Kouvolan kaupungin terveyden- ja ympäristönsuojelu toteutti vuonna 2010 viiden muun elintarvikevalvontayksikön kanssa yhteisen näytteenottoprojektin "Yersiniat raaoissa juuresvalmisteissa". Näytteiksi otettiin raakoja porkkanoita ja muita juureksia. Näytteenottopaikkoja olivat paikalliset juuresten varastoijat ja käsittelijät sekä suurtaloudet. Tulosten mukaan muutamissa juuresnäytteissä todettiin Yersinia enterocolitica –bakteeria, mutta toistuvia ruokamyrkytysepidemioita aiheuttanutta Yersinia pseudotuberculosis –bakteeria ei havaittu.

Yersinia pseudotuberculosis –bakteeri on aiheuttanut viime vuosien aikana epidemioita kotimaisen, talven yli varastoidun porkkanan välityksellä. Bakteeri ei ole yleinen, mutta saattaa joutua porkkanoihin jo korjuuvaiheessa maaperästä. Y. pseudotuberculosis -bakteeri, pystyy monista muista bakteereista poiketen lisääntymään myös kylmävarastoinnin aikana (0-5 asteessa). Pitkä varastointiaika edistää bakteerien kasvua. Erityisen suuria bakteeripitoisuuksia on epidemioiden yhteydessä löydetty varastoinnin aikana pilaantuneista porkkanoista. Mikäli bakteerimäärä lisääntyy riittävästi, saattaa se aiheuttaa sairastumisia. Pilaantuneet porkkanat tuleekin poistaa muiden porkkanoiden joukosta ennen käsittelyä. Eikä uuden ja vanhan sadon porkkanoita saa sekoittaa keskenään.

Projektissa otettiin kuuden elintarvikevalvontayksikön toimesta yhteensä 75 juuresnäytettä, joista Kouvolan ja Iitin alueelta 10 näytettä porkkanoista. Näytteet tutkittiin Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen laboratorion Hämeenlinnan yksikössä PCR-menetelmällä.

Tulosten mukaan 12 näytteessä, joista kaksi oli Kouvolan ja Iitin alueelta, todettiin Yersinia enterocolitica –bakteeria. Yersinia pseudotuberculosista ei näytteissä todettu.

Porkkanat ovat turvallisia oikein käsiteltyinä. Multaporkkanoiden pesu tai kuoriminen poistaa mikrobit porkkanoiden pinnalta. Myös valmiiksi kuoritut ja pestyt porkkanat tulee pestä ennen käyttöä, jos ne aiotaan tarjoilla ja syödä raakana. Raakojen porkkanoiden käsittelyssä käytetyt välineet ja leikkuulaudat tulee pestä käytön jälkeen. Kuumennus tuhoaa Yersiniat. Käsien pesemisestä tulee huolehtia ennen ruoanvalmistusta ja multaisten porkkanoiden käsittelyn jälkeen.

Lisätietoja:
Ympäristöterveyspäällikkö Taru Pyötsiä, p. 020 615 7914, taru.pyotsia(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme