+
-+ Tulosta

Kouvolassa ja Iitissä tutkittiin päiväkotiruoan suolapitoisuuksia 2012

Kouvolan terveyden- ja ympäristönsuojelun terveystarkastajat selvittivät kevään 2012 aikana elintarvikevalvonnan projektina Kouvolan ja Iitin alueella valmistettujen, pääasiassa päiväkotiruokien ruokasuolapitoisuuksia. Näytteitä otettiin kunnallisista ja yksityisistä päiväkodeista yhteensä 19 kappaletta ja kaksi näytettä otettiin alakouluista. Tutkitut ruoat olivat pääasiallisesti keittoja, laatikoita ja kastikkeita. Näytteistä jätettiin pois ruoka-annokseen normaalisti kuuluvat mm. salaatit, kasvikset, riisit ja pastat.

Projektissa suolapitoisuuden suosituksena käytettiin sosiaali- ja terveysministeriön julkaisussa Lapsi, perhe ja ruoka (2004) käyttämää lasten ruoan vähäsuolaisuuden pitoisuutta 0,5 %. Samaa suositusta on käytetty Kouvolan kaupungin ruokapalveluiden Ruokahetki-ravitsemuskäsikirjassa, jossa pitoisuus on annettu ohjeeksi valmisruokien valintaan, jolloin nautintavalmiissa keitoissa, liemissä ja kastikkeissa sekä laatikkoruoissa, jauheliha-, maksa- ja kalamurekeruoissa tulisi olla suolaa enintään 0,5 %. Käsikirjassa, kuten muissakin lähteissä suositellaan, että lasten ruoka tarjotaan aina vähäsuolaisena, alle 1-vuotiaan ruokaan ei lisätä lainkaan suolaa eikä alle 1-vuotiaan ruokaa valmisteta suolapitoisista elintarvikkeista kuten makkarasta, juustoista tai eineksistä. Vastaavasti voimakassuolaisuuden rajana pidetään 0,9 % pitoisuutta.

Tutkituista 21 ruokanäytteestä saatujen tulosten perusteella ruokien suolapitoisuudet olivat alle puo-lessa näytteitä suosituksen mukaisia, vaikka laboratorion ilmoittama analyysivirheen mahdollisuus (± 20 %) olisi otettu tulosten tarkastelussa huomioon. Korkein suolapitoisuus mitattiin pyttipannusta 1,8 % ja toiseksi korkeimmat 1,3 %:n pitoisuudet jauhelihapihveistä kastikkeen kanssa, broilerikastikkeesta sekä nakkikastikkeesta. Alhaisin suolapitoisuus mitattiin lihaperunalaatikosta, jossa oli suolaa 0,2 %.

Kuva 1. Suolapitoisuuden jakautuminen tutkituissa ruuissa, kun laboratorion ilmoittamaa virhemahdollisuutta ei ole huomioitu tuloksissa.

Ruokasuola on natriumin ja kloridin (NaCl) yhdiste. Natrium on monissa aineenvaihdunnan proses-seissa välttämätön ravintoaine, mutta sen runsaaseen saantiin liittyy riskejä. Natriumin tarve on hyvin pieni, suolaksi laskettuna 1,3 grammaa vuorokaudessa. Tämä määrä saadaan jo maidon ja lihan sisältämästä luontaisesta natriumista. Suomessa natriumin saannista ei siis ole puutetta, ennemminkin ongelmana on natriumin liikasaanti erityisesti ruokasuolan muodossa.

Lasten suolansaantisuositus vuorokaudessa on 3 grammaa. Ruoanvalmistuksessa käytetty suola, niin sanottu "reseptisuola", muodostaa merkittävän osan niin lasten kuin aikuistenkin suolansaannista. Suolaa saadaan lisäksi muun muassa lihaleikkeleistä, makkarasta, leivästä ja juustoista. Suolansaannin määrää nostaa helposti muun muassa maustesuolan, valmiiksi marinoitujen tuotteiden ja liemivalmisteiden käyttö. Useat maustesuolat ja liemivalmisteet sisältävät noin puolet painostaan (25-85 %) suolaa. Jo ruokalusikallisessa sinappia tai ketsuppia on lähes puoli grammaa suolaa.

Elintarvikevalvonnan projektin tarkoituksena oli tutkia ja kiinnittää huomiota lasten päiväkotiruoan suolapitoisuuteen. Tulosten perusteella suolan kokonaismäärään ja reseptien noudattamiseen on syytä kiinnittää huomiota. Reseptien noudattaminen korostuu, kun päiväkotien ja koulujen laitoskeittiöissä valmistetaan suuria määriä ruokaa. Suolan määrää voidaan vähentää valitsemalla suolattomia tai vähäsuolaisempia vaihtoehtoja. Suolaa ei tule lisätä jo ennestään suolaisista raaka-aineista valmistettuihin ruokiin, kuten makkarakeittoon.

Kotitaloudessa suolan käytön vähentämiseen sopivat mineraalisuolat, joissa suolan natrium on osittain korvattu muilla kivennäisaineilla. Niitä on kuitenkin varottava käyttämästä tavallista suolaa runsaammin. Suolan käyttöä voi vähentää käyttämällä maustamiseen tuoreita kasviksia ja yrttejä. Lapsena totuttautuminen vähäsuolaiseen ruokaan helpottaa aikuisiällä annettujen suositusten toteutumista.

Lisätietoja:
Ympäristöterveyspäällikkö Taru Pyötsiä, p. 020 615 7914, taru.pyotsia(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme