+
-+ Tulosta

Myymälöissä jauhetun lihan laatu pääosin hyvä

Kouvolan kaupungin terveysvalvonta toteutti myymälöissä jauhetun lihan laaduntarkkailuprojektin kesäkuussa 2017. Tutkimuksessa selvitettiin myymälöiden itse jauhamien jauhelihojen hygieenistä laatua.

Tutkimusnäytteet haettiin ennalta ilmoittamatta kaikista Kouvolan ja Iitin alueen lihaa jauhavista myymälöistä (7 kpl). Näytteistä tutkittiin kokonaisbakteeripitoisuus, Escherichia coli-, Clostridium perfringens- ja Salmonella-bakteerit. Lisäksi tarkastettiin tuotteen sekä kalusteen myyntilämpötila, selvitettiin raaka-aineena käytettävän lihan teurastuspäivä, jauhatusajankohta ja lihan alkuperämaa. Näytteiksi valituista jauhelihoista raaka-aineena oli käytetty sian-, naudan- ja hevosenlihaa. Kaikki lihat olivat kotimaisia.

Näytteistä ei löytynyt Escherichia colia, Clostridium perfringensia eikä Salmonella-bakteereja, mutta kahdessa myymälässä jauhelihan hygieeninen laatu todettiin heikentyneeksi korkean kokonaismikrobimäärän vuoksi.

Uusintanäytteet haettiin niistä myymälöistä, joiden näytteissä oli hygieenisen laadun heikentymää. Tulosten perusteella voitiin osoittaa, että jauhelihanäytteiden heikentynyt hygieeninen laatu johtui raaka-aineen käsittely- ja jauhatushygieniasta, todennäköisimmin lihamyllyn puutteellisesta puhdistuksesta.

Hygieenisen laadun parantamiseksi myymälät tehostivat siivoushygieniaa. Erityisesti lihamyllyn puhdistamiseen kiinnitettiin huomiota ja pesun lisäksi lihamylly desinfioitiin. Siivoushygieniatoimien jälkeen otettiin vielä uusintanäyte, jonka tuloksen perusteella toimien voidaan todeta tehonneen.

Jauheliha on herkästi pilaantuva tuote, jonka myynnille ja varastoinnille asetettu säilytyslämpötila on alle +4 °C. Jauhelihan hygieeniseen laatuun vaikuttavat raaka-aineen laatu, jauhatushygienia sekä säilytysaika. Kuluttajan on jauhelihaa käsitellessään hyvä muistaa, että raakaa jauhelihaa ei tule maistaa ja jauheliha on kypsennettävä täysin kypsäksi. Myymälöiden tulee puolestaan huomioida lihan jauhamisen riskit omavalvontasuunnitelmassa ja niiden tulee tutkia jauhamansa lihan mikrobiologista laatua sekä tilojen pintahygieniaa säännöllisesti.

Lisätietoja:

Ympäristöterveyspäällikkö Taru Pyötsiä, p. 020 615 7914, taru.pyotsia(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme