+
-+ Tulosta

Myymälöissä jauhetun jauhelihan laatu vaihtelee

Kauppojen itse jauhamista jauhelihoista puolet todettiin laadultaan hyväksi elintarvikevalvonnan valvontaprojektissa.

Kouvolan, Kotkan, Lappeenrannan ja Imatran ympäristöterveydenhuoltojen yksiköissä toteutettiin yhteisprojekti vuoden 2012 loka-marraskuun aikana, jonka tavoitteena oli selvittää myymälöiden itse jauhamien jauhelihojen hygieenistä laatua. Projektissa otettiin näytteitä 58 kappaletta 35:sta eri myymälästä. Jauhelihan raaka-aineena oli käytetty sian, naudan, lampaan, hirven tai poron lihaa. Näytteistä tutkittiin hygieenisen laadun selvittämiseksi kokonaisbakteeripitoisuus sekä E. coli-, C. perfringens- ja Salmonella-bakteerit.

Otetuista näytteistä 47 % (27 kpl) oli laadultaan hyviä, 38 % (22 kpl) laadultaan välttäviä ja 15 % (9 kpl) laadultaan huonoja. Välttävä tulos johtui useimmiten korkeasta kokonaisbakteeripitoisuudesta. Huono tulos oli tavallisimmin seurausta ulosteperäisten E.coli -bakteerien määrästä. Salmonellaa ei todettu.

Hirven jauhelihanäytteiden määrä oli melko pieni, mutta huonolaatuisista näytteistä peräti 45 % oli hirven jauhelihaa. Hirven jauhelihan osalta huono tulos johtui todennäköisimmin raaka-aineen laadusta. Raaka-aineen laatuun vaikuttaa teurastushygienia, joka on hirvenlihan käsittelyssä haasteellinen.

Jauheliha on herkästi pilaantuva tuote. Jauhelihan myynnille ja varastoinnille on asetettu säilytyslämpötila alle +4 °C. Projektissa hygieeniseltä laadultaan huonoiksi arvioiduista näytteistä lähes puolet (45 %) oli säilytetty liian lämpimässä. Kylmälaitteen lämpötilan lisäksi jauhelihan hygieeniseen laatuun vaikuttavat raaka-aineen laatu ja jauhatushygienia.

Jauhelihan valmistuksessa on syytä kiinnittää huomiota oikeisiin säilytyslämpötiloihin sekä teurastus- ja jauhatushygieniaan. Hirven jauheliha on suositeltava jauhaa viimeisenä eränä ennen lihamyllyn pesua. Kuluttajan on jauhelihaa käsitellessään hyvä muistaa, että raakaa jauhelihaa ei tule maistaa ja jauheliha on kypsennettävä täysin kypsäksi.

Lisätietoja:
Ympäristöterveyspäällikkö Taru Pyötsiä, p. 020 615 7914, taru.pyotsia(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme