+
-+ Tulosta
mansikat

Kouvolan ja Iitin mansikkatilojen tarkastusprojekti 2010

Projektin tarkoituksena oli selvittää paikallisten mansikkatilojen (Kouvola ja Iitti) hygieenisiä järjestelyjä ja toimintatapoja. Projekti toteutettiin seitsemällä mansikkatilalla kesäkuussa ennen satokauden alkua. Yksi tiloista oli luomutila.

Tulokset

Neljä tilaa oli hyväksytty elintarvikehuoneistoiksi. Neljän kohteen myyntikalusto oli hyväksytty. Vain yhdeltä puuttui omavalvonnan kuvaus / omavalvontasuunnitelma.

Tiloilla viljeltiin pääsääntöisesti vain mansikkaa. Joillakin tiloista oli mansikan jatkojalostusta esim. mehuksi, marjajauheeksi tms. Kahdella tilalla tuotetta pakattiin suljettaviin kuluttajapakkauksiin. Kyseiset tilat olivat hyväksytty elintarvikehuoneistoiksi. Jokainen tila harjoitti tuotteiden kuljetusta ja yhtä lukuun ottamatta kaikki harjoittivat myös varastointia. Kahden tilan kuljetusautot olivat hyväksytty. Kuljetusautojen hyväksynnästä ei kysytty tarkastuslomakkeessa, joten hyväksyttyjen kuljetusautojen määrä voi olla suu-rempi.

Kaikilla tiloilla työntekijät perehdytetään hygieenisiin työtapoihin. Kaikilla tiloilla työntekijöille oli järjestetty käymälät ja käsienpesupisteet. Osa käymälöistä oli kuivikekäymälöitä ja osa vesikäymälöitä. Yhden tilan käymälä ei ollut varustettu käsienpesupisteellä ja käymälä oli rakenteellisesti huonokuntoinen. Toimijaa kehotettiin korjaamaan käymälä ennen sesonkiaikaa. Kolme tilaa on järjestänyt työntekijöille majoituksen. Puhtaanapidossa oli pääsääntöisesti huomioitu tilat, laitteet ja välineet, kuljetusvälineet ja -kalusto sekä tuotteet.

Puhtaanapitoon tiloilla käytettiin oman kaivon tai vesiosuuskunnan vettä. Kasteluun käytettiin oman kaivon vettä tai suodatettua jokivettä tai lampivettä. Viiden tilan oman kaivon vesi oli tutkittu (yhdellä tilalla ei ollut omaa kaivoa). Yhden tilan vesi, jota käytetään kastelun ja puhtaanapitoon, oli tutkittu yli 10 vuotta sitten. Kaivovesien säännöllisestä tutkimisesta annettiin ohjeita tarkastuksista laadituissa tarkastuspöytäkirjoissa. Jätehuolto ja tuholaisten torjunta oli järjestetty kaikilla tiloilla.

Kaikkien tilojen kemikaalien säilytys oli järjestetty siten, ettei elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu. Kasvinsuojeluaineiden käytön dokumentoinnit olivat kunnossa kaikilla tiloilla. Luomutilalla ei käytetty kasvinsuojeluaineita.

Johtopäätökset

Projektin perusteella mansikkatilojen hygieenisissä järjestelyissä ja toimintatavoissa ei pääsääntöisesti ollut huomauttamista. Jatkossa tiloja valvotaan Kouvolan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman mukaisesti.

Lisätietoja:
Ympäristöterveyspäällikkö Taru Pyötsiä, p. 020 615 7914, taru.pyotsia(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme