+
-+ Tulosta

Kalan irtomyyntipisteiden valvontaprojekti 2011

Kouvolan kaupungin terveyden- ja ympäristönsuojelun terveystarkastajat toteuttivat lokakuussa 2011 elintarvikevalvonnan projektin, joka kohdistui kalan irtomyyntipisteisiin Kouvolan ja Iitin alueella. Valvontaprojektissa kiinnitettiin huomiota kalan ja kalavalmisteiden käsittely- ja myyntiolosuhteisiin sekä tutkittiin Listeria monocytogenes -bakteerin esiintymistä kalatuotteissa ja myynti- ja käsittelypisteiden pinnoilla. Listeriaa todettiin kahdessa kalanäytteessä.

Tarkastuksia tehtiin kaikkiaan 17 myymälään. Tarkastuksilla keskityttiin kalan käsittelyolosuhteisiin, merkintöihin ja myyntilämpötiloihin. Kalanäytteitä otettiin 14 kpl ja pintapuhtausnäytteitä sivelymenetelmällä 10 kpl myyntipisteiden pinnoilta. Tarkasteltavia pintoja olivat kypsien ja tuoresuolattujen kalojen käsittelypisteiden leikkuulaudat, kalanmyyntiastiat ja myyntikalusteiden pinnat. Näytteistä tutkittiin Listeria monocytogenes -bakteerin esiintymistä.

Pintapuhtausnäytteissä ei todettu listeriaa. Listeriaa todettiin kahdessa kalanäytteessä; toinen graavatusta ja toinen savustetusta kalasta otetusta näytteestä. Kummankin näytteen listeriapitoisuus oli kuitenkin hyvin pieni (<10 pmy (pesäkkeenmuodostavaa yksikköä)/g). Euroopan elintarviketurvallisuus-viranomaisen (EFSA) mukaan sairastumisriski on pieni, jos elintarvikkeen listeriapitoisuus on kulutushetkellä alle 100 pmy/g. Tämä on EY-lainsäädännön raja-arvo, jota markkinoilla olevat tuotteet eivät saa ylittää.

Listeria monocytogenes on yleinen ympäristöbakteeri, joka voi aiheuttaa sairautta ihmisille. Listerian aiheuttamaa tautia ihmisellä kutsutaan listerioosiksi. Se tarttuu yleensä elintarvikkeiden välityksellä. Erityisen alttiita listeriatartunnoille ovat riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, joita ovat vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt, raskaana olevat, vastasyntyneet ja vanhukset (riskiryhmät). Tauti on harvinainen, mutta kuolleisuus siihen on korkea, 20 – 40 %. Suomessa listerioositapauksia raportoidaan vuosittain 20-45. Vuonna 2010 listerioositapauksia oli poikkeuksellisen paljon, n. 70.

Listeriaa voi esiintyä maidossa, lihassa, kalassa, vihanneksissa sekä niistä valmistetuissa tuotteissa. Listerian suhteen riskielintarvikkeita ovat sellaisenaan syötävät tuotteet, joilla on pitkä säilyvyysaika ja joissa listeria pystyy lisääntymään. Tähän ryhmään kuuluvat erityisesti tyhjiöpakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalastustuotteet ja mäti. Näiden tuotteiden valmistusprosessit eivät tuhoa listeriaa. Riskielintarvikkeina pidetään myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja, muita pehmeitä juustoja, kuten home- ja tuorejuustot, sekä leikkeleitä ja pateita. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään. Listeria pystyy kasvamaan jopa 20 % suolapitoisuudessa ja säilyy pakastetuissa ja kuivatuissa elintarvikkeissa pitkiä aikoja. Listeria pystyy lisääntymään myös jääkaappilämpötiloissa. Listeria tuhoutuu pastörointilämpötilassa (72 oC).

Raaka ja tuoresuolattu kala tulee myydä sulavan jään lämpötilassa. Näin ollen raa’at kalat on pidettävä jääkerroksen päällä myyntipisteissä. Kypsennetty kala tulee myydä enintään 6 asteen lämpötilassa. Raa’at kalat on käsiteltävä ja pidettävä myynnissä erillään kypsennetyistä ja tuoresuolatuista kalavalmisteista. Myyntipisteen yhteydessä on oltava näkyvillä tiedot tuoreen kalan pyyntipäivistä ja -alueista.

Tarkastetuissa myyntipisteissä oli 30 %:ssa huomautettavaa raa’an kalan myyntilämpötiloissa. Tuoresuolatun kalan myyntilämpötilat olivat liian korkeat 40 %:ssa. Vain kahdessa myyntipisteessä oli huomautettavaa kypsennettyjen kalojen myyntilämpötiloissa. Tarkastetuissa myyntipisteissä oli erilliset välineet ja käsittelypisteet raaoille ja kypsille kaloille. Sen sijaan muutaman myyntipisteen myyntikalusteissa raa’at ja kypsät tuotteet eivät olleet riittävästi erillään toisistaan. Tuoresuolattuja kaloja oli myynnissä raakojen kalojen myyntikalusteessa ilman väliseinämiä. Tiedot kalan pyyntipäivistä ja -alueista oli ilmoitettu myynpisteissä joko tussitaululla tai paperitulosteella. Kohteista 35 %:ssa ei ollut lainkaan näkyvillä tuoreen kalan pyyntipäiviä ja -alueita. Kohteista 25 %:ssa näkyvillä olleet tiedot olivat virheellisiä tai puutteellisia tarkastettujen kalojen osalta.

Terveyden- ja ympäristönsuojelu muistuttaa, että kotijääkaapissakin kalat ja helposti pilaantuvat kalavalmisteet tulee säilyttää alle +3 ºC:ssa. Irtomyynnistä ostetut kalat suositellaan käytettävän samana päivänä. Myös kalavalmisteet, kuten mäti, kylmä- ja lämminsavustettu kala sekä graavisuolattu kala suositellaan käytettävän samana päivänä pakkauksen avaamisen jälkeen.

Lisätietoja:
Ympäristöterveyspäällikkö Taru Pyötsiä, p. 020 615 7914, taru.pyotsia(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme