+
-+ Tulosta

Elintarvikkeiden radioaktiivisuus Pohjois-Kymenlaaksossa 2010

Kouvolan kaupungin terveyden- ja ympäristönsuojelu osallistui vuonna 2010 Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hankkeeseen "Elintarvikkeiden radioaktiivisuusvalvonnan tehostaminen kunnissa". Hankkeen tavoitteena oli mm. paikallisen tietämyksen lisääminen luonnontuotteiden radioaktiivisuudesta.

Suomessa elintarvikkeiden cesium-137 on pääasiassa peräisin vuoden 1986 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Pohjois-Kymenlaaksoonkin päätyi onnettomuudesta levinnyttä laskeumaa. Maataloustuotteissa pitoisuudet ovat jo erittäin pieniä, mutta luonnosta saatavissa elintarvikkeissa cesiumia esiintyy vieläkin paikoittain melko korkeina pitoisuuksina, etenkin järvien petokaloissa ja muutamissa sienilajikkeissa.

Hanke toteutettiin keräämällä näytteiksi luonnontuotteita: sieniä, marjoja, kaloja ja riistaa. Näytteistä selvitettiin cesium-137-pitoisuudet. Näytteet tutkittiin KCL Kymen Laboratorio Oy:ssä Kuusankoskella. Kouvolan kaupungin terveyden- ja ympäristönsuojelun toimesta kerättiin yhteensä 27 näytettä eri puolilta Kouvolaa ja Iittiä alueellisen kattavuuden saamiseksi.

EU:n komission suosituksen mukaan myytävien luonnontuotteiden cesium-pitoisuudet eivät saa ylittää 600 Bq/kg (becquereliä kilossa).

Sieninäytteet

Sienistä kerättiin yhteensä 11 näytettä eri puolilta Kouvolaa ja Iittiä. Kerätyt näytesienet olivat mm. kantarelleja, kangas- ja haaparouskuja sekä nummi- ja herkkutatteja. Kerätyistä sienistä tyypillisesti vähän cesiumia esiintyy kantarelleissa ja tateissa, yleisesti sen sijaan paljon rouskuissa. Osassa näytteistä todettiinkin EU-suositusarvojen ylityksiä. Tulokset vaihtelivat välillä alle 50 – 1100 Bq/kg. Suurimmat mitatut tulokset olivat kangasrouskuissa, joita oli kerätty Kaipiaisista, Tirvalta, Utista, Voikkaalta, ja Iitin Tillolasta.

Marjanäytteet

Marjoista kerättiin yhteensä 8 näytettä eri puolilta Kouvolaa ja Iittiä. Näytemarjat olivat mustikoita ja puolukoita. Tulokset vaihtelivat välillä alle 50 – 170 Bq/kg. Suurimmat tulokset löytyivät Iitin Kausalasta ja Kouvolan Multamäestä kerätyistä mustikkanäytteistä.

Riistanäytteet

Riistanäytteitä saatiin yhteensä 5 eri puolilta Kouvolaa ja Iittiä. Näytteet saatiin hirvenlihasta. Tulokset vaihtelivat välillä alle 50 – 330 Bq/kg. Suurin mitattu tulos oli Iitin Sitikkalassa kaadetussa 3-vuotiaassa naarashirvessä.

Kalanäytteet

Kalanäytteitä saatiin yhteensä 3 Iitin Urajärvestä: 1 ahven, 1 hauki ja 1 kuha. Tulokset olivat välillä 110 -180 Bq/kg, suurimman pitoisuuden ollessa ahvenessa.

Tulosten arviointi ja johtopäätökset

Tulosten mukaan luonnontuotteissa EU:n komission cesiumin suosituspitoisuudet ylittyivät sieninäytteissä. Korkeat pitoisuudet olivat kangasrouskuissa, joissa esiintyikin yleisesti korkeita cesium-pitoisuuksia. Sienien cesium-pitoisuutta voidaan kuitenkin vähentää keittämällä ne runsaalla vedellä ja heittämällä keitinvesi pois. Käsittelyohjeet löytyvät Eviran internet-sivuilta.

Marjojen, riistan ja kalan cesium-pitoisuudet alittivat EU:n komission suosituksen.

Lisätietoja:
Ympäristöterveyspäällikkö Taru Pyötsiä, p. 020 615 7914, taru.pyotsia(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme