+
-+ Tulosta

Lainsäädännön mukaan maidontuotantotilalta voidaan myydä alkutuotannon toimintana raakamaitoa suoraan kuluttajalle tämän omaan käyttöön enintään 2500 litraa vuodessa.

Ennen raakamaidon myynnin aloittamista tulee tilan ilmoittautua terveysvalvontaan. Tilan on pidettävä kirjanpitoa myydyistä määristä ja asiakkaista.

Raakamaidon myynnin yhteydessä on aina annettava kuluttajalle kirjallisesti tietoa raakamaidon riskeistä, kuljetus- ja säilytyslämpötiloista ja viimeisestä käyttöpäivästä. Lisäksi kaiken suoraan kuluttajille myytävän raakamaidon on oltava E-luokkaista.

Tiedote voi olla muodoltaan vapaa, kunhan se sisältää seuraavat raakamaitoasetuksen vaatimat tiedot:

  • tuote on raakamaitoa
  • tuote saattaa sisältää tautia aiheuttavia mikrobeja
  • riskiryhmiin kuuluvien ei tule nauttia tuotetta lämpökäsittelemättömänä
  • riskiryhmiin kuuluvat lapset, vanhukset, raskaana olevat ja henkilöt, joilla on vakava perussairaus
  • tuotteen kuljetus- ja säilytyslämpötila (enintään + 6 °C)
  • viimeinen käyttöpäivä (Evira suosittelee, että viimeinen käyttöpäivä on pääsääntöisesti kaksi vuorokautta raakamaidon luovutuksesta.)

Eviran suosituksen mukaan raakamaito tulee luovuttaa kahden vuorokauden kuluessa lypsystä ja viimeinen käyttöpäivä saa olla enintään kaksi vuorokautta luovutuksesta.

Yhteystiedot

Taru Pyötsiä
Ympäristöterveyspäällikkö
020 615 7914

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme