+
-+ Tulosta
kanat

Ohje kesäkanojen pitäjälle

Tarvittavat ilmoitukset

Kanojen pito lukumäärästä riippumatta edellyttää rekisteröintiä kanojen pitäjäksi. Rekisteröinti tehdään kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle eli Kouvolassa maaseutupalveluihin ja Iitissä maatalouden yhteistoiminta-alueen maataloustoimistoon. Rekisteröityminen tehdään lomakkeella, joka löytyy Eviran verkkosivuilta.

Asemakaava-alueella tulee lisäksi tehdä ilmoitus terveydensuojeluviranomaiselle, mikäli kesäkanoja on yli kuusi. Yksikin kukko sekä kanojen ympärivuotinen pito edellyttävät myös ilmoitusta. Ilmoituksesta tulee ilmetä eläinsuojan ja ulkotarhan sijainti, koko ja rakenne, kanojen (ja kukkojen) lukumäärä, miten ulosteet ja kuivikkeet hävitetään sekä ylläpitäjän yhteystiedot. Vapaamuotoisen ilmoituksen liitteeksi toimitetaan naapureiden suostumus asiaan. Kouvolassa ja Iitissä ilmoitus tehdään Kouvolan terveysvalvontaan ymparistopalvelut(a)kouvola.fi.

Kananmunia myytäessä oman talouden ulkopuolelle, tulee kanojen pitäjän huolehtia siipikarjan salmonellavalvonnan mukaisesta salmonellanäytteenotosta. Ohjeet ja lisätiedot löytyvät Eviran verkkosivuilta. Munien myynnistä tulee myös tehdä elintarvikelain mukainen ilmoitus alkutuotannontoiminnasta Kouvolan terveysvalvontaan ymparistopalvelut(a)kouvola.fi.

Muista myös nämä

poika ja kana
Kanojen ottajan tulee etukäteen perehtyä kanojen hoitoon ja siihen miten toimitaan, jos kana sairastuu. Kanojen pitäjän tulee myös huomioida mahdolliset lintuinfluenssa-viruksen leviämisen ehkäisemiseksi annetut määräykset, joilla rajoitetaan siipikarjan pitämistä ulkona. Siipikarjan ulkonapitokielto (suojaus kontakteilta luonnonvaraisiin muuttolintuihin) päättyy yleensä keväisin vasta toukokuun lopussa.

Kanat tarvitsevat sääsuojan ja mielellään mahdollisimman ison verkotetun ulkotarhan. Sääsuojana voi toimia esimerkiksi leikkimökki. Eristämättömässä leikkimökissä kanoja voi pitää vain kesäaikaan, talvella kanojen pito vaatii lämpöeristetyn sisätilan.

Kanojen pitoa koskevat eläinsuojelulainsäädökset on koottu "Kana- eläinsuojelulainsäädäntöä koottuna" – oppaaseen, joka on ladattavissa Eviran verkkosivuilta.

Liitteet

Muistilista kesäkanojen pitäjälle [pdf, 91 KB]

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme