+
-+ Tulosta

Merkinnät pakollisiksi myös pakkaamattomille elintarvikkeille

Huhtikuun 2015 alusta lähtien ravintolaruokien ja kaupoissa myytävien pakkaamattomien elintarvikkeiden ainesosat pitää kertoa asiakkaille. Lisäksi esimerkiksi allergioita aiheuttavien elintarvikkeen ainesosien ilmoittaminen on pakollista.

Vähittäiskauppojen pakkaamattomista elintarvikkeista on ilmoitettava elintarvikkeen nimi, ainesosat, allergioita ja intoleransseja aiheuttavat ruoka-aineet, tarvittaessa alkuperämaa ja tarvittavat käyttö- ja säilytysohjeet.

Tiedot asiakkaalle kirjallisesti tai suullisesti

Tiedot pakkaamattomista elintarvikkeista tulee esittää ensisijaisesti kirjallisesti elintarvikkeen läheisyydessä olevassa esitteessä tai taulussa. Ravintoloissa annosten tiedot voi kertoa esimerkiksi ruokalistassa.

Tiedot voi antaa myös suullisesti, jos pakkaamattoman elintarvikkeen läheisyydessä kerrotaan selkeästi esimerkiksi erillisellä taululla, että elintarvikkeita koskevat allergeenit ja muut tiedot voi pyytää henkilökunnalta.

Alkuperämaa ei saa jäädä epäselväksi

Pakkaamattomien elintarvikkeiden alkuperämaa pitää ilmoittaa, jos sen ilmoittamatta jättäminen voisi johtaa ostajaa harhaan. Siten vaikkapa Virossa valmistetun ja Suomessa myytävän makaronilaatikon alkuperäksi pitää ilmoittaa Viro. Myös esimerkiksi Suomessa raastetun ja pakatun ulkomaisen juuston alkuperämaa on ilmoitettava.

Vähittäismyynnissä sian, lampaan, vuohen ja siipikarjan lihan alkuperämaa on kerrottava huhtikuun alusta 2015 lähtien. Elintarvikkeen alkuperämaa on jo aiemmin pitänyt ilmoittaa muun muassa naudanlihan sekä kokonaisten tuoreiden vihannesten ja hedelmien sekä hunajan myynnissä.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus (834/2014) elintarviketietojen antamisesta kuluttajille tuli voimaan 1.4.2015.

Lähde:Evira

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme