+
-+ Tulosta

Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat

Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina. Eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Lisäksi Suomessa on todettu tavallista enemmän hepatiitti A -tapauksia tänä vuonna. Tammikuun 2015 alusta lähtien on tartuntatautirekisteriin ilmoitettu 26 hepatiitti A-tapausta. Esitietojen mukaan 17 tapauksessa tartunta on saatu kotimaassa (tilanne 3.8.2015). Potilaiden haastatteluissa on noussut esille mm. eri kahviloiden marjasmoothiet ja kotona syödyt ulkomaiset pakastemarjat. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittävät epidemiaa yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa.

Elintarviketurvallisuusvirasto kehottaa kuluttajia ja elintarvikealan toimijoita tarkistamaan hankkimiensa pakastemarjojen alkuperän ja ruokamyrkytysten välttämiseksi nauttimaan/käyttämään ulkomaiset marjat vasta riittävän kuumentamisen jälkeen.

Toivottavaa on, että kauppojen pakastemarjojen myyntipaikan kohdalla olisi maininta Eviran suosituksesta ja että esim. smoothieihin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin käytettävät ulkomaiset pakastemarjat kuumennettaisiin ennen tarjoilua. Jos tarjoiltavaan smoothieen tai jälkiruokaan käytetään ulkomaisia pakastemarjoja kuumentamatta niitä, niin siitä olisi hyvä tiedottaa selvästi asiakkaille.

Evira suosittelee, että kaikki ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulisi kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan ennen niiden nauttimista. Tämä on kuluttajille suunnattu kuumennusohje reilulla turvamarginaalilla. Elintarvikealan yrittäjä, jolla lämpötilanhallinta omavalvonnassa toimii hyvin, voi käyttää ohjetta vähintään 2 minuutin ajan 90 asteessa.

Elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa, jos alkuperämaan pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, joten pelkkä elinkeinonharjoittajan nimen tarkistaminen ei riitä ilman alkuperämaan tarkistamista.

Virukset voivat päästä marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu.

Lisätietoja:
Kouvolan kaupungin terveysvalvonta, p. 020 615 11

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme