+
-+ Tulosta

Kouvolan ja Iitin alueella toimivien kauneushoitoloiden hygieniataso hyvä

Kouvolan ja Iitin alueella toimivien kauneushoitoloiden yleinen puhtaustaso todettiin hyväksi terveysvalvonnan valvontaprojektissa.

Kouvolan kaupungin terveysvalvonta on toteuttanut kauneushoitoloiden pintapuhtausnäyteprojektin. Valvontaprojekti kuului Kouvolan kaupungin terveydensuojelun valvontasuunnitelmaan ja se tehtiin vuosien 2015 ja 2016 aikana. Tavoitteena oli selvittää Kouvolan alueella toimivien kauneushoitoloiden hygienian tasoa pintapuhtausnäyttein. Projektissa keskityttiin pääasiassa kauneushoidoissa käytettävien välineiden hygieniatason selvittämiseen, mutta myös hoitotuolien ja työpintojen puhtaustasoa tutkittiin. Näytteenoton lisäksi kauneushoitoloissa tehtiin huoneistojen valvontatarkastukset.

Projektissa otettiin näytteitä 50 kauneushoitolapalveluja tarjoavasta kohteesta yhteensä 198 kappaletta. Kauneushoitolavälineistä näytteet otettiin sivelymenetelmällä ja muilta pinnoilta kontaktimaljoilla. Näytteistä tutkittiin bakteerien kokonaismäärä ja näytteet tutkittiin KCL Kymen Laboratorio Oy:ssä Kuusankoskella.

Kauneushoitoloissa käytetään välinehuoltoon erilaisia menetelmiä. Kaikissa hoitoloissa välineiden mekaanisen puhdistamisen jälkeen työvälineet laitetaan likoamaan desinfiointiaineliuokseen. Markkinoilla on monia eri kemikaaleja puhdistuskäsittelyä varten ja niiden vaatima liotusaika ja tehokkuus vaihtelevat. Suurin osa hoitoloista käyttää desinfioinnin lisäksi välineiden puhdistamiseen kuumailmasterilaattoria, autoklaavia, UV-laitetta, ultraäänipesuria tai kuulasterilaattoria.

Näytteistä 84 % (166 kpl) oli bakteriologiselta puhtaudeltaan hyviä, 6 % (12 kpl) tyydyttäviä ja 10 % (20 kpl) huonoja. Näytteitä otettiin asiakkaan kanssa kosketuksiin joutuvista välineistä, kuten poranteristä, viiloista, meikkisienistä, siveltimistä, kynsileikkureista, sondeista, komedoraudoista ja pinseteistä. Pinnoilta näytteitä otettiin mm. hoitotuoleista, kulhoista, työtasoilta ja solariumeista.

Korkeita bakteeripitoisuuksia löytyi karkeilta pinnoilta ja kasvohoitosienistä. Karkeita pintoja on esimerkiksi viiloissa, poranterissä ja raspeissa. Myös muissa välineissä oli yksittäisiä korkeita bakteerilöydöksiä eikä selkeitä syitä niihin aina löytynyt.

Infektioriskin ehkäisyssä on tärkeää hoitotilan puhtaus ja riittävän tehokas välinehuolto. Kaikkien ihon läpäisevien ja rikotun ihon kanssa kosketuksissa olevien välineiden on oltava steriilejä. Lisäksi toiminnanharjoittajan hygieenisillä työtavoilla on suuri merkitys infektioiden ehkäisemisessä. On tärkeää tehdä välinehuolto käytettävien menetelmien ehdoilla siten, että desinfiointi- ja sterilointiaika on riittävät. Myös huolellinen esipesu on olennainen osa puhdistusprosessia lian irrottamiseksi.

Lisätietoja:
Terveystarkastaja Mari Järvinen, p. 020 615 8074, mari.jarvinen(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme