+
-+ Tulosta

Korvasienten myyntipisteessä on oltava esillä varoitusmerkintä ja käsittelyohjeet, myyntipaikasta riippuen myös muillakin kielillä kuin suomeksi ja ruotsiksi

Kouvolan kaupungin terveysvalvonta muistuttaa korvasienten pakollisten varoitusmerkintöjen ja käsittelyohjeiden esillä olosta myyntipisteissä.

Mikäli korvasieniä myydään pakattuina tai pakkaamattomina tulee seuraava varoitus sienten myrkyllisyydestä ja niiden käsittelyohje olla sienten välittömässä läheisyydessä, helposti havaittavassa esitteessä/kyltissä:

"Korvasieni on myrkyllinen käsittelemättömänä. /Obehandlad är stenmurklan giftig.
Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Kuivaamalla säilöttyjä korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet. Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Stenmurklor ska kokas två gånger i rikligt vatten (1 del svamp till 3 delar vatten) i minst fem minuter och sköljas väl i rikligt med vatten efter varje kokning. Murklor som konserverats genom torkning ska blötläggas i vatten i minst två timmar innan de används (10 g svamp och 2 dl vatten). Efter blötläggningen ska murklorna kokas två gånger på samma sätt som om de var färska. När murklor torkas eller kokas ska ventilationen vara god. Det vatten som murklorna har blötlagts eller kokats i får inte användas vid matlagning".


HUOM:

Mikäli myyntipaikka sijaitsee paikassa, jossa on mahdollista, että sieniä ostaa esimerkiksi ulkomaalainen henkilö, joka ei välttämättä tiedä korvasienien myrkyllisyydestä ja oikeasta käsittelystä, myyntipisteen vieressä tulee olla vaaditut varoitusmerkinnät ja käsittelyohjeet myös muilla kielillä kuin suomeksi ja ruotsiksi.

Evira on julkaissut kuluttajille esitteitä korvasienten käsittelyohjeista suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi. Esitteitä on saatavana Evirasta. Esitteitä voi tilata tai ladata Eviran internetsivuilta.

Korvasienten varoitusmerkinnän ja käsittelyohjeen säätää pakolliseksi Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista 264/2012 5§.

Lisätietoja: Kouvolan kaupunki/terveysvalvonta, p. 020 615 11

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme