+
-+ Tulosta

Älä tuo villisianlihaa Suomeen

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, ettei Suomeen tuoda villisianlihaa eikä siitä valmistettuja elintarvikkeita Baltian maista ja Puolasta. Tarkoituksena on estää afrikkalaisen sikaruton leviäminen Suomeen.

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Viroon, Latviaan ja Liettuaan sekä Puolaan. Se on vakava, helposti leviävä eläinten virustauti. Tauti ei tartu ihmiseen, mutta voi vaarantaa suomalaisen sianlihan tuotannon.

Virus säilyy lihatuotteissa erittäin hyvin

Afrikkalainen sikaruttovirus kestää hyvin erilaisia lihatuotteiden valmistustapoja ja pystyy leviämään esimerkiksi kestomakkaran sekä savustetun tai ilmakuivatun lihatuotteen mukana.

Villisianlihan tuliaistuonti lähialueilta voi olla riski. Siksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, että matkustajat eivät tuo villisianlihaa ja siitä valmistettuja elintarvikkeita taudin esiintymisalueilta Baltian maista ja Puolasta.
Kaikkien lihatuotteiden tuliaistuonti on kiellettyä Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta.

Myös jahtimatkoja syytä välttää

Villisikojen metsästysmatkoja tartunta-alueille on syytä välttää. Lisäksi Evira suosittelee, että metsästysmuistot kuten eläinten hampaat ja nahat käsitellään lähtömaassa huoneenlämmössä säilytettäviksi ja lähetetään sen jälkeen Suomeen.
Jos metsästäjä on jo osallistunut metsästysmatkalle, hänen pitää puhdistaa ja desinfioida kaikki varusteensa huolellisesti. Suomen metsästysseurojen tulee tarjota Suomessa vieraileville metsästäjille varusteet Suomesta.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Britta Wiander, raja- ja luomuvalvontayksikkö, p. 050 523 4117 (elintarvikkeet tuliaistuontina)
rajaeläinlääkäri Anna-Stiina Antola, raja- ja luomuvalvontayksikkö, p. 050 528 9879 (eläinlääkinnällinen rajatarkastus)
ylitarkastaja Miia Kauremaa, eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö, p. 0400 318 510 (metsästysmatkat)

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme