+
-+ Tulosta

Ympäristökasvatus ja -koulutus -toimenpiteitä

Kouvolan kaupungin ympäristöohjelman 2012-2020 tavoitteena on laajentaa ekotukitoiminta kaikille kaupungin toimialoille, laatia kestävän kehityksen toimenpideohjelma kaikille kaupungin kouluille ja päiväkodeille sekä viestiä aktiivisesti ympäristöasioista.

Yhteistyöllä voimaa -Kerkko-kestävän kehityksen verkosto

Kouvolan kaupunki vetää KERKKO- kestävän kehityksen verkostoa, johon kuuluu alueella toimivia järjestöjä ja yrityksiä. Verkosto järjestää vuosittain useita ympäristönsuojelua edistäviä tapahtumia ja kampanjoita, kuten Luomuviikon, Nuukuusviikon, Liikkujan viikon ja Energiansäästöviikon tapahtumia.

Verkoston yhteistyö käynnistyi vuoden 2005 lopulla. Toiminnassa ovat mukana mm. Anjalankosken Työttömät ry, Kymenlaakson Martat ry, Kymenlaakson luonnonsuojelupiiri, Kouvolan seurakuntayhtymä, Liikenneturvan Kouvolan aluetoimisto, Kymenlaakson Jäte Oy, KSS Energia Oy, Ekokauppa Luonnotar, Parik-säätiö, Nuorisokeskus Anjala/Ympäristökoulu Regina, Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Kouvolan kaupunki.

Ekotukitoiminnalla työpaikkojen ympäristötavoitteet käytännön toimenpiteiksi

Ekotukitoiminnassa kaupungin työpaikoille koulutetaan ekotukihenkilöitä, jotka kartoittavat oman työpaikkansa ympäristöasioiden tilanteen ja laativat vuosittaisen toimenpidesuunnitelman, joka toteutetaan yhdessä työtovereiden kanssa. Toteutetuista toimenpiteistä raportoidaan vuosittain, jolloin toimenpiteiden rahalliset säästöt ja ympäristövaikutukset arvioidaan.

Kouvolassa ekotukitoiminta käynnistettiin vuonna 2012. Kouvolassa on tällä hetkellä 160 ekotukihenkilöä Teknisen tuotannon liikelaitoksen, varhaiskasvatuksen ja Ikääntyneiden palvelujen henkilöstön piirissä. Toimintamalli on Helsingin kaupungin kehittämä.

Lisätietoja: Anna-Riikka Karhunen, ympäristöasiantuntija, Kouvolan kaupunki, p. 020-615 6755

Lasten ja nuorten aktiivista ympäristökasvatusta

Kouvolassa toimii Nuorisokeskus Anjalan yksikkönä Ympäristökoulu Regina, jonka palveluja Kouvolan kaupungin perusopetuksessa hyödynnetään aktiivisesti. Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmiin on kirjattu tavoitteeksi kestävän kehityksen edistäminen. Kouvolassa on kaksi Vihreä Lippu -koulua, ja yksi Vihreä Lippu -päiväkoti. Kestävän kehityksen toimintaohjelmia on joillakin yksittäisillä kouluilla, ja muutamat koulut ja päiväkodit ovat tehneet aktiivista ympäristötyötä jo 1990-luvulta lähtien.

Lisätietoja: sivistysjohtaja Ismo Korhonen, Kouvolan kaupunki, p. 020 615 8873

Ympäristöosaamista henkilöstön koulutuksella

Teknisen tuotannon liikelaitos järjestää henkilöstölleen aktiivisesti ympäristökoulutuksia. Yli 100 Ruokapalvelujen työntekijää on suorittanut Ruokapalvelujen ympäristöpassin, yli 300 Puhtauspalvelujen työntekijää on osallistunut alansa ympäristökoulutukseen ja 10 kiinteistönhoitajaa suorittaa parhaillaan täydennyskoulutuksensa ohessa ympäristöopintoja. Muitakin ympäristöaiheisia koulutuksia on järjestetty kaupungin työntekijöille, kuten hankinta- ja ympäristökasvatuskoulutuksia. Koko henkilöstölle suunnattuja energiatehokkuuskoulutuksia ja -tapahtumia toteutetaan vuosittain.

Lisätietoja: käyttäjäpalvelujohtaja Päivi Takkinen, Teknisen tuotannon liikelaitos, p. 020 615 8245

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme