+
-+ Tulosta

Hankintojen ympäristökriteerit -toimenpiteitä

Kouvolan kaupungin ympäristöohjelman 2012-2020 tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä vähintään 50 %:ssa keskitetyistä hankinnoista käytetään ympäristökriteerejä ja huomioidaan kokonaistaloudellisuus. Painopisteenä on joukkoliikenteen ympäristöystävällisyyden minimivaatimukset ja lisäpisteet, lähi- ja luomuruoan hyödyntäminen mahdollisimman tehokkaasti sekä hankintojen ympäristökriteerien jalkauttaminen hallintokuntiin.

Ympäristökriteerit huomioidaan ruoka- ja materiaalihankinnoissa

Kouvolan kaupungin toimialat huomioivat jo nyt monissa hankinnoissaan ympäristökriteerit. Esimerkiksi keittiö- ja siivousaineista noin 60 % on ympäristömerkittyjä.

Ruokapalveluiden raaka-ainehankinnoista 80 % on kotimaisia ja 30 % Kymenlaakson alueen tuotantoa. Naudan lihan käyttöä ruoanvalmistuksessa on vähennetty korvaamalla naudan liha ekologisemmilla vaihtoehdoilla. Riisin käyttöä on vähennetty korvaamalla riisi perunalla ja kokojyväpastalla, ja ruokalistoille on lisätty kasvisruokapäiviä. Kouvolan kaupungin Ruokapalvelut on mukana Portaat Luomuun
-ohjelmassa. Kotimaisen ja lähiruuan hankintaa rajoittavat saatavuus ja hinta. Ruokapalveluiden piiriin kuuluu 21 000 päivittäin ruokailevaa asiakasta.

Terveydenhuollon hankinnoissa on huomioitu kertakäyttötuotteiden soveltuvuus energiajätteeksi sekä vaadittu ympäristömerkittyjä tuotteita esim. desinfiointiaineiden, pesuaineiden, shampoiden, leikkaussalimateriaalien ja käsineiden osalta. Hankintahinta on joissakin tapauksissa ollut kalliimpi, mutta vastaavasti kyseisten tuotteiden jätteen käsittelykustannukset ovat pienemmät, koska jäte menee loppujätteen sijasta energiajätteeksi.

Kouvolan kaupungilla on myös neljä kaasuautoa, joista kaksi on hankittu uutena ja kaksi konvertoitu bensiinikäyttöisistä autoista kaasuautoiksi.

Lisätietoja: hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä, Kouvolan kaupunki, p. 020 615 7166

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme