+
-+ Tulosta

Kestävän liikkumisen toimenpiteitä

Kouvolan kaupungin ympäristöohjelman 2012-2020 tavoitteena on lisätä joukkoliikenteellä tehtyjen matkojen määrää 5 % vuosittain sekä lisätä pysyvästi pyöräilyn ja kävelyn kulkutapaosuutta 1 % / vuosi.

Joukkoliikenteen kaupunkilipun suosio noussut Kouvolassa lähes 80 %

Kouvolassa on saatu joukkoliikenteen käyttö huimaan nousuun vahvan poliittisen tahtotilan avulla sekä kehittämällä rohkeasti kaupungin joukkoliikennepalveluita. Kaupunkilipun myynti kasvoi lähes 80 % vuosina 2007–2011 ja kutsujoukkoliikenteen käyttö kasvoi 10 % v. 2011. Samalla ostoliikenteen yksikkökustannukset ovat pienentyneet. Joukkoliikenteen suosion kasvun ansiosta kaupungin CO2-päästöt vähenevät vuosittain yli 450 tonnia.

Joukkoliikenteen suosion kasvun avainasemassa on koko Kouvolan alueen kattavan, 40 € hintaisen kaupunkilipun käyttöönotto toukokuussa 2009. Kaupunkilipulla tehdyn keskimatkan mukaan laskettuna uudet bussimatkat vähentävät hiilidioksidipäästöjä henkilöautomatkustukseen verrattuna yli 450 tonnia vuodessa. Muita toimenpiteitä ovat mm. joukkoliikenteen tiedottamisen lisääminen ja henkilökuljetuskokonaisuuden rahoituksen sekä kuljetusten järjestämisen ongelmakohtien aiempaa parempi tiedostaminen. Toimenpiteiden tuloksena esimerkiksi kutsujoukkoliikenteen käyttäjämäärät kasvoivat pelkästään vuoden 2011 aikana yli 10 %. Kilpailuttamisessa on kokonaisuuksia pystytty järjestelemään entistä paremmin ja tämän sekä kasvaneiden matkustusmäärien ansiosta ostoliikenteen yksikkökustannukset ovat pienentyneet paikoin yli 20 %.

Lisätietoja: Tero Rämä , joukkoliikennelogistikko, Hyvinvointipalvelut, Kouvolan kaupunki, p. 020 615 6635

Kimppakyytipalvelu auttaa, jos joukkoliikennevuorot eivät riitä

Kimppakyyti on Kouvolan kaupungin tarjoama maksuton Internet-palvelu, jonka kautta voi tarjota ja hakea kyytiä säännöllistä tai satunnaista matkaa varten. Kimppakyyti säästää kukkaroa ja ympäristöä ja auttaa työ-, asiointi- ja vapaa-ajan matkustamisen järjestämisessä sekä tarjoaa lisää mahdollisuuksia sinne, minne joukkoliikenteen palvelut eivät oikeaan aikaan ulotu.

Kimppakyyti tarjoaa vaihtoehdon oman auton päivittäiselle käytölle ja tukee yhteisöllisyyttä. Kimppakyytiä voidaan hyödyntää työmatkailussa, koska useinkaan avoimet työpaikat ja sopivat työntekijät eivät löydy samalta paikkakunnalta. Palvelua on mahdollisuus käyttää myös tapahtumien yhteydessä.

Palvelu on ollut Kouvolan kaupungin käytössä vuodesta 2009 lähtien.Kouvolan kaupungin yhteistyökumppaneina Kimppakyyti-palvelussa ovat Kouvolan työ- ja elinkeinotoimisto (TE-palvelut) ja Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus). OpenSpace Oy on ideoinut palvelusivuston.

Kaupunki aktiivisesti mukana valtakunnallisissa verkostoissa

Kouvolan kaupunki on aktiivisesti mukana valtakunnallisissa, kestävää liikkumista edistävissä verkostoissa, kuten Motivan koordinoimassa LIVE -liikkumisen ohjaus-verkostossa sekä valtakunnallisessa Pyöräilykuntien verkostossa.

Verkostot mm. edistävät kestäviä liikkumistapoja, yhteistyötä ja välittävät parhaita käytäntöjä ja uusinta tutkimustietoa. Kouvolan kaupunki on mukana myös kestävää liikkumista edistävissä projekteissa, kuten Kasarmialueen opiskelijoiden liikkumisen ohjaus -hankkeessa.

Lisätietoja: ympäristöasiantuntija Anna-Riikka Karhunen, Kouvolan kaupunki, p. 020-615 6755

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme