+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Valoa ja tunnelmaa ydinkeskustaan

6.2.2019

Ydinkeskusta on saanut kuluvan talven aikana aivan uuden pimeän ajan ilmeen, kun sen kausivalaistusta on uusittu. Uusissa valaistusratkaisuissa on hyödynnetty nykyaikaista tekniikkaa, rakennusten julkisivuja sekä kadun pintaa monipuolisen ilmeen saamiseksi.

Kävelykatu Manskin uudistamisen myötä syntyi tarve uusia myös ydinkeskustan kausivalaistus. Lähtökohtana uudistukselle oli luoda koko keskustalle yhtenäinen pimeän ajan ilme, jota voidaan toteuttaa vaiheittain. Kausivalaistusta haluttiin tuoda keskustan pääkaduille niin, että valaistus tukisi ja kuvastaisi kunkin kadun luonnetta osana kokonaisuutta.

Ydinkeskustan kausivalaistuksen ideasuunnitelman on laatinut keväällä 2018 tamperelainen WhiteNight Lighting Oy, jonka työtä kaupunki ohjasi yhdessä KSS Energian asiantuntijoiden kanssa. Ideasuunnitelma perustuu sekä aluekohtaisiin ratkaisuihin että näkymien päätepisteiden, kuten rakennusten julkisivujen korostamiseen.

Kullekin erityyppiselle kadulle on suunnitelmassa esitetty oma ratkaisunsa. Kouvolankadun valaistus on jo toteutettu ja tulevina vuosina samanlaiset valaisimet on tarkoitus asentaa myös osalle Hallituskatua ja Salpausselänkatua. Kivimiehenkatu-Keskikatu-Oikokatu reitille on puolestaan asennettu katujen pienempään mittakaavaan sopivat valaisimet.

Eniten kausivalaistusta on sijoitettu kävelykatu Manskille, jossa kokonaisuus koostuu jo viime kesänä asennetuista valonheittimistä ja penkkeihin integroiduista valaisimista sekä syksyllä asennetuista valoketjuista, pylväisiin asennetuista valaisimista ja maahan kuurankukka -kuvion heijastavista valonheittimistä. Valoketjut on tarkoitus pitää päällä elokuusta huhtikuuhun, penkeissä olevat valot ja valonheittimet ympäri vuoden ja pylväissä olevat valot marraskuusta helmikuun loppuun. Teknologiaa hyödyntämällä kadun värimaailmaa voidaan muuttaa lähes loputtomasti ja tarkasti ajastettuna. Kuluvana talvena Manskin valaistus on muuttunut juhlapyhien ja pääsarjajoukkueiden kotipelien ajankohtien mukaan ja tätä on tarkoitus jatkaa seuraavinakin vuosina. Talvikauden ulkopuolella värillisellä valolla ja kiveykseen heijastettavilla kuvioilla on tarkoitus korostaa eri vuodenaikoja.

Näkymien päätepisteinä olevien julkisivujen valaistus on toteutettu talven aikana kahteen pilottikohteeseen. Tarkoitus on kannustaa keskustan katujen päätepisteinä toimivia kiinteistöjä toteuttamaan valaistus omiin julkisivuihinsa samalla kuurankukka –kuviolla. Kuvio heijastetaan kohteeseen gobo-valonheittimillä, joita pilottikohteissa on kaksi kummassakin. Kaupunki kannustaa myös muita kiinteistöjä valaisemaan etenkin arkkitehtonisesti hienoja julkisivuja tyylikkäällä valkoisella valolla rakennusten ominaispiirteitä korostaen.Lisätietoa:
Kaisa Niilo-Rämä, kaavoitusarkkitehti, p. 020 615 7404, kaisa.niilo-rama(a)kouvola.fi
ja www.kouvola.fi/keskustankehittaminen

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme