+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Logistiikka-alueen suunnittelu etenemässä ensimmäiseen rakennusvaiheeseen

21.11.2018

Tekninen lautakunta saa tiistaina hyväksyttäväkseen ensimmäisen Kouvolan rautatie- ja maantieterminaalihankkeeseen liittyvän katu- ja yleisen alueen suunnitelman. Suunnitelma koskee katujen, kevyen liikenteen väylien sekä terminaalialueen rakentamista Kullasvaarassa. Terminaalialueen urakkakilpailutus on parhaillaan käynnissä. Suunnitelmien mukaan työt alkavat alkuvuodesta.

Kouvolan rautatie- ja maantieterminaalihanke (RRT-hanke) on etenemässä alueen ensimmäisen osan rakentamisvaiheeseen. Lautakunnan hyväksyttävänä oleva katu- ja yleisen alueen suunnitelma koskee Kullasvaarantietä, Kultasuontietä ja Tykkimäentietä välillä Kultasuontie - Tykkimäentie 3 sekä näiden eteläpuolelle rakentuvaa intermodaaliterminaalialuetta.

Suunnitelman mukaan alueelle rakennetaan vuosien 2019-2022 aikana katuja yhteensä noin kaksi kilometriä, kevyen liikenteen väyliä reilu kilometri sekä terminaalialuetta noin 48 hehtaaria. Suunnitelma oli julkisesti nähtävillä 31.10.-14.11.2018 eikä siihen saapunut yhtään muistutusta.

Tulevan terminaalialueen ensimmäisen rakennusurakan kilpailutus on parhaillaan käynnissä ja päättyy 17.12.2018. Urakkaan kuuluu maa-ainesmassojen irrotusta, kantojen poistoa, urakka-alueella olevien rakennusten purkua, aitaus- ja kaidetöitä sekä salaojitusten rakentamista.

Tavoitteena on hankekokonaisuuden toteuttaminen vuoden 2022 loppuun mennessä siten, että alueelle sijoittuvat yritykset ja toimijat kykenevät toimimaan ja tarvittaessa toteuttamaan omia hankkeitaan terminaalialueella.

Hankkeen kustannusarvio on 39,8 M€ (alv 0 %), josta kaupungin osuus on 33,9 M€. Kyseessä on Kouvolan kaupungin ja Liikenneviraston yhteishanke, jonka suunnitteluvaiheelle on myönnetty EU-rahoitusta. Rakennusvaiheen EU-rahoitus ratkeaa alkuvuodesta 2019.

Kouvolan rautatie- ja maantieterminaalihanke parantaa nykyisen terminaalialueen palvelutasoa vastaamaan Euroopan komission asettamia rautatie- ja maantieterminaalien palvelutasotavoitteita. Terminaalialueella voidaan keskittää jopa 1100 metriä pitkien junien intermodaalikuljetukset open access -toimintaperiaatteen mukaisesti parantaen samalla logistiikka-alueen toiminnallisuutta sekä kuljetusketjun tehokkuutta ja laatua. Hankkeen toiminnallisena tavoitteena on sujuvoittaa logistisen ketjun toimintaa, parantaa Suomen kilpailukykyä sekä lisätä rautatiekuljetusten markkinaosuutta vähentäen samalla liikenteen aiheuttaman ruuhkautumisen, melun, onnettomuuksien sekä ilmastopäästöjen määrää.

Lisätietoja:
suunnittelupäällikkö Tapani Vuorentausta, p. 02061 57096, tapani.vuorentausta(a)kouvola.fi,
kohteen suunnitteluttaja suunnitteluinsinööri Jussi Kimmo, p. 02061 57148, jussi.kimmo(a)kouvola.fi sekä
rakennuttajapäällikkö Antti Nyberg, p. 020615 7728, antti.nyberg(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme