+
-+ Tulosta

Kouvolankylän kulttuuripolku esittelee Kouvolan kylän historiaa, joka muodostaa merkittävän osan Kouvolan menneisyydestä. Kouvolan kylässä on ollut pysyvää asutusta 1400-luvun puolivälistä lähtien. Nimensä kylä sai todennäköisesti Kouvo nimisestä uudisasukkaasta. Tämä vuosisatainen maaseutumiljöö ja kulttuurimaisema on suureksi osaksi säilynyt ja sijaitsee Kymijoen rantamilla, muutaman kilometrin päässä Kouvolan keskustasta.

Arvostuksesta Kouvolan kylän menneitä sukupolvia ja sen nykyisiä asukkaita kohtaan on perustettu Kouvolan kylän kulttuuripolku. Historiallisista tapahtumista kertovat alueen kohdetaulut, joiden avulla kulkija eläytyy menneisyyteen. Kulttuuripolku on mukava kulkea vaikka pyöräillen maaseutumaisemasta nauttien.

Opastetut kierrokset
Kulttuuripolulle järjestetään opastettuja kierroksia tilauksesta. Voit myös varata roolioppaan ja lähteä aikamatkalle Kouvolan kylän isännän tai emännän kanssa. Tiedustelut ja varaukset VisitKouvola p. 020 615 5295.

Kohdetaulut 1 Tienristi ja 3 Ala-Kouvola
Kouvolan kylän liikenteellinen asema Kouvolan kylän takamaiden kautta oli jo ikimuistoisista ajoista kulkenut Hämeen ja Viipurin linnojen välinen tieyhteys Ylinen Viipurintie. Sen tärkeä Kymijoen ylimenopaikka oli vuosisatojen ajan ollut Keltin ja Ruotsulan kylien kohdalla. Kun Suomen sota oli päättynyt Haminan rauhaan 1809 ja Suomi siirtynyt autonomisena suuriruhtinaskuntana Venäjän vallan alaisuuteen, lakkasi Kymijoki olemasta erottavana ja kehitystä jarruttavana rajana. Valtakunnan liikenteen kannalta tärkeä Kymijoen ylityspaikka siirtyi Ruotsulasta Alakylään 1810-luvun alussa.

Kohdetaulu 2 Sotatie
Venäläinen varuskunta rakensi sillan yli Kymijoen Sarkojan kohdalla. Se sijaitsi hieman pohjoisempana Kustaa III:n rakennuttamaa siltaa ja sillan rantapaaluja oli vielä 1950-luvulla nähtävissä Kymijoen rannassa. Sillalta johti yli kilometrin pituinen viivasuora tie vanhan Kurvin talon ohi ns. "Alakylän valtatielle" eli nykyiselle Lauttarannantielle. Tälle nykypäiviin säilyneelle kapealle tielle kyläläiset antoivat nimeksi Sotatie, vaikka sillä ei sotaa koskaan käytykään.

Kohdetaulu 4 Kustaa III:n ylimeno
Kouvolan kylän merkittävin sotahistoriallinen tapahtuma on Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n hyökkäys Värälästa Kymijoen yli Mäki-Kouvolaan kesäkuussa 1789.

Kohdetaulu 5. Mäki-Kouvola
Pietarin radan rakennustyömaan suuri työasema "Kouvolan station" toimi Mäki-Kouvolassa vuosina 1868-1870.

Lisäksi reitin varrella on kohdetaulu Lentäjien muistomerkillä.

Yhteystiedot

VisitKouvola
020 615 5295

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme