+
-+ Tulosta

Rantapuisto on viheralue Sommelon ja Pappilanpellon kohdalla Kymijoen rannassa Kuusankoskella. Sen nykyistä käyttöä sekä kehittämis- ja kunnostustarpeita selvitettiin kyselyllä. Samalla kerättiin Rantapuiston alueeseen liittyviä muistoja menneiltä ajoilta.

Millainen on Kuusankosken Rantapuisto? Mitä siellä voi tehdä tai mitä toivoisit siellä voitavan tehdä tulevaisuudessa? Miltä puisto voisi näyttää? Mikä on puiston helmi? Onko puistossa turvattomia paikkoja, kunnostettavia kohteita tai esteitä liikkumiselle? Minkälaisia muistoja Rantapuistosta tulee mieleen? Muun muassa näitä kysyttiin kouvolalaisilta touko-kesäkuussa 2017 karttakyselyllä.

Yhteenveto kyselystä on luettavissa tästä [pdf, 2 MB].

Kyselyyn vastasi lähes 400 asukasta. Vastausten perusteella Rantapuiston käyttö on nykyisin melko vähäistä sen sijaintiin ja mahdollisuuksiin nähden. Nykyinen käyttö on lähinnä ulkoilua olemassa olevilla reiteillä, puistossa oleilua ja jokimaisemien ihailua. Oleilu ja liikkuminen keskittyvät viheralueen hoidetuimmalle alueelle Kuusankosken sillan ja pallokentän väliselle alueelle.

Rantapuiston helmet

Alueen laajemman käytön ja liikkumisen suurimpina esteinä vastaajat pitivät pidemmän ja rengasmaisen reitistön puutetta, umpeenkasvaneita näkymiä, valaistuksen puutetta sekä turvattomuutta aiheuttavia laitapuolen kulkijoita.

Kyselyllä kartoitettiin nykytilan lisäksi vastaajien toiveita alueen kehittämiseksi. Vastaajat toivoivat puistoon lisää aktiviteettejä, erityisesti kahvila- ja ravintolapalveluita tarjoavaa laivaa tai lauttaa, kaikenikäisille soveltuvia ulkokuntoiluvälineitä, leikkipaikkaa, frisbeegolfrataa sekä kahvilaa. Kymijoen hyödyntämiseksi vastaajat ehdottavat jokilaivan lisäksi mm. uimapaikkaa, eri käyttöön tarkoitettuja laitureita, sekä parempia mahdollisuuksia päästä joelle, esimerkiksi jokiristeilylle tai vuokraamalla veneen tai kanootin.

Sananapilvi vastauksista Sananapilvi vastauksista "Miten Kymijokea voisi hyödyntää suunnittelussa?"
Puiston olemus saisi vastaajien mielestä olla luonteeltaan melko perinteinen mutta rakenteeltaan kuitenkin hieman enemmän rakennettu kuin luonnontilainen. Puistosta toivottiin enemmän värikästä, kukkivaa ja kirjavaa kuin vihreää, selkeää ja harmonista. Muodoltaan puisto saisi vastaajien mielestä olla selvästi vapaamuotoinen, eikä niin geometrinen tai symmetrinen. Kasvivalinnoilta toivottiin niin kukkaloistoa keväällä ja kesällä kuin vihreyttä ympäri vuoden.

Betonipylväiden osalta enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että jos ne säilyvät puistossa, pitää ne kunnostaa ja niiden olemassaoloa hyödyntää esimerkiksi valaisemalla tai koristelemalla ne lipuin tai maalaamalla.
Sanapilvi vastauksista Sanapilvi vastauksista "Miten betonipylväät voisi hyödyntää suunnittelussa?"
Kyselyn lisäksi palautetta saatiin myös erillisinä ehdotuksina kirjeitse kuudelta eri taholta.

Kyselyvastausten määrä sekä erilliset ehdotukset osoittavat, että alueen kehittäminen on ajankohtaista ja kiinnostaa kouvolalaisia.

Kyselyvastaukset sekä muu saatu palaute ovat kilpailuryhmien hyödynnettävissä suunnitelmien laadinnassa. Suunnittelukilpailu päättyy 8.9., jonka jälkeen kilpailutyöt tulevat asukkaiden arvioitavaksi.

Parhaimman ideasuunnitelman tehneelle pyritään esittämään toimeksiantona Rantapuiston yksityiskohtaisemman toteutussuunnitelman laatiminen. Jatkosuunnittelu on tarkoitus aloittaa heti kilpailun ratkettua ja rakentaminen ajoittaa lähivuosille ainakin osalle alueesta. Todennäköisesti koko aluetta ei kunnosteta kerralla, vaan työ jakautuu useampaan vaiheeseen.

Sanna Laukkanen
Vuorovaikutussuunnittelija
020 615 1339
sanna.laukkanenkouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme