+
-+ Tulosta

Myllykosken kirkon laajennuksen ja ympäristön suunnittelukilpailu

Kouvolan seurakuntayhtymä järjesti yhteistyössä Kouvolan kaupungin kanssa arkkitehtikilpailun, jossa etsittiin ideoita Myllykosken kirkon laajennuksen ja ympäristön kehittämiseksi. Kilpailu järjestettiin alkuvuodesta 2016 Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kilpailusääntöjen mukaisena yleisenä suppeana kilpailuna.

Kilpailutehtävänä oli suunnitella Myllykosken kirkon laajennus sekä kirkon nykyisten tilojen uudelleenjärjestely. Tavoitteena oli suunnitella nykyisen kirkon ja lisärakennuksen muodostama rakennuskokonaisuus, ns. monitoimikirkko, huomioiden alueen kulttuurihistoriallinen ja arkkitehtoninen arvo. Kilpailun tulos tulee toimimaan lähtökohtana tarkemmalle suunnittelulle.

Kilpailutehtävänä oli myös ideoida kirkon lähiympäristöä, sen edessä olevaa toria ja Myllykoskentien vartta sekä näiden muodostamaa kokonaisuutta nykyistä merkittävämpänä osana Myllykosken keskustan toimintoja.

Voittajaksi valittiin "Triadi"

Voittajatyö
Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä 125 kilpailuehdotusta. Palkintolautakunta päätti yksimielisesti valita kilpailuehdotuksen "Triadi" [pdf, 14 MB] kilpailun voittajaksi. Työn on laatinut Paul Thynell (ark. yo SAFA) Helsingistä.

Myllykosken kirkossa keskiviikkona 15.6.2016 järjestetyssä tulosten julkistamistilaisuudessa toinen palkinto jaettiin kilpailuehdotukselle "Portico" [pdf, 1 MB] ja kolmas palkinto ehdotukselle "Ykseys" [pdf, 2 MB].

Lisäksi palkintolautakunta jakoi lunastukset kilpailuehdotuksille "Ihop" sekä "Kielo". Kunniamaininnat saivat kilpailuehdotukset "Bless is more", "Haitari", "Kolme muuria" ja "Yhdessä".

"Triadi" ja "Ykseys" olivat myös yleisön mielestä 10 parhaan joukossa. Yleisöarvioinnissa kilpailun verkkosivuilla töitä pisteytti ja kommentoi toukokuun aikana yli 400 henkilöä (ks. pistetaulukko [pdf, 63 KB]).

Yleisarvostelu ja ehdotusten vertailu sekä ehdotuskohtainen arvostelu kaikista kilpailutöistä on luettavissa arviointipöytäkirjasta [pdf, 15 MB].

Palkintolautakunta

Palkintolautakuntaan kuuluivat: Kouvolan seurakuntayhtymän nimeäminä edustajina:
Anjalankosken seurakunnan kirkkoherra Heikki Heinonen, hallintojohtaja Riitta Lonka, kiinteistöpäällikkö Jukka Reijo, kiinteistö- ja hautauspalvelun johtokunnan jäsenet Kari Punkkinen ja Jussi Raukko sekä Kouvolan kaupungin edustajina: lupa-arkkitehti Edla Mäkelä, lupa-arkkitehti Kari Järvenkylä, kaavoitusarkkitehti Kaisa Niilo-Rämä, kaavoituspäällikkö Hannu Tylli ja kaavoitusinsinööri Heikki Kauppi. SAFA:n nimeäminä edustajina toimivat arkkitehti Sarlotta Narjus ja arkkitehti Niko Sirola. Palkintolautakunnan sihteerinä toimi toimistosihteeri Anne Loikala Kouvolan seurakuntayhtymältä.

Kilpailun jälkeen

Kilpailun voittanut työ toimii kilpailun jälkeen käynnistyneen kirkkorakennuksen jatkosuunnittelun pohjana. Suunnittelun edellyttämä asemakaavamuutos on alkanut kaavoitusohjelman mukaisesti syksyllä 2017.

1. Palkinto: Triadi1. Palkinto: Triadi
2. Palkinto: Portico2. Palkinto: Portico
3. Palkinto: Ykseys3. Palkinto: Ykseys
Lunastus: IhopLunastus: Ihop
Lunastus: KieloLunastus: Kielo
Kunniamaininta: Bless is moreKunniamaininta: Bless is more
Kunniamaininta: HaitariKunniamaininta: Haitari
Kunniamaininta: Kolme muuriaKunniamaininta: Kolme muuria
Kunniamaininta: YhdessäKunniamaininta: Yhdessä

Lisätietoja

Kouvolan seurakuntayhtymä
Kiinteistöpäällikkö
Jukka Reijo
puh. 0400 650 981
jukka.reijo(at)evl.fi

Kouvolan kaupunki
Tekninen johtaja
Hannu Tylli
puh. 020 615 8570
hannu.tylli(at)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme