+
-+ Tulosta

Alueen kylät

Enäjärvi, Haapala-Hirvelä, Järvi-Anjala, Kaipiainen, Liikkala-Ruotila, Saaramaa, Savero, Sippola ja Ummeljoki

Enäjärvi

Enäjärvi on vireä kylä Kouvolan itälaidalla. Suuren järvikokonaisuuden vieressä sijaitseva luonnonkaunis maaseutukylä. Vuosittainen rakentaminen näkyy noin 200 asukkaan kylämaisemassa.

Enäjärveltä on hyvä tieyhteys vt. 6 kautta, matka Kouvolan keskustaan kestää noin 25 minuuttia. Kylän tonttiasiamiehenä toimii Esko Sorsa p. 0400 586 115. Enäjärven kylässä on paljon pienyritystoimintaa, tarkempaa tietoa kylän palveluista saat Enäjärven kylän sivuilta.

Haapala-Hirvelä

Haapala sijaitsee Kouvolan kaakkoiskulmassa, täällä on tilaa ja rauhallista luontoa elää ja harrastaa. Lehtevää Summanjoen vartta ja laajoja metsäalueita, Turpaan myllyn miljöötä ja ruutitehtaan historiaa. Linnustostaan kuulu rehevärantainen Haapalanjärvi kutsuu lintubongareita.

Urheilu-, metsästys- ja marttaseurat sekä Hirvelän tanssilava kokoavat alan harrastajia.

Asukkaita noin 250. Maatiloja reilut 20 sekä monia muun alan pienyrityksiä ja käsityöläisiä.

www.sippukylat.fi

Järvi-Anjala

Järvi-Anjala muodostuu Ahvion, Muhniemen, Korvenkylän, Junkkarin, ja Kaukasuon kylistä. Alue sijaitsee kahden puolen Anjala – Elimäki maantietä. Kylien alueella asuu noin 500 asukasta.

Järvi-Anjalan alueella on kaksi kalarikasta järveä, Junkkarinjärvi ja Muhjärvi. Junkkarinvuorelta avautuvat mahtavat näkymät . Alueella on Suomen ehkä suosituin harrastepohjainen kesäteatteri, aktiivisia seuroja ja kylätoimintaa, jotka kokoontuvat Korven koulun ympärillä.

Kaipiainen


Kuntaliitosten myötä kouvolalaiseksi kyläksi muuttunut Kaipiainen sijaitsee 6-tien kupeessa. Matkaa kaupungin keskustaan on vain reilut 20 km. Kaipiaisten historiaan liittyy voimakkaasti rautatiet. Rautatiet antaa oman leimansa kylälle vielä nykyäänkin, vaikka junat eivät enää aikoihin ole pysähtyneet maan ainoalle saariasemalle.

Työpaikkoja kylälle tuovat VR:n kiskohitsaamo, Raision rehutehdas sekä kemiantehtaat CH-Polymers Oy ja Chemigate Oy. Tontteja Kaipiaisissa riittää niin teollisuuden, kuin maaseudun rauhaan kaipaavien asukkaidenkin tarpeisiin. Kylällä toimii kauppa, jonka yhteydessä asiamiesposti. Kaipiaisten koulu on pieni ja viihtyisä. Vuoden 2011 aikana koulu saa laajennuksen myötä uudet liikunta- ja teknisen työn tilat.

Ida Elomaan kyläläisille perinnöksi jättämässä Elomaan talossa toimii seurakunnan päiväkerho sekä diakoniatyön vanhuksille suunnattu "Idan-kyökki." Seurakunnan ylläpitämässä talossa pidetään Jumalanpalvelus kerran kuukaudessa sekä erilaisia harrastuspiirejä viikoittain.

Kirstinkallio-Viiala

Kirstinkallio-Viiala sijaitsee Myllykosken taajaman kupeessa kivenheiton päässä vilkkaasta Kouvola-Kotka -tiestä. Kylässä on hyvä yhteishenki ja oma rauha "Lintukoto".

Kylätalossa on tarjolla monenlaista harrastustoimintaa kaikenikäisille mm. kutomo, taidelasipaja ja pimiö. Talon tiloja käytetään aktiivisesti eri yhdistysten ja järjestöjen kokouksiin. Talvisin hiihtoladut ja kesäisin kävelyreitit vetävät kylätalon läheisyyteen runsaasti kuntoilijoita nauttimaan luonnon kauneudesta.

Liikkala-Ruotila

Liikkala-Ruotilassa on vankka historia. Juuret ulottuvat kivikauteen asti. Ruotsi-Suomen historiasta kertoo Liikkalan nootti. Venäjän vallan aikana rakennettiin Liikkalan vallit ja kasarmit.

Elämme maaseudun rauhassa. Alueen kaupunkikeskuksiin Haminaan, Kotkaan ja Kouvolaan ajaa puolessa tunnissa. Inkeroisten ja Myllykosken tehtaat sekä Haminan satama tarjoavat kylien moneen perheeseen leivän. Meillä on peltoja, metsiä, suota. On Savijärvi, Summajoki, Sippolanjoki. Kotojärvi koukuttaa lintubongareita. Löytyy marjametsiä ja soita kulkea. Metsästysyhdistykset ja kalastusseurat houkuttelevat luontoon. On marttaseuraa ja urheiluseuraa. Hevosharrastajilla on tilaa, on ratsastuskoulua ja ravitallia. Liikkalan VPK tarjoaa paitsi hyvän harrastuksen, myös turvan. Onhan oma palokunta lähellä.

Kyläyhdistys yhdistää kummankin kylän voimavarat kylien parhaaksi. Se kokoaa väkeä yhteisille retkille, virkistymään arjen aherruksen vastapainoksi, milloin teatteriin, milloin hyvän ruuan pariin.

Liikkalan-Ruotilan kyläyhdistys ry

Saaramaa

Saaramaan alueeseen kuuluu Saaramaa – Saares – Kelkka. Alueella asuu vakituisesti noin sata henkeä. Saaramaalla on noin kaksikymmentä järveä tai lampea sekä noin sata vapaa-ajan asuntoa.

Saaramaalla on ollut asutusta ainakin jo 1400-luvulla. Uusien rautakuona löydösten perusteella asutusta on voinut olla Saaramaalla jo paljon aiemminkin.
Saaramaalla harjoitetaan maa-ja metsätaloutta, osa asukkaista käy muualla töissä. Kylässä on monipuolista harrastustoimintaa: kyläyhdistys, jolla on kerhotalo "vanhakoulu " , puunjalostuslaitos "pärehöylä " , kolme metsästysseuraa, VPK, urheiluseura Jalas "Sippolan kunnon alaosasto", Martat, Maamiesseura, osakaskunta yhteisiä vesialueita hoitamassa.

Saaramaan kyläyhdistys ry

Savero

Savero on noin 200 asukkaan pieni, mutta virkeä maalaiskylä Utin ja Sippolan taajamien puolivälissä. Parinkymmenen kilometrin matka Kouvolan keskustaan sujuu alle puolessa tunnissa asfaltoituja teitä myöten. Lähimpien kauppa-, posti-, huoltamo- sekä ravintolapalvelujen äärelle pääsee autolla varttitunnissa.

Kylässä toimii useita aktiivisia yhdistyksiä jotka tarjoavat erilaisia harrastemahdollisuuksia ja aktiviteetteja mm. nuorisoseura, urheiluseura Saveron Viritys, Metsästysseura sekä Marttaseura.

Maisemaa leimaavat perinteiset maatilat ja metsäalueet, jotka tarjoavat moninaisen marja- ja sienisadon kesän ja syksyn taitteessa.

Savero

Sippola

Suomen suurin puukartano Sippolan hovi ja punatiilinen kirkko ovat hallinneet pienten järvien ympäröimää kylämaisemaa niin 1800-luvulla von Daehnien suvun aikaan kuin vielä 2000-luvullakin.

Harrastusmahdollisuuksia on jokaiseen makuun: luonnonystäville monia järviä ympäröivät metsästys- ja suunnistusmaat, Sippolan Arboretum ja aarnipolku, urheilukenttä ja uimarannat sekä avantouintipaikka. Kulttuurinälkäisille on tarjolla muun muassa Vonteenin Valssi ja ympäristötaidetapahtuma Ars Sippola.

Vireän kyläkeskuksen palveluita ovat esimerkiksi koulu, päiväkoti, kauppa, apteekki ja kahvila, sekä lukuisat muut eri alojen pienyritykset. Kesän tapaus on kylätori ja jokaviikkoinen kesätori.

Sippolan hovin ja kirkon lisäksi kylän nähtävyyksiä ovat von Daehnin hautakappeli, juustopata, Sippolan kotiseutumuseo ja keväällä 2010 ennallistettu Sippulähde. Ympäristöteos Minnemennä levittäytyy kylän epävirallisille kulkureiteille.

www.sippukylat.fi

www.sippola.fi

www.vonteeninvalssi.com
www.arssippola.fi

Ummeljoki

Ummeljoki on kylä Kymijoen länsi- eli Ruotsin puoleisella rannalla. Ummeljoki koostuu jokivarren taajamasta ja laajasta maaseudusta, joka rajoittuu Elimäkeen ja etelässä Anjalaan. Toimeentulo on tullut aiemmin maataloudesta ja teollisuudesta. Nykyisin kylään on syntynyt kiitettävästi erilaista yritystoimintaa.

Lähimmät kauppapalvelut ovat suhteellisen lähellä Myllykoskella ja Anjalassa. Aktiivisen yhdistystoiminnan hedelmänä on Työväentalo ja Sörkän lava Ummeljoen Yrjölänmäellä koulun läheisyydessä. Talo on kulttuuri- ja rakennusperinnesuojeluskohde. Toinen hieno yhdistys on 1981 perustettu Anjalankosken Mäkiseura ry, jonka toiminta keskittyy Rajakalliolle Ummeljoen Takamaalle. Rajakallio on kaupungin omistama ulkoilualue, joka hoidetaan talkoilla mäkiseuran jäsenien toimesta seuran puheenjohtaja Arsi Sjögrenin johdolla.

Ummeljoella toimii runsaasti erilaisia upeita seuroja ja järjestöjä. Niiden toimintaa koordinoimaan ja tiedotusta helpottamaan perustettiin vuonna 2010 Ummeljoen kyläyhdistys se pyrkii kaikkinaiseen kylän edunvalvontaan. Ummeljoki on hyvä paikka asua, elää ja harrastaa - uskomme, että niin myös tulevaisuudessa. Kaupungin palveluina alueella on päiväkoti ja Ummeljoen koulu.

www.ummeljoki.com

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme