+
-+ Tulosta

Kirkonkylän lisäksi Jaalasta löytyvät mukavat kylät: Huhdasjärvi, Kimola, Paljakka-Pökälä, Siikava, Uimila ja Verla.

Jaala tänään -lehdestä löydät kyläesittelyt ja Jaalan yritysluettelon.

Huhdasjärvi

Huhdasjärven ja Vesalan kylän alue on kumpuilevaa metsien, järvien ja lampien tilkkutäkkiä. Yhtenäisen viljelyaukean puuttuminen kätkee kylän talot ja asumukset kulkijain katseilta luonnon lempeään syleilyyn. Huhdasjärvellä toimii yhdistyksiä ja seuroja, muun muassa Huhdasjärven Kylätoimikunta, Hartolan Pienviljelijäyhdistys, Maa- ja Kotitalousseura sekä Järven Lukko. Yli sata vuotta vanha koulurakennus toimii Kylätalona ja siellä järjestää erilaista toimintaa yleishyödyllinen Kyläosuuskunta. Lähin baari ja kyläkauppa toimivat naapurikylä Hartolassa, joka kuuluu myös Huhdasjärven alueeseen. Muut palvelut löytyvät Jaalan kirkonkylästä noin 15 km päästä.

Huhdasjärven kyläosuuskunta

Kimola

Kimola on kauneudestaan ja kanavastaan kuulu toimen kylä entisen Jaalan koilliskulmassa. Kylä levittäytyy kanavan tai pikemminkin Kimolanlahden "kahlen pualen". Kimola on luokiteltu "maakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi" ja kalliomaisema on suojeltu. Vuoret ovat kanavan ohella maiseman tunnusmerkki. Jyhkeät kallioiset mäet tai metsäiset seinämät kehystävät maisemaa kaikkialla.

Kylässä on mahtava yhteishenki ja yritystoimintakin on vilkasta. Kimolan kyläyhdistys toimii vireästi pyrkien kehittämään kylästä entistä viihtyisämmän.

Kimolan kyläyhdistys

Paljakka-Pökölä

Paljakka ja Pökölä ovat Kouvolan pohjoisimmat kylät. Kaunis luonto, puhtaat vesistöt ja luonnon rauha tekevät kylistä miellyttävän paikan asua ja elää. Tontteja ja rakennusmaata on yllin kyllin. Kylän koulutila toimii harraste- ja seuratoimintatilana. Kalastus, metsästys ja veneily sekä luonnossa liikkuminen ovat suosittuja ajanvietteitä. Puhumattakaan aktiivisesta kylätoiminnasta, johon kaikki ovat tervetulleita mukaan. Paljakka-Pökölän kyläyhdistys ry. toteuttaa unelmaa wanhan ajan toisistaan välittävästä ja lämminhenkisestä kyläyhteisöstä tapahtumineen.

Siikava

Siikavan kylä sijaitsee n. 6 kilometriä Jaalan kirkonkylältä Mäntyharjun suuntaan. Vakituisia asukkaita on n. 150 henkilöä ja kesäasukkaita n. 350 henkilöä. Puhdasvetisten järvien pirstaloima asuinalue Salpausselän harjumaisemien itäisessä osassa.

Siikavassa toimii kyläyhdistys, joka järjestää erilaisia tapahtumia ja toimintaa. Urheiluseura Siikavan Sampo on rakentunut talkoilla 2 kilometriä pitkän valaistus ladun/ kuntopolun, jonka lähtöpisteenä on Siikavan koulu. Sampo järjestää urheilukilpailuja, keväisin kylälounaan ja muuta toimintaa.

Siikavan kyläyhdistys ry

Uimila

Uimilan kylä sijaitsee helppojen kulkuyhteyksien, kantatie 46:n varrella. Matkaa Kouvolan keskustasta on 46 km, Jaalan kirkonkylästä 16 km ja Heinolasta 26 km. Kylää ympäröi neljä kirkasvetistä ja puhdasta järveä. Kylästä käytetään lempinimiä "Muumilaakso" ja "Onnenmaa". Kylässä asuu yhä monen sukupolven kanta-asukkaita. Väliluku on n. 70 ja se moninkertaistuu kesäasukkaiden myötä, mikä on suuri rikkaus kylälle.

Kylällä on hyvä yhteishenki ja asukkaat mainitaan sisukkaiksi ja kehityshenkisiksi. Metsästys- ja marjamaastot sekä talvisin hiihto- ja kelkkareitit tarjoavat asukkaille virikkeitä. kylässä on uima- ja veneranta sekä vesiyhteys kauemmaksikin. Uimilassa on aktiivinen kyläyhdistys, joka järjestää erilaisia tapahtumia. Kylä ei uinu vaan on kehityskelpoinen ja lujaluontoinen pikkukylä, jossa on rauhallista ja turvallista asua.

Uimilan kyläyhdistys ry

Verla

Verlan seutu Pohjois-Kouvolassa muodostuu viidestä kylästä; Nisuksesta, Palojärvestä, Pahasaaresta, Pöyrylästä ja Verlasta. Seudulla asukkaita on noin 200, itse kylässä vakituisia asukkaita on noin 50. Kesäisin kesäasukkaat ja vierailijat moninkertaistavat lukumäärän. Kylässä sijaitsee mailmanperintökohde Verlan tehdasmuseo, jossa käy kesäisin yli 20 000 vierailijaa. Verlan halkaisee esihistorillisestikin ihmisten tuntema vesireitti, jonka reunalta pystystä kalliosta voi erottaa kalliomaalauksen. Kesäisin Verlassa palvelee kauppa, ravintola palvelee ympäri vuoden. Matkaa Jaalan kirkonkylään on 12 km, Valkealaan ja Kuusankoskelle 20 km ja Kouvolaan 30 km.

Verlan ruukkikylä


Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme