+
-+ Tulosta

Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeus on vaihtoehto vuokraamiselle ja omistamiselle. Maksamalla asumisoikeusmaksuna 15 % (valtion lainoittamat kohteet) asunnon hankintahinnasta ja sen jälkeen kuukausittain kohtuullista käyttövastiketta saa oikeuden hallita asuntoa omistusasunnon tapaan.

Asumisoikeusasunnon saanti ei ole riippuvainen tuloista. Edellytyksenä on täysi-ikäisyys ja valtion lainoittamissa kohteissa se, ettei hakija omista kohtuullisen asumistarpeen tyydyttävää asuntoa paikkakunnalla eikä hänellä ole varoja sellaisen hankkimiseen. Velkainen omistusasunto ei ole este asumisoikeusasunnon saamiselle. Yli 55-vuotiaiden varallisuus ei vaikuta asumisoikeuden saantiin.

Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omaksi. Asumisoikeudesta luovutaan ilmoittamalla siitä talonomistajalle. Mikäli uutta asumisoikeuden haltijaa ei löydy, on talon omistaja velvollinen lunastamaan asumisoikeuden kolmen kuukauden kuluessa luopumisilmoituksesta.

Asunnosta luovuttaessa asumisoikeusmaksu palautetaan rakennuskustannusindeksin muutoksella korotettuna. Luovutushintaan lasketaan mukaan myös haltijoiden huoneistoon tekemien tai hallinta-aikanaan rahoittamien kohtuullisten parannusten arvo luovutushetkellä. Tätä arvoa määrättäessä on otettava huomioon parannustöistä aiheutuneet kustannukset, töiden ajankohta, niiden jäljellä oleva hyöty ja muut seikat.

Mikäli kohteeseen ei aikaisemmin tehdä uutta asumisoikeussopimusta, myös vastuu käyttövastikkeesta säilyy kolme kuukautta luopumisilmoituksesta.

Kouvolassa on useita valtion lainoittamia asumisoikeustaloja, joita välittävät mm. Kiinteistömaailma ja ES-Laatuasunnot Oy. Pienimmät ovat 1h+tk+s:n ja suurimmat 5h+k+s:n käsittäviä huoneistoja. Hakemus asumisoikeusasunnoista jätetään kuntaan (Kouvolan kaupunki).

Hakemusten palautus ja lisätietoja:

Marita Palmu
Asuntosihteeri
marita.palmukouvola.fi
Tekniikka- ja ympäristötalo, E-ovi, 3. kerros, huone 309
Tekniikka- ja ympäristötalo

Valtakatu 33
PL 32
45701
Kuusankoski

Yhteystiedot

Marita Palmu
Asuntosihteeri
020 615 4509
Tekniikka- ja ympäristötalo, E-ovi, 3. kerros, huone 309
Tekniikka- ja ympäristötalo

020 615 11
Valtakatu 33
PL 32
45701
Kuusankoski

Liitetiedostot

Hakulomake [pdf, 20 KB] Asumisoikeustalot ja hakuohje [pdf, 76 KB]

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme