Ratamon sairaalan viereen syksyllä 2023 valmistuva Ratamon terveysmetsä toimii valmistuttuaan esteettömänä ja elvyttävänä metsäympäristönä niin kaupungin asukkaille, Ratamon työntekijöille kuin asiakkaillekin. Alue on Kouvolan keskustan läheisyydessä, joten edellytyksiä on monenlaiselle virkistyskäytölle.

Ratamo terveysmetsä

Terveysmetsällä tarkoitetaan luonto- tai viherympäristöä, jolla on erityisen paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Sinne suunniteltujen rakenteiden on tarkoitus tehostaa metsän itsensä antamaa hyvinvointivaikutusta. Ratamon terveysmetsän suunnittelu sai alkunsa v. 2020 Tapio Oy:n Kansanterveyttä metsästä –hankkeesta, jossa Kouvola oli mukana. Kouvolan kaupungin hyvinvointipalvelut, tekniikka- ja ympäristöpalvelut sekä kulttuuripalvelut lähtivät yhteisenä hankkeena suunnittelemaan Ratamon viereiselle metsäalueelle terveysmetsää.

Maisema-arkkitehti Emilia Hiltunen laati diplomityönään Kouvolan kaupungille yleissuunnitelman terveysmetsän toteuttamiseksi Kotiharjuun Ratamokeskuksen länsipuolelle. Suunnitelmassa yhdistyvät kulttuuri, luonto ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Ratamon terveysmetsä pitää sisällään tunnelmaltaan ja kasvillisuudeltaan erityyppisiä alueita, joiden läpi vajaan kilometrin mittainen pääreitti kulkee. Reitin varrelle sijoitetaan sekä pysyvää että väliaikaista taidetta sekä levähdys- ja hiljentymispaikkoja. Metsän uumenin rakennetaan ”keidas”, joka tarjoaa paikan mietiskelylle ja metsäluonnosta nauttimiselle. Kaikki rakentaminen tapahtuu luontoa kunnioittaen ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Rakentamisesta on vastannut tekniikka- ja ympäristöpalvelut.

Syksyllä valmistuvan Valon tunne-teoksen tekijöitä ovat taiteilijat Elin & Keino: Heini Nieminen ja Sandra Nyberg.

Edukon ja Xamkin opiskelijat ovat rakentaneet penkkejä, pöytäryhmän, hyönteishotelleja ja linnunpönttöjä. Suunnittelutyöryhmä: (Biotuotemuotoilu) Sanni Rautiainen, Anni Setälä, Jussi Ruotsalainen, Alexander Klimov, Ilona Ikonen, Kalle Piironen, Eveliina Johansson, Elsa Pakkanen, Joni Fagerlund, (Sisutusarkkitehtuuri ja Kalustesuunnittelu) Santtu Nikander.
Tekijät: Sanni Rautiainen, Anni Setälä, Jussi Ruotsalainen, Alexander Klimov ja Ilona Ikonen
Ohjaaja/opettaja/tekijä: Tommi Rintamäki

Terveysmetsä taideteoksineen, penkkeineen ja hyönteishotelleineen valmistuu syyskuussa 2023. Metsän omatoimisen käytön lisäksi siellä on jatkossa tarkoitus järjestää erilaisia luontoon tutustumisia. Niitä voivat olla esimerkiksi kulttuuripolku/Mielipolku terveysmetsässä (kokemuksia eri aisteille), luontovaikutusten hyödyntäminen vaikkapa metsäjoogan avulla ja eri ikäryhmien kanssa yhdessä toteutettavat metsätaideteokset. Yhteistyötä tehdään mm. kaupungin, Ratamo-sairaalan, järjestöjen, oppilaitosten ja aluetoimikuntien kanssa.

Ratamon terveysmetsässä järjestetään avajaiset kaikille kaupunkilaisille syksyllä, tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Ratamon terveysmetsän yleissuunnitelma 10.6.2021

Päivitetty 22.9.2023

Sivun alkuun