Tälle sivulle on kerätty tietoa koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta eri kielillä sekä kotoutumista tukevien palveluiden toiminnasta poikkeustilanteessa. Koronavirusepidemia vaikuttaa kaupungissa kaikkiin kotoutumisen tuen palveluihin.

Kouvolassa Kymsote vastaa yhdessä Kouvolan kaupungin kanssa koronaepidemiaan liittyvästä viestinnästä. Korona-tiedotus löytyy kaupungin verkkosivuilta tästä linkistä.

Monikulttuurikeskus Saagan keräämä kooste erikielisestä materiaalista korona-aiheeseen liittyen.

Ajankohtaista

Ravintolat sulkeutuvat koko maassa perjantaina puolen yön aikaan koronavirusepidemian vuoksi

Työ- ja elinkeinoministeriö 3.4.2020 12.35
Tiedote

Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet on suljettava koko maassa perjantaina 3.4. klo 24. Lauantaista 4.4.2020 lähtien ravintolat ovat kiinni asiakkailta 31.5. asti. Sulkeminen on välttämätöntä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Sulkeminen ei koske take away -myyntiä. Ravitsemisliikkeiden tulee kuitenkin huolehtia yleisten suositusten mukaisesti siitä, että ulosmyynti järjestetään niin, että tartunnanvaaraa aiheuttavia kontakteja ei ruokaa noudettaessa pääsisi syntymään.

Sulkeminen ei koske henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki yleisölle. Sairaaloiden, päiväkotien ja teollisuuslaitosten ruokalat voivat pysyä auki.

Yrittäjille on tarjolla tukea.

Toimintaohjeet yrityksille koronavirusepidemiassa
Tietoa ravintoloiden sulkemisesta eri kielillä
Yrittäjien tuki koronavirustilanteessa
Usein kysyttyjä kysymyksiä ravintoloiden sulkemisesta Arabia: تُغلق المطاعم في كافة أنحاء البلاد في منتصف الليل بسبب فيروس كورنا
Hindi: कोरोनोवायरस महामारी क े कारण शुक्रवार आधी रात को फिनलैंड म ें हर जगह रेस्तराां बांद करने क े फलए
Inarinsaame: Raavâdviäsuid steŋgejeh oles enâmist vástuppeeivi koskâiijâ ääigi koronavirusepidemia tiet
Kiina: 因新冠疫情,星期五午夜开始全国饭店关门
Koltansaame: Poorrâmpääiʹǩ käʹtte uuseez pirr Lääʹddjânnam piâtnâc kõskkiinn poodd koronavirusepidemia diõtt
Persia/farsi: رستوران ھا در سراسر کشور از نیمھ شب جمعھ بھ دلیل شیوع بیماری ھمھ گیر كرونا بستھ مى شوند
Pohjoissaame: Restauráŋŋat mannet gitta oppa riikkas bearjadaga gaskaija áigge koronavirusepidemiija dihte
Ranska: Les restaurants vont fermer à minuit dans tout le pays en raison de l’épidémie liée au coronavirus
Sorani: خواردنخانهکان له سهرانس ه ری و ڵت داد هخ رێن ل ه شه وی هه ن بههۆی پ هتای ک ۆ ر ۆنا
Thai: ร้านอาหารจะปิดให้บริการท่วั ประเทศในวันศุกร์เวลาเทยี่ งคืนเนอื่ งจากการแพร่ระบาดของไวรัสโค โรน่า
Turkki: Restoranlar bütün Finlandiya’da Koronavirüs yüzünden Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece kapatılacaktır
Venäjä: Рестораны будут закрыты в полночь пятницы на территории всей Финляндии в связи с коронавирусной эпидемией
Vietnam: Các nhà hàng sẽ đóng cửa trên toàn quốc vào hôm thứ Sáu lúc nửa đêm vì dịch cúm Corona
Viro: Restoranid pannakse kinni kogu riigis reedel südaööl koroonaviirusepideemia tõttu

Palvelut Kouvolassa poikkeustilanteessa

Kymsote, terveydenhoito:

Maahanmuuttajien terveydenhoitaja pääasiallisesti muissa tehtävissä. Puhelimitse tavoitettavissa satunnaisesti. Yhteistyökumppanien tavoitettavissa sähköpostitse. Maahanmuuttajien maahantulotarkastuksien ohjelmointi THL:n ohjeistuksen mukaan. Tästä linkistä löytyy kootusti, miten Kymsote palvelee: https://korona.kymsote.fi

Tietoa auki olevista terveysasemista: https://www.kymsote.fi/fi/kymsoten-terveysasematoimintaan-muutoksia-20-3-2020-alkaen

Pohjois-Kymen sairaalan sisäänkäyntien muutokset: https://www.kymsote.fi/fi/pohjois-kymen-sairaalan-sisaankaynteihin-muutoksia

Kymsote, maahanmuuttopalvelut ja aikuissosiaalityö:

Maahanmuuttopalvelut sekä aikuissosiaalityö palvelevat asiakkaita normaalisti. Tapaamiset järjestetään mahdollisuuksien mukaan puhelimitse sekä tulkkaukset puhelintulkkauksena.

Maahanmuuttokoordinaattori, konsernipalvelut

Maahanmuuttokoordinaattori työskentelee etätöissä. Hän on tavoitettavissa sähköpostitse, puhelimitse ja etäneuvottelun kautta (TEAMS, Skype). Yhteystiedot: Tuija Väyrynen, maahanmuuttokoordinaattori, p. 020 615 8530, tuija.vayrynen(at)kouvola.fi

Kaakkois-Suomen TE-toimisto

Haluamme huolehtia asiakkaidemme ja asiantuntijoidemme turvallisuudesta ja siksi asiantuntijamme palvelevat pääsääntöisesti etätöissä sähköisten välineiden avulla.

Parhaiten ja nopeimmin saat hoidettua asiasi käyttämällä sähköistä Oma Asiointi –palvelua. Voit myös asioida puhelimitse. Ruuhkautumisen minimoimiseksi, soitathan puhelinpalveluun kuitenkin vain kiireellisissä tilanteissa.  

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuuksia sähköiseen tai puhelinasiointiin, saat TE-toimistoista  lomakkeita myös tulosteina. Tulosteet löydät etuoven luota ja voit pudottaa täytetyt lomakkeet asiointipostilaatikkoon. 

TE-toimistoa Kouvolassa ei suljeta täysin. Fyysistä asiointia rajoitetaan kuitenkin vallitsevan tilanteen vuoksi siten, että toimipisteen aulatilassa voi olla kerrallaan maksimissaan kymmenen henkilöä.   

Flunssaoireisia ja viimeisen kahden viikon aikana ulkomailta saapuneita asiakkaita ohjeistetaan olemaan tulematta aulatilaan ja sen sijaan soittamaan puhelinpalveluun.  

KELA

Kelan asiakaspalveluyksikkö avaa poikkeustilanteesta johtuen venäjän-, arabian- ja somalinkieliset puhelinlinjat 3.4.2020. Kielilinjat ovat avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 9-12. Kielilinjat ovat avoinna vain poikkeustilanteen ajan ja niiden sulkeutumisesta tiedotetaan erikseen.  

Pyydämme, että mikäli asiakas pystyy hoitamaan asiansa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, ohjaatte heidät edelleen muihin palvelunumeroihin. Mikäli asiakas osaa hoitaa asiansa verkossa, pyydämme ohjaamaan heidät verkkoasiointiin. Näin pyrimme varmistamaan, että kielilinjalta saavat palvelua he, joilla ei ole mahdollisuutta hoitaa asiaansa muulla tavoin.  

Puhelinnumerot ovat:

* Arabia 020 6344 902

* Somali 020 6344 905

* Venäjä 020 6344 901

Nuorisopalvelut, Ohjaamo

Nuoriso-ohjaajat työskentelevät osittain etänä, osittain eri työpisteissä. Olemme tavoitettavissa puhelimitse ja sosiaalisen median eri kanavilla, esim Discord, Instagram, Facebook, Sbapchat ja TikTok.  

NuortenTalot, NuortenPaikan kahvila ja Ohjaamo on suljettu (Kesätyöseteleitä voi noutaa Ohjaamosta 1.4. ja 8.4.2020 klo 12.00 – 15.00 välisenä aikana).https://www.nuortenkouvola.fi/

Monikulttuurikeskus Saaga

Saaga on suljettu. Kaikki työntekijät työskentelevät etänä.

Infopiste: puhelinpalveluna ma-pe kello 10:00 – 15:00 numerossa 045 150 2959. Numeroon voi soittaa, lähettää viestejä, myös WhatsApp-videopuhelut yms. onnistuu. Videoyhteyden avulla on helpompaa neuvoa esim. postien tulkitsemisessa. Numeroon voi myös soittaa ilman erityistä asiaa, jos kaipaa juttuseuraa ja ahdistaa olla yksin.

Sähköpostilla voi myös olla yhteydessä: saaga.tiedotus@gmail.com 

Facebookissa jaamme tietoa ja linkkejä erikielisiin infoihin koronaviruksesta. Jaamme myös linkkejä ja ohjeita esim. Kelan hakemusten täyttämiseen, lääkäriaikojen varaamiseen yms. sekä ideoita ja vinkkejä kotona tekemiseen. Facebookin kautta voi myös lähettää kysymyksiä ja viestejä messengerissä.

Discordissa ryhmätoimintaa virtuaalisena; ryhmäkeskustelut suomeksi ja englanniksi, ryhmäpuheluita, kuvia, videoita, yhteistä tekemistä etäyhteyksin. Ohjeet liittymiseen löytyvät Facebookista, neuvoja saa myös puhelimitse jos tarvitsee.

Parik-säätiö

Parikin asiakaspalvelunumero on avattu! p. 050 470 9922

Avoinna toistaiseksi ma – to klo 10 – 12 ja 13 – 15, pe klo 10 – 12

Hei sinä Parik-säätiön asiakas! Pyöriikö mielessäsi jonkin kysymys liittyen poikkeustilanteeseen, tai haluatko jutella jostain, eikä sinulla ole ketään, kenen puoleen kääntyä?

Soita asiakaspalveluumme ja mietitään yhdessä, mistä saisit parhaiten tietoa juuri sinun tilanteeseesi liittyen. Jos numero on varattu, soita rohkeasti uudestaan. Voit myös laittaa tekstiviestin.

Kirjasto

Kaikki Kouvolan kirjastot on suljettu 13.5. asti. Omatoimikirjastot eivät ole käytettävissä. Kirjastoautot eivät liikennöi. 

Kirjaston lainojen eräpäivät siirretään kesäkuun alkuun kirjaston toimesta. Tämä ei vaadi toimia asiakkailta. 

Pääkirjaston, Kuusankosken ja Myllykosken kirjastojen asiakaspalvelujen puhelimiin vastataan ma-pe klo 10-14. 

• Pääkirjasto p. 020 615 5232 

• Kuusankoski p. 020 615 4046 

• Myllykoski p. 020 615 4745 

Palautusluukut on suljettu ja ne avautuvat sitä mukaa kuin kirjastot saadaan taas auki.

Kirjastojen e-aineistot ovat normaalisti käytettävissä verkossa: kyyti.finna.fi.

Jos sinulta puuttuu kirjastokortti ja haluaisi käyttää kirjaston e-aineistoja kirjastojen sulkuaikana, voidaan kirjastossa tehdä sinulle tilapäinen käyttäjätunnus. Tilapäiset tunnukset ovat voimassa vain kirjastojen sulkuaikana eikä niillä voi lainata aineistoja kirjastoista. Tunnukset on tarkoitettu Kymenlaaksossa asuville henkilöille.
E-asiakastunnukset myönnetään puhelimitse. Ota yhteyttä kirjastosi asiakaspalvelun puhelimeen ma-pe klo 10-14. Pääkirjasto 020 615 5232, tai Kuusankoski 020 615 4046 tai Myllykoski 020 615 4745.

MLL, Kaakkois-Suomen piiri

Auttava ja neuvova puhelin kaikille lapsiperheille. Vanhempi, haluatko jutella? Meidät tavoitat arkisin klo 13 – 15. Kymenlaakso: Satu, p. 050 513 9553; Saara p. 050 523 3984

Kaakon äipät ja iskät Facebook-ryhmä kaikille lapsiperheille: https://www.facebook.com/groups/639203350197972/

Tarkista uusimmat muutokset toiminnassa sivuilta: https://kaakkois-suomenpiiri.mll.fi/

Kakspy ry

Huolipuhelimessa ovat keskustelemassa Kakspy:n mielenterveystyön ammattilaiset. Huolipuhelimeen voi soittaa missä tahansa mieltä askarruttavassa asiassa tai kysymyksessä. Huolipuhelin puh. 05 4600 6000 alkaen ma 30.3. ma-pe klo 09-15. Asiointikielenä pääasiassa suomen kieli, mutta osa vastaajista osaa myös keskustella englanniksi.

Kouvolan iltalukio

Kaikki aikuisten perusopetuksen ryhmät opiskelevat etänä. Yhteydenpito Whatsappin kautta. Kevätlukukaudella ei enää aloiteta uusia ryhmiä.

Kotoutumiskoulutukset, Aikuiskoulutuskeskus Taitaja

Uusia palveluita ei aloiteta ajalla 16.3. – 30.4.2020. Jo alkaneet koulutukset jatkuvat etäopetuksena. Jos etäopiskelu ei sovi koulutukseen tai opiskelijalle, palvelu tulee keskeyttää. Tilannetta seurataan päivittäin. Lisätietoja Kaakkois-Suomen ELY-keskus, johtava asiantuntija Juha-Pekka Kallioniemi, juha-pekka.kallioniemi(at)ely-keskus.fi

KSAO

KSAO:n S2-Valma aloitus siirtyy elokuulle. Haku TE-toimiston kautta.

KSAOn tekniikan alojen S2-koulutusten hakua on jatkettu huhtikuun loppuun asti. Haku KSAOn sivujen avoimien koulutusten kautta, aloitus ajankohta tarkentuu valtiohallinnon ohjeiden mukaan, kuitenkin mahdollisimman pian.

Kymenlaakson opisto

Kymenlaakson Opistolla on Kouvolassa menossa etäopetuksena kaksi maahanmuuttajille suunnattua suomen kielen ryhmää: toinen on luku- ja kirjoitustaidon ryhmä, jossa on kaiken ikäisiä luku- ja kirjoitustaidottomia ( 14 oppilasta) ja toinen ryhmä on tarkoitettu aikuisille, jotka ovat menossa työelämään tai ammatilliseen koulutukseen ja tarvitsevat siellä nykyistä parempaa suomen kielen taitoa. Ryhmässä on nyt opiskelijoita 11.  Ne alkoivat  7.1.2020 ja kestävät 29.5.2020 asti. Syyslukukaudella 2020 on alkamassa kaksi samansisältöistä ryhmää 13.7. alkaen ja kestäen 18.12.asti.

Kouvolan kansalaisopisto

Kevään 2020 opetus on keskeytetty ja tilat on suljettu. Kansalaisopistolla ei ole mahdollisuutta järjestää maahanmuuttajataustaisille palveluita tällä hetkellä.

Päivitetty 17.7.2020