Koronaviruksen vaikutukset joukkoliikenteeseen

Kuvassa bussi liikenteessä.

Koulupäivävuoroja ei ajeta toistaiseksi maanantaista 23.3. alkaen. Muut bussivuorot liikennöivät normaalisti. Palvelulinjat ja asiointitaksit liikennöivät pääosin normaalisti.

Tämä on päivittyvä tiedote, johon kootaan joukkoliikenteen ajankohtaisia asioita koronatilanteeseen liittyen. Päivitetty 20.3.2020 klo 14.30.

Koronavirusepidemian hillitseminen ja hallituksen 16.3. antamat linjaukset vaikuttavat joukkoliikenteen toimintaan. Joukkoliikenteen palvelu pyritään turvaamaan myös tässä poikkeustilanteessa mahdollisimman hyvin, mutta väliaikaisia lakkautuksia joudutaan tekemään. Poikkeustilanne jatkuu vähintään 13.4. saakka. On mahdollista, että poikkeusjärjestelyjä joudutaan jatkamaan myös pidempään.


Liikennöinnin poikkeusjärjestelyt (päivitetty 20.3. klo 13:45)

Muutokset joukkoliikennevuoroissa: Koulupäivävuorojen (linjat linjanumerosta 20 ylöspäin tai koulp.-merkinnällä aikatauluihin merkityt vuorot) liikennöinti lakkautetaan maanantaista 23.3. alkaen toistaiseksi. Reittiopas päivittyy viikonlopun aikana.

M-P, la- ja su-vuorot ajetaan normaalisti.

Seuraavat linjat ja vuorot jäävät liikennöimättä:

 • Kuusankosken koulupäivälinjat 20, 21 ja 22
 • Jaalan koulupäivälinjat 90 ja 91
 • Anjalan, Inkeroisten ja Myllykosken koulupäivälinjat 31, 32, 33, 34, 35 ja 36
 • Elimäen ja Korian koulupäivälinjat 43, 44, 45, 46, 47, 48 ja 401
 • Valkealan koulupäivälinjat 52, 53, 54, 55, 57 ja 59
 • Sippolan ja Saaramaan koulupäivälinjat 60 ja 61
 • Linjan 4 lähdöt Matkakeskukselta klo 7:35 ja 15:55
 • Linjan 4 lähdöt Elimäeltä klo 6:55 ja 8:20
 • Linjan 5 lähdöt Matkakeskukselta klo 6:30, 15:30, 16:10 ja 17:30
 • Linjan 5 lähdöt Valkealasta klo 8:10, 8:30, 13:50, 16:00 ja 17:10, Tuohikotista klo 7:15 ja Vekaranjärveltä klo 13:20
 • Linjan 8 lähdöt klo 8:25 Utin koululta Sippolaan ja klo 9:00 Sippolasta Utin kautta Matkakeskukselle

Koulupäivävuorojen lakkautus perustuu koulujen ja oppilaitosten etäopetukseen 18.3.-13.4. Koulupäivävuorojen lakkautus voi jatkua myös 13.4. jälkeen, mikäli koulut eivät vielä 14.4. palaa lähiopetukseen. Koulupäivävuoroja palautetaan liikenteeseen, mikäli koulujen ja oppilaitosten tilanne muuttuu.

Huomioithan, että liikennöintikalustossa voi olla muutoksia matkustajamäärien vähennettyä, joten olethan pysäkillä tarkkana. Linjat 1, 3 ja 10-14 ajetaan tavallisesti käytössä olevalla kalustolla.

Palvelulinjat liikennöivät toistaiseksi pääosin normaalisti. Käytä harkintaa ja matkusta vain todellisessa tarpeessa.

 • Keskustan palvelulinja liikennöi normaalisti aikataulujensa mukaisesti.
 • Hessu-palvelulinja liikennöi normaalisti aikataulujensa mukaisesti.
 • Anja-palvelulinja liikennöi 23.3. alkaen tiistaisin ja torstaisin. Molempina päivinä ajetaan torstain aikataululla.
 • Palvelulinjojen aikataulut löydät täältä.

Asiointitaksit liikennöivät toistaiseksi normaalisti. Olethan yhteydessä asiointitaksin liikennöitsijään tilataksesi kyydin ja kysäksesi lisätietoja. Asiointitaksien tiedot löydät täältä. Käytä harkintaa ja matkusta vain todellisessa tarpeessa.

Kouvolan kaupunki valmistelee yli 70-vuotiaille ja riskiryhmille kauppa- ja apteekkiasiointipalvelua.

Huomioithan, että muutoksia saatetaan joutua tekemään myös äkillisesti esimerkiksi kuljettajien sairaustapausten vuoksi!

Seuraa tiedotusta joukkoliikenteen muutoksista kouvolanbussit.fi.


Toimi näin bussissa

Jos matkustustarpeet sallivat, suosittelemme liikkumaan ruuhka-aikojen ulkopuolella ja välttämään ylimääräistä matkustamista. Näin he, joiden on pakko matkustaa, pystyvät tekemään sen turvallisesti.

Huomioi toiset matkustajat ja kuljettaja yskimällä ja aivastamalla kertakäyttönenäliinaan tai puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Älä matkusta sairaana. Tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi huolehdi hyvästä käsihygieniasta pesemällä kätesi usein saippualla ja vedellä ja käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, mikäli saippuapesu ei ole mahdollista. Pintojen ylimääräistä koskettelua voi välttää käyttämällä bussissa käsineitä.

Koronavirustartuntojen vähentämiseksi maksutavoiksi suositellaan Waltti-korttia tai mobiililippua. Waltti-kortin lataukset on hyvä hoitaa nettilatauksina (ohjeet Waltti-kortin nettilataukseen). Käteisen rahan käsittelyn minimoiminen vähentää kuljettajien ja matkustajien välisiä kontakteja.

Liikennöitsijät huolehtivat bussien siivouksesta ja noudattavat erityistä huolellisuutta kosketuspintojen (mm. pysäytysnapit, tangot, tartuntakahvat) puhdistamisessa. Kuljettajilla on käytössään käsidesiä ja mahdollisuus käyttää käsineitä. Liikennöitsijät ovat sulkeneet bussien etummaisia penkkejä käytöstä kuljettajien suojelemiseksi.

HUOM! Mikäli kortillasi on aktivoitumaton kausituote ja haluat matkustaa kortilla olevalla arvolla, sano tästä kuljettajalle ENNEN kortin leimaamista!


Asiakaspalvelu poikkeustilanteessa (päivitetty 20.3. klo 14:30)

Bussimatkatoimisto palvelee arkisin klo 8:30-17:30 (kesäaukioloajat), mutta suosittelemme yhteydenottoja puhelimitse tai sähköpostitse aina kun se on mahdollista asiakaspalvelupisteessä vierailemisen sijaan (info(at)bussimatkatoimisto.fi tai 020 710 9705).

Waltti-kortin lataamisessa tulee poikkeustilanteen aikana suosia nettilatausta. Näin vältämme ihmiskontakteja Bussimatkatoimistossa ja busseissa. Ohjeet Waltti-kortin nettilataukseen.

Huomioithan, että myös asiakaspalvelussa äkilliset muutokset ovat mahdollisia, sillä pienessä henkilöstömäärässä yhdelläkin sairaustapauksella on suuri vaikutus.

Käyttämättä jäävät kausituotteet (päivitetty 20.3. klo 13:45)

Koronavirusepidemian aiheuttamista toimenpiteistä johtuen kesken jääneistä kausituotteista voi hakea hyvitystä. Mikäli kausituotteestasi jää käyttämättä yli 14 vuorokautta 18.3. jälkeen (18.3. lasketaan päiviin mukaan), voit hakea korvausta käyttämättä jääneistä päivistä täyttämällä hakemuslomakkeen. Hyvitys koskee 20.3. mennessä käyttöön otettuja kausituotteita. Hyväksytyn hakemuksen perusteella hyvitetään päivälippuja jäljelle jääneiden päivien osalta. Päiväliput lähetetään postitse.

Hyvitystä voi anoa nykyisen kesken olevan kausituotteen päätyttyä, mutta viimeistään 29.5. Hakemukset käsitellään 30 vrk:n kuluessa hakemuksen saapumisesta. Hakemuslomake lisätään tähän myöhemmin.


Lisätietoja:

joukkoliikenne(at)kouvola.fi

Joukkoliikennelogistikko Hanna Piispa-Malinen
020 615 6635

Joukkoliikennekoordinaattori Juulia Hyvärinen
020 615 9077